Sosyal sigortalı yaşamak

Güncelleme Tarihi:

Sosyal sigortalı yaşamak
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 14, 2001 17:03

Yaşamak ve sosyal sigortalı olmak birbirini tamamlayan ayrılmaz bir iki olgudur. Ekonomik kriz nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyoruz. Bu ortamda yaptığımız işlerin anlamı ya da anlamsız olduğunu düşünüyoruz. Neyin öncelikli olduğunu düşünüyoruz. Bana göre en öncelikli konu sosyal sigortalı olmak...
Haberin Devamı

Birçok insan kendisine, ailesine karşı sorumlulukları nedeniyle çalışıyor ancak sosyal sigortayı hiç önemsemiyor. Sigortalı çalışmayı gereksiz görüyor.

Önümüzdeki yaşam süresinin içindeki çeşitli kaygılar ve beklentiler sigortalı olmanın önemini artırıyor. Ancak insan bunu genç yaşta değil de, gelişmiş bir yaşta hissediyor.

Bunun en büyük nedeni gençken ´önümde uzun bir hayat var´ diye düşünülmesi. Genç çalışanların önünde uzun bir yaşam süresi varmış gibi görünse de yaşamın sınırlı olduğunu unutmamak gerekiyor. Aklımız başımıza geldiğinde sosyal sigortaları yanımızda bulamayacağız. Çalışalım ve sosyal sigortalı olalım, çünkü sosyal sigortalı çalışmak ve yaşamak bir yaşam tarzı...

* SSK DA ASKERLİK BORÇLANMASI

SSK, 04.10.2000´de çıkan Kanun Hükmünde Kararname ile askerlik borçlanma tutarının ödemesini iki yıldan 3 aya düşürdü. Bununla da kalmadı.Â04.10.2000´den sonra askerlik borçlanması yapanlar sigortalı olmadan önce askerlik yapmışlarsa sigortalılık sürelerini geriye doÄŸru iÅŸletmedi.

Haberin Devamı

İşi bu şekle getiren kişilerin borçlanma yapacak sigortalılara ve hak sahiplerine eziyet çektirmek ve sosyal güvenlikten dışlandırmak adına bu uygulamaları yaptıklarını düşünüyorum.

Sigortalı, eski şekle göre askerlik borçlanması yapsaydı, 2 yıl içinde taksitlerle veya defaten ödeyecekti. Artışlardan etkilenmeyecekti. Kendisine verilen süre içerisinde borçlanmasını yapmamışsa yeni prim üzerinden tekrarlanacaktı.

Bu uygulama KHK ile değişti ve üç ayda ödeme getirildi. Burada amaç, SSK´nın tahakkuk eden askerlik borçlanma primini üç ay içinde tahsil etme isteği. Oysa tablo bazen öyle olmamaktadır.

Sigortalı 16.07.2001´de askerlik borçlanması yapsa, kendisine ödeme için 3 ay süre verilecek, 16.10.2001 de süre sona erecek, sigortalı bu zaman zarfında primini ödemediÄŸi takdirde yeniden talepte bulunacak bir üç ay daha kendisine verilecekti. Primler 2002 Nisan ayına kadar deÄŸiÅŸmeyeceÄŸinden tekrar dilekçe verilerek talep yenilemesi yapılacakÂve yeniden tahakkuk ve yeni bir üç ay...ÂSigortalı ve kurum memuru için lüzumsuz bir uÄŸraÅŸ...

Haberin Devamı

Bana göre üç aylık süre çok kısa. Bunun eski şeklini alması gerekiyor. Bu uygulamada ısrar edilecek ise en azından prim değişmediği müddetçe talep her zaman geçerliliğini koruyarak, her iki taraf için de gereksiz zaman ve emek kaybı önlenmelidir.

* SSK ÅžUBELERÄ°NDEKÄ° KALABALIKLIK

SSK şubelerinde bulunan bilgisayarlarındaki kapasitenin yeteri kadar hızlı olmaması nedeniyle bu şubelerde işini yaptırmak isteyen sigortalılar, hak sahipleri, işverenler ve diğer üçüncü kişiler gereksiz yere saatlerce beklemektedirler. Bir an önce bu bilgisayarlara gerekli yatırım yapılarak çare bulunmalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!