Sorularla 2004

Güncelleme Tarihi:

Sorularla 2004
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2005 01:35

Depre-miyle fırtınasıyla, sevinciyle gözyaşıyla koca bir yılı daha geride bıraktık. 2004 Bush’un yeniden seçilmesi, Türkiye’nin AB yolunda bir adım daha atmasıyla dünyanın kaderinin şekillenmesi açısından önemli bir yıl oldu. Şimdi sorularla 2004’ü hatırlamaya ne dersiniz?

1- S.Arabistan’ın Cidde kentinde yapılan Ekonomik forumda ‘Hz Muhammed yaşasaydı, ilk otomobili Suudiler üretirdi, başına da karısını geçirirdi’ diyen eski ABD Başkanı kimdir? İpucu bu yıl açık kalp ameliyatı da geçirdi.

a) Bill Clinton

b) Jimmy Carter

c) Ronald Reagan

2- O şahin babanın, güvercin oğluydu. Türkiye ile Yunanistan arasındaki barış havasının mimarlarından olan Yorgo Papandreu, seçimlerde Yeni Demokrasi Partisi’nin başbakan adayı Kostas Karamanlis’e yenik düştü. Seçim kampanyasına Batı Trakya’dan başlayan Papandreu, hangi Türkçe şarkıyla karşılanmıştı?

a) Haydi şimdi bütün eller havaya

b) Üsküdar’a gider iken aldı da bir yağmur

c) Kadifeden kesesi bahçeden gelir sesi

3- Şipşak evlilik, şipşak boşanma getirdi. Jason Alexander ile ilk evliliği 12 saat süren ve 48 sonra boşanan ünlü şarkıcı, Kevin Federline ile yaptığı ikinci evlilikle gündeme geldi. Bu yıl da internette en çok aranan ünlü olan popçu kimdir?

a) Victoria Beckham

b) Beyonce

c) Britney Spears

4- Yüzünü gerdirip, saç ektirdi. Sonra bandana takıp kalabalığın arasına karıştı. Sahip olduğu medya şirketiyle ilgili yolsuzluk iddiaları, süre aşımı nedeniyle düşünce rahat bir soluk aldı. Başbakan Erdoğan’ın yakın arkadaşı olan bu fiyakalı Avrupalı lider kimdir?

a) Hollanda Başbakanı Jean-Peter Balkenende

b) Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac

c) İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi

5- Prenses Diana, ölümünün üzerinden yedi yıl geçmiş olduğu halde 2004’te de adından sıkça söz ettirdi. Uşağı Paul Burrell, ölümünden 10 ay önce Diana’nın kendisine bıraktığı mektupta öldürülmek istendiğini iddia etti. Daily Mirror, daha sonra Diana’nın suçladığı kişiyi ifşa etti? Diana kimden kuşkulanıyordu?

a) Eltisi Sarah Ferguson

b) Eski eşi Prens Charles

c) Kayınvalidesi Kraliçe Elizabeth

6- Ukrayna’da 21 Kasım’da yapılan devlet başkanlığı seçimleri sonrasında muhalefeti destekleyen halk, Başbakan Viktor Yanukoviç galip çıkınca sokaklara döküldü. Muhalefetin rengi turuncu olduğundan medya ‘turuncu devrim’ adını taktı. Muhalefet ise sonbahar mevsimi yüzünden ‘onları ... gibi dökeceğiz’ diyordu. Devrimin öteki adı neydi?

a) Ceviz devrimi

b) Kestane devrimi

c) Zeytin devrimi

7- Fransa Cumhurbaşkanı Chirac’ın sumo sevgisini, ‘At kuyruklu şişkoların dövüşü, entelektüellere göre bir spor değil’ diye eleştirince okları üzerine çeken, ancak tüm engellemelere rağmen siyaset sahnesinde yıldızı parlayan siyasetçi kimdir? İktidardaki Halk Hareketi Birliği Başkanı olan siyasetçi, Türkiye’nin AB üyeliğine de karşı çıkıyor?

a) Nicolas Sarkozy

b) Allain Juppe

c) Dominique de Villepin

8- El Kaide, İspanya’nın başkenti Madrid’de dört treni vurdu. Avrupa tarihinin en kanlı terörist eyleminde 200 kişi hayatını kaybetti. Peki ‘İspanya’nın 11 Eylül’ü’ olarak adlandırılan bu olayın gerçek tarihi neydi?

a) 31 Mart

b) 11 Mart

c) 11 Mayıs

9- Heavy Metal’in ünlü gruplarından Pantera ve Damageplan’ın gitaristliğini yapan ve yaşayan en iyi rock gitaristlerinden kabul edilen Darrell Abbott, verdiği bir konser sırasında vuruldu. 1994 yılında Grammy Ödülleri’ne aday gösterilen 38 yaşındaki Abbott’ın, adıyla özdeşleşmiş lakabı neydi?

a) Hunchback

b) Jetpack

c) Dimebag

10- ABD’de iyi yaşam gurusu Martha Stewart 5 ay hapse mahkum oldu. Amerikalı ev kadınlarının idolü olan Stewart temyize gitmeden cezaevinin yolunu tutmayı seçti. Peki hüküm giydiği suç neydi?

a) Hisse senedi satışında yolsuzluk

b) Alkollü araç kullanma

c) ABD Başkanı George W. Bush’a hakaret

11- Sonia Gandhi, Hindistan’da Kongre Partisi’ni genel seçimlerde liderliğe taşıdı. Ancak hem parti içi hem de parti dışı muhalifleri yabancı kökeni yüzünden ülkeyi yönetemeyeceğini savundu. Sonia Gandhi hangi ülkede doğmuştu?

a) İtalya

b) Sri Lanka

c) Tunus

12- 1 Mayıs itibariyle Avrupa Birliği’nin üye sayısı 15’ten 25’e çıktı. Malta ve Kıbrıs ile 8 eski Doğu Bloku ülkesi AB’ye dahil oldu. Aşağıdaki hangi ülke bu grupta yer almadı?

a) Slovakya

b) Bulgaristan

c) Estonya

13- Dışişlerini bırakıp Japon Sarayı’na gelin giden Prenses Masako, sarayın sıkı gelenekçi yapısına bir türlü alışamadı. Bir süre sonra ‘depresyondayım’ deyip saray işlerinden elini ayağını çeken 40 yaşındaki Prenses’in esas bunalıma girme sebebi neydi?

a) Kayınvalidesi ile sürekli ettiği kavgalar.

b) Veliaht Prens olacak bir erkek evlat doğuramadığı için.

c) Kilo alıp vücudu deforme olduğu için.

14- Şüphesiz yılın en önemli olaylarından biri ABD Başkanı George Bush’un yeniden seçilmesi oldu. Bush, Dışişleri Bakanlığı’na ise ‘Savaşçı Prenses’ lakaplı Condoleezza Rice’ı atadı. Rice, bir konuşmasında az daha Başkan Bush’u nasıl tanımlıyordu?

a) Erkek arkadaşım

b) Kocam

c) Babam

15- Eylül ayında terörün adresi Kafkaslar’daki Beslan kentindeki bir okul oldu. Çeçen militanlar, ders yılının ilk gününde yüzlerce çocuğu rehin aldı. Eylem ve operasyon yüzünden çoğu öğrenci 340 kişi öldü. Çeçen terörist Şamil Basayev’in üstlendiği bu eylem hangi Kafkas Cumhuriyeti’nde yaşandı.

a) Çeçenistan

b) Kuzey Osetya

c) İnguşetya

16- ABD’nin Irak’ta yürüttüğü terörle mücadele kendi canavarını yarattı. 2004’ün son günlerinde El Kaide lideri Usame bin Ladin, 30 Ocak’ta yapılacak seçimlere katılacakları kafir, Ebu Musab el Zarkavi’yi ise Irak’ın emiri ilan etti. Lakabı ‘cellat’ olan Zarkavi hangi ülkede doğmuştur.

a) Malezya

b) Suudi Arabistan

c) Ürdün

17- Özgürlüklerin beşiği olan bir Avrupa ülkesi, din ayrımcılığını ortadan kaldırmak, laikliği daha sıkı bir biçimde uygulamak üzere okullar ve devlet dairelerinde haç, kippa ve türban gibi dini sembolleri yasakladı. Diğer ülkelere örnek olmaya başlayan bu AB ülkesi hangisidir?

a) Fransa

b) Portekiz

c) Estonya

18- Dünya aylarca Bağdat’taki Ebu Garib Hapishanesi’nde patlak veren işkence skandalını konuştu. Mahkumların çırılçıplak üst üste yatırıldığı, başlarına kukuleta geçirilip elektrik verildiği görüntüleri hafızalara işledi. Bu skandal nasıl ortaya çıktı?

a) Bir asker işkence görüntülerinin CD’sini komutana yollayarak ihbarda bulundu.

b) İşkenceciler, suçluluk duyup itiraf ettiler.

c) Ebu Garib’e giren gazeteciler, işkenceyi görüntüledi.

19- Türkiye sonunda AB’den 17 Aralık’ta müzakere için söz aldı. İngiltere’nin tavsiyesi üzerine bazı şartlarla müzakere tarihinin 3 Ekim 2005’de başlamasına karar verildi. İngiltere Başbakanı Tony Blair, niye bu tarihi önerdi?

a) 3 ve 11 rakamları uğur sayıları olduğu için.

b) O dönemde yapılacak muhalefetteki muhafazakarların kurultayını gölgelemek için.

c) Ülkesi İngiltere’nin AB Dönem Başkanlığı 3 Ekim’de başlayacağı için.

20- 2004’ün son günlerinde yılın en büyük doğal afetini yaşadı. Hint Okyanusu’ndaki 9 büyüklüğündeki deprem ve sonrasındaki tsunami onbinlerin ölümüne yol açtı. Leonardo di Caprio’nun ‘The Beach- Sahil’ isimli filminin geçtiği cennet ada da yerle bir oldu. Bu adanın adı nedir?

a) Phi Phi

b) Phuket

c) Kho Khao

CEVAPLAR

1- a, 2- c, 3- c, 4- c, 5- b, 6- b, 7- a, 8- b, 9- c, 10- a, 11- a, 12- b, 13- b, 14- b, 15- b, 16- c, 17- a, 18- a, 19- b, 20- a

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!