Sorular ve cevaplar

Güncelleme Tarihi:

Sorular ve cevaplar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2004 02:21

Ramazan dolayısıyla bazı kurum ve kişiler, ramazan iftariyesi altında gıda dağıtımı yapıyorlar. Ama dağıttıkları gıdanın son kullanma tarihleri geçmiş; diğer bir ifadeyle kendilerinin bile yiyemeyeceği bozuk gıdaları dağıtıyorlar. Dağıtırken de yaptıkları bu hayırda fakirler üzerinden çıkar reklamı yapıyorlar. Hayır işlerinin bu şekilde yapılması hakkındaki görüşünüz nedir?

Efendi Doğan/İSTANBUL

Öncelikle şunu belirteyim ki, bu tür hayır işlerini sadece ramazan ayına münhasır kılmadan bütün yıla yaymak elbette daha doğru bir yaklaşımdır. Şayet bu iddianız doğru ise yapılan çok vahim insanlık ayıbıdır. İnsan sağlığıyla oynamak hem büyük bir günah, hem de suçtur. Kuran-ı Kerim ‘Siz sevdiklerinizden infak (yardım) etmedikçe iyiliğe ulaşamazsınız’ buyurulmaktadır. Kendimize ve çoluk çocuğumuza yediremediğimiz bir gıdayı hayır adı altında başkasına dağıtmak hiçbir vicdandan onay almaz. Hayırlar Allah için yapılır. Reklam konusu edilemez. Ancak riya karıştırmadan başkalarını teşvik için yapılırsa bir sakıncası yoktur; bu bir niyet meselesidir.

Kábe’nin üzerinden kuş uçmaz diyorlar. Doğru mu?

Sabit Aktürk/İSTANBUL

Bazı kitaplarda Kábe’nin kutsallığı anlatılırken, üzerine kuşlar konmadığı gibi uçarken de Kábe üzerine gelince derhal yönlerini değiştirerek sağa sola uçtukları anlatılmaktadır. Bu husus, divan edebiyatımızda bile yer almıştır. Bursalı Ahmet Paşa, ‘Kim huma konmaz yere kebuter (güvercin) Kábe’ye’ demiştir. Müşahedeme dayanarak hemen söyleyeyim ki, bazen kuşlar Kábe’nin üzerinden uçmayıp yön değiştirdikleri gibi bazen de Kábe’nin üzerinden uçmaktadır. Kuşların Kábe’nin üzerinden uçup uçmaması onun kutsallığına nakiselik getirmediği gibi ölçü de olmaz.

Sünnet namazlarında Fatiha’dan sonra bir sure eklemek gerekli midir?

Asım Azer/KARS

Sünnet namazlarında mutlak kırat (okumak) farzdır. Yani Fatiha veya herhangi bir sure, ayet okumak yeterlidir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!