Soros'un hedefi Almanya

Güncelleme Tarihi:

Sorosun hedefi Almanya
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2010 13:00

Son günlerde euro ve Almanya için şaşırtıcı açıklamalarıyla dikkat çeken ABD’li milyarder yatırımcı George Soros, Berlin hükümetinin tasarruf önlemlerinin euroya zarar vereceğini belirtti. Ünlü yatırımcı özellikle Almanya’da yaşayan Türkler tarafından “Alman usulü” olarak tanımlanan tutumlu tavırlarının euronun geleceğini tehdit ettiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Soros son olarak Financial Times gazetesinde kaleme aldığı makalesinde Almanya’ya yüklenmeye devam etti.

 

İşte George Soros’un Financial Times’daki makalesi;      

 

Almanya eskiden Avrupa’daki bütünleşmenin kalbini oluşturuyordu. Alman liderler bütün açıklamalarda bağımsız bir dış politikalarının olmadığını, Avrupa genelini kapsayan bir politika izlediklerini söyledi. Berlin Duvarı’nın yıkılmasının ardından, Almanya’nın kendi içindeki birleşmesinin Avrupa kıtasını kapsayan bir bütünleşmeyle gerçekleşebileceğini fark etti ve bu yolda bazı fedakârlıklar yapmaya karar verdi.

 

Haberin Devamı

Almanya bütünleşmenin tamamlanması için daha çok verip daha az alacaktı.

 

Ancak o günler geride kaldı. Euro şu anda kriz içinde ve Almanya bu oyunun başrol oyuncusu olarak dikkat çekiyor.

 

Almanlar artık kendilerini eskisi kadar zengin hissetmiyor ve Avrupa’nın geri kalanına daha fazla para desteği sağlamak istemiyor. Aslında bu anlaşılabilir bir davranış değişikliği ve Avrupa’daki bütünleşme sürecinin sekteye uğramasına neden oldu.

 

EURO TAMAMLANMAMIŞ BİR PARA PRİMİ

 

Euro şu anda tamamlanmamış bir para birimi. Maastricht Antlaşması siyasi bir birlik olmadan kurulmuş bir para birliği. Merkez Bankası ve ortak bir tahvili olmayan bir birlik. Bu yüzden ülke borcu sorunu baş gösterdiğinde, euro bölgesi üyeleri tek başına kalıyor.

Bu gerçek, Avrupa Merkez Bankası’nın en son devlet tahvillerini satın alma kararına kadar ortaya çıkmamıştı.

ALMANYA EURODAN ÇIKMALI

Almanların geçmesi gereken bir sınav var: Eurodan ayrılmak. O zaman Almanya markı büyük çapta bir yükseliş yaşar ve euroda da sert bir düşüş görülür.

Avrupa’nın geri kalanı çok daha rekabetçi bir hal alır ve büyüme yolunda karşılaştığı zorlukların üstesinden çok daha kolay bir şekilde gelir.

Haberin Devamı

Bu durumda Almanlar aşırı değerli bir para birimine sahip olmanın ağırlığını hissedecektir. Ticaret dengesi negatife döner ve ülke genelinde işsizlikte büyük bir artış baş gösterebilir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!