Songlines’dan Türkiye CD’si

Güncelleme Tarihi:

Songlines’dan Türkiye CD’si
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dünyadaki etnik müzikleri tanıtmak amacıyla yayımlanan Songlines dergisi son sayısında Kalan Müzik şirketine geniş yer verdi. Dergi ayrıca Türkiye'nin etnik müziklerini albüm olarak yayımlayan Kalan'ın seçmelerinden bir de CD armağan etti.

Yeni müzik akımlarına yer veren etnik müzik dergisi Songlines, Sonbahar-Kış 2000 sayısıyla birlikte okuyucularına, Türkiye'den Kalan Müzik şirketinin bir CD'sini de sundu.

Dergide Türkiye'deki müzik endüstrisinden söz edilirken, Kalan hakkında da bilgi veriliyor ve Kalan müziğin kurucusu ve sahibi Hasan Saltık ile yapılmış bir röportaj yeralıyor.

Saltık, Kalan'ı 1991 yılında kurdu. Dergiye verdiği demeçte, hükümet radyo ve medya üzerindeki kontrolünü bırakınca bu yıllarda arabesk, pop ve uluslararası müziğin özel radyolarda bir patlama yaşadığını söylüyor. Sony, BMG ve Polygram gibi büyük müzik şirketlerinin kendi ürünlerini burada sattıklarını belirten Saltık, bunların o zaman yerel müzik kültürü için bir şey yapmadıklarını, bu nedenle kendinin onların tersi yönde gitme kararı alarak kişisel ve siyasi beğenilerini yansıtan yerel müzik üzerine çalışmaya başladığını söylüyor.

Kalan'ın listesinde protest müzik yapan Grup Yorum'dan (Kalan'ın en çok satanlarından olan Grup Yorum bugüne kadar 150.000 kaset ve 15.000 CD satmış) günümüzün halk sanatçılarına, Türkiye'de etnik azınlıkların müzikleri ve Türk klasik ve halk müzisyenlerinin arşiv serileri bulunuyor. Bunları çoğu yerel pazara yönelik gibi görünse de, Kalan'ın uluslararası alanda tanınan CD'lerinin sayısı da artıyor.

Kalan'ın bundan sonraki projelerinin arasında Erkan Oğur ve Ermeni düdük ustası Djivan Gasparyan'ın birlikte çıkaracağı bir albüm ve Sufi dervişlerinin ve İspanyol Yahudilerinin müziklerinin yer alacağı Maftirim adlı albüm var.

Derginin ek olarak verdiği 'Canlı Anadolu, 2001 yılındaki Kalan Sanatçı ve Grupları' adlı ekte tanıtımı yapılan Kalan grup ve sanatçıları ise şunlar: Erkan Oğur, (Erkan Oğur & İsmail H. Demircioğlu; Telvin-Jazz Tiro Project) Yansımalar (Yansımalar Quintet, Bezmara-In Search of the Lost Sound), Yarkın Turkish Percussion Group (Yarkın-Skin; Yarkın Percussion Quartet with Anatolian Folk Dances), Birol Topaloğlu & Lazband, Kardeş Türküler, Neşet Ertaş, Fuat Saka, Selim Sesler, Bengi Trio, İnce Saz, Ulaş Özdemir, İhsan Özgen, Tahir Aydoğdu, Münip Utandı, Muammer Ketencioğlu ve Maftirim Judeo Sufi Project...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!