Söndürüyormuş

Güncelleme Tarihi:

Söndürüyormuş
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2001 01:28

Hürriyet'in arka sayfasına manşet olan ‘‘İşte hain’’ adlı haberdeki, ormanı yakan kişinin Necip Pöze olduğu anlaşıldı. Suçunu inkar eden Pöze, ‘‘Elimdeki benzin maşrapası değil, su bidonuydu. Otları yakmıştım. Çevreye sıçramısın diye su döküyordum’’ dedi. Savcı, Pöze'yi adliyeye bile göndermeden serbest bıraktı.

Antalya'da elindeki benzin dolu maşrapa ile yeşil alanı yakan orman sabotajcısının 41 yaşındaki Necip Pöze olduğu ortaya çıktı. Karakolda ifade veren Pöze, savcının talimatıyla adliyeye bile götürülmeden serbest bırakıldı. Pöze, ‘‘Ben hain değilim. Elimdeki benzin maşrapası değil, su bidonuydu’’ dedi.

OTLARI YAKIYORMUŞ

Antalya Beydağları'nın eteğindeki yeşil alanı yok etmek isterken Hürriyet Gazetesi Fotoğraf Editörü Kani Atmaca'nın çektiği fotoğraflarla suçüstü yakalanan ağaç katili, sonunda ortaya çıktı. Polise ifade veren Hurma Köyü'nde oturan evli ve 1 çocuk babası Necip Pöze, ‘‘Ormanı değil, tarladaki yabani otları yaktım’’ dedi. Hürriyet Gazetesi'nin, ‘‘İşte hain’’ başlığıyla verdiği habere üzüldüğünü söyleyen Pöz, 15 dönümlük arazinin akrabası Yusuf Otuzaltı'ya ait olduğunu belirterek şunları söyledi; ‘‘Bu araziyi 6 yıl önce kiraladım. Mısır ve susam ekiyorum. O gün de, traktörle araziyi sürüp çıkan ot köklerini bir araya getirdim. Kanalın başında da yaktım. Elimdeki bidonda da su vardı. Alevler çevreye sıçramasın diye yanan otların etrafına su döküyordum.’’ Karakolda ifade veren Pöze, savcı Hüsnü Zobun'un talimatıyla adliyeye bile çıkartılmadan serbest bırakıldı. Savcı Zobun, anız yakmanın suç olduğunu, ancak Pöze'nin yaptığının suç kapsamına girmediğini söyledi. Zobun, ‘‘Pöze, kanunlarda suç sayılmayan yabani ot kökleri ve çalı-çırpı yakmış’’ dedi.

YAKANA AF YOK

Orman Kanunu'nun 76'ncı maddesinde 1995 yılında yapılan değişiklikle orman yangınlarına karışanlara verilen cezalar artırılmıştı. Yapılan bu yasa değişikliğiyle ormanlık alanların 4 kilometre yakınında anız yakılması tamamen yasaklanırken, diğer yerlerde de yangın mevsimi olarak gösterilen Haziran ve Ekim ayları arasında anız yakmaya yasak getirildi. Anız yakılırken, ateşin ormanlık alana sıçraması halinde yanan ormanlık alanın miktarına göre hapis ve para cezaları yarısına kadar artırılabiliyor. Orman yangını çıkmasında kastı görülenler 10- 15 yıl hapis, 500 milyon ile 1 milyar lira arasında da para cezasına çarptırılabiliyor.

İyi bakın Sayın Savcım

Olay 14 Temmuz 2001 tarihli Hürriyet'in arka sayfa manşetiydi. Adamın biri elinde benzin maşrapası göz göre göre yeşil alanı yakıyordu. O izlenmediğini sanıyordu ama Hürriyet Fotoğraf Editörü Kani Atmaca, bu hainliği kare kare görüntülüyordu. Arkadaşımızı farkettiğinde başından aşağı kaynar sular dökülmüştü sanki... Biran ne yapacağını şaşırdı. Sonra telaşla elindeki benzin maşrapasını fırlatıp, attı. Sağa sola baktı, birşeyler aradı, yoktu... Ardından, ayağındaki çizmelerden birini çıkardı ve çevresindeki birikintiden doldurduğu suyla söndürme çabasına girişti... Ama o kadar yapmacıktı ki, çırpındıkça komikleşiyordu. Olay Hürriyet'te yayınlanınca 1-2 gün içinde bulundu. Suçunu reddetti. Otları yaktığını, elindeki maşrapayla da yangın büyümesin diye etrafını suladığını söyledi. Savcı, kendisine telefonla iletilen ifade karşısında, kundakçıyı karakoldayken serbest bıraktı. Şimdi soruyoruz: Elinde maşrapa olan insan, yangını çizmeyle mi söndürür? (Yanıt: Maşrapa benzinliyse tabii ki çizmeyle söndürür...)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!