Sonbahar festivalle geldi

Güncelleme Tarihi:

Sonbahar festivalle geldi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2008 11:00

İstanbullu sinemaseverler için her şeyi bir kenara bırakıp soluğu sinemada almanın zamanı geliyor. İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenen Filmekimi, 10 ile 16 Ekim tarihleri arasında Beyoğlu Emek Sineması'nda yapılıyor. Önce, festival programının yedinci sanat tutkunlarının nefesini kesecek kadar heyecan verici olduğunu hatırlatalım ve sonra da öne çıkan filmlere kısaca bir göz atalım.

Haberin Devamı

Filmekimi'nde yer alan filmler arasında Woody Allen'ın Vicky Cristina Barcelona, Wim Wenders'ın Palermo'da Yüzleşme, Kim Ki Duk'un Rüya, Wong Kar-wai'nin Zamanın Külleri adlı yapımları yer alıyor. Festivali takip edenler Scarlett Johansson. Penelope Cruz, Javier Bardem, Giovanna Mezzogiorno, Gael Garcia Bernal gibi oyuncuların en yeni filmlerini izleme olanağı bulacak.

Filmekimi'nin sinemaseverleri için en çok sevindiren yanı ise gündüz seanslarında bilet fiyatlarının sadece 3 buçuk lira olması.

İşte Filmekimi'nin iştah kabartan filmleri

Tabu
Amerikan Güzeli’nin senaryo yazarı ve TV dizisi Six Feet Under’ın yaratıcısı Alan Ball’un yazıp yönettiği bu ilk film, on üç yaşındaki Arap kökenli Amerikalı Jasira’nın karanlık, cesur ve şaşırtıcı derecede tuhaf hayatını anlatıyor. Summer Bishil, Aaron Eckhart, Peter Macdissi, Toni Collette önemli rolleri paylaşıyor.

Haberin Devamı

Beşir'le Vals
Türünün tek örneği, uzun metrajlı, canlandırma bir belgesel. O dönemde İsrail ordusunda görev yapan yirmili yaşlarında bir piyade olan yönetmen Ari Folman, 1982 Sabra-Şatila katliamını kendi bakış açısıyla anlatıyor.

Körlük
Usta bir yönetmen ve muhteşem bir oyuncu kadrosuyla olağanüstü bir kıyamet öyküsü. Nobelli yazar Jose Saramago’nun Türkçe’ye aynı adla aktarılan romanından uyarlanan filmin yönetmeni Fernando Meirelles, Tanrıkent ile Oscar kazanmıştı. Simgesel bir anlatım izleyen Körlük, Mayıs 2008’deki Cannes Film Festivali’nin açılış filmiydi. Filmin oyuncu kadrosunda Julianne Moore, Mark Ruffalo, Danny Glover, Gael García Bernal gibi oyuncular var.

Vicky Cristina Barcelona

Sonbahar festivalle geldi

Woody Allen'ın kadın erkek ilişkilerine farklı bir bakış açısı getirdiği filmin kadrosu da kayıtsız kalınamayacak türden.  Scarlett Johansson, Rebecca Hall, Javier Bardem, Penélope Cruz başrolleri paylaşıyor.

Rüya
Güney Koreli yönetmen Kim Ki Duk'un tutkunları büyük olasılıkla bu filmi iki elleri kanda da olsa izleyecek. Tıpkı adı gibi, film, bir rüyayla, Jin adlı genç bir adamın gördüğü kâbustan uyanmasıyla başlıyor. Jin, rüyasında bir trafik kazasına neden olmuştur. Uyanıp kazayı gördüğü yere gittiğinde biraz önce orada benzer bir kaza olduğunu fark eder. Bir şekilde kazaya yol açan kişi olan Ran adlı kadınla tanıştığında, aralarında tuhaf bir bağ olduğunu anlar. Jin rüya gördüğünde Ran, Jin’in rüyada yaptıklarını yapmaktadır. Daha önceki eserlerinde olduğu gibi on beşinci uzun metrajlı filmini Kim Ki-duk yine hayaller, hafıza ve aşk temalarını iletişimsizlik üzerine kurduğu çatıyla sunuyor. Jin rolünü Japon indie oyuncu Joe Odagiri, Ran’ı ise Koreli Lee Na-young canlandırıyor.

Haberin Devamı

Palermo'da Yüzleşme
Wim Wenders'in ilk kez 2008’de Cannes Film Festivali’nin yarışmalı bölümünde gösterilen Palermo’da Yüzleşme, metafizik öğelerle bezeli bir gerilim filmi ve aynı zamanda felsefi bir makale. aşroldeki Campino, Alman punk grubu Die Toten Hosen’ın solisti.

Zamanın Külleri

Sonbahar festivalle geldi

Büyük usta Wong Kar-wai’nin filmografisinde yer alan tek dövüş sanatı filmi olan Zamanın Külleri, distopya üzerine güncel düşünceleri antik dönem Çin’ine uyarlayan epik bir melodram. Eleştirmenlerin “fırça darbeleriyle yapılan bir tablo” diyerek övdüğü ve dolaylı, simgesel bir anlatım izleyen filmin merkezinde Ouyang adında açgözlü ve kalpsiz bir adam var. Ouyang, sevdiği kadın tarafından reddedildiğinden bu yana, kendi gibi silahşörleri tutarak adam öldüren, suçluları avlayan biri haline dönüşür. Wong Kar-wai, aşk, hafıza ve ölümlülük hakkındaki bu bol ödüllü filmine 14 yıl sonra geri dönerek filmin kurgusunu yeniledi, renklerini iyileştirdi, müziğini elden geçirdi ve süresini yedi dakika kadar kısalttı. Bu “redux” versiyonu, ilk kez Cannes’da özel bir gösterimde izleyicilerin karşısına çıktı.

Haberin Devamı

Lorna'nın Sessizliği
Jean-Pierre & Luc Dardenne kardeşlerin bu yıl Cannes'da en iyi senaryo ödülü kazanan filmi de etkinlik programında yer alıyor. Filme adını veren Lorna, Belçika’da yaşayan Arnavutluklu bir genç kadındır. Belçika vatandaşlığı elde edebilmek için karanlık bir tip olan vatandaşı Fabio ile şeytani bir plan kurar: Claudy’yle sahte bir evlilik yapacaktır, ardından da benzer şekilde Belçika vatandaşlığı kazanmak isteyen Rus bir mafya babasıyla evlenecektir. Ancak, bu ikinci evliliğin gerçekleşebilmesi için Fabio, Claudy’yi öldürmeyi planlar. Lorna sessiz mi kalacaktır?

Cenova
Dönem filmlerinden bilimkurguya, erotik ilişki dramlarından belgesele türler arasında rahatlıkla geçiş yapabilen Altın Lale sahibi Michael Winterbottom’ın bu son projesi, sevgi, suçluluk ve bağışlama kavramlarını işleyen bir çağdaş zaman hayalet öyküsü ve aile dramı. Filmin kahramanları, eşini bir trafik kazasında kaybedince yeni bir yaşam kurmak adına Chicago’dan İtalya’nın Cenova kentine taşınan Joe ve iki kızı. Cenova, göz alıcı oyunculuk performanslarıyla parıldayan güçlü bir psikolojik dram.

Filmekimi'nin resmi sitesi
http://www.iksv.org/filmekimi_2008/
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!