Son dakika: Sosyal konut projesi... TOKİ Başkanı Bulut CNN Türk'te açıkladı: Yıllık gelirde 18 yaş detayı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2022 21:15

CNN Türk'te Hande Fırat'ın sunduğu Gece Görüşü programına telefonla katılan TOKİ Başkanı Ömer Bulut, 81 ilde sosyal konut projesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bulut, başvuru yapacak vatandaşların yıllık gelirleriyle ilgili detayları paylaşarak, "Karı-kocanın aldıkları maaş bizim koyduğumuz limitlerin üstündeyse başvuramazlar. Ancak çocukları çalışıyorsa o da kendi başına bir bireydir. 18 yaşından büyük olduğu için başvuru yapabilir" dedi. Öte yandan Bulut, TRT Haber'e yaptığı açıklamada, 81 ilde sosyal konut projesiyle ilgili olarak, "Dünyada böyle örnek yok. Ekim ayı sonuna kadar rahatlıkla başvuru yapılabilir, endişe etmesinler. İlk gün başvurmayla son gün başvurma arasında bir fark yok" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

TOKİ Başkanı Bulut, CNN Türk'te sosyal konut projesiyle ilgili merak edilen soruları cevapladı. İşte Bulut'un öne çıkan açıklamalarından satır başları:

Konutların bir kısmını tamamladık. Projelerin kalan kısmını kısa bir süre içerisinde tamamlayacağız. Cumhurbaşkanımız yılbaşına kalmadan başlatılmasını istedi. Yılbaşına kalmadan inşaatlara başlayacağız. Kura çekim süreci var, ihale süreci var bunun için bir takvim oluşturuyoruz. Vatandaşlarımız başvuru yaptığı zaman sadece 500 TL başvuru ücretini ödeyecek. 31 Ekim’de başvurular bittikten sonra ve 250 bin kişi kuralar çekildikten sonra hak sahibi olacak. Biz inşaatlara başladıktan sonra da bunların vaziyet planları, katları belli olduktan sonra vatandaşlarımızı sözleşmeye davet edeceğiz. Sözleşme imzalanırken en düşük konut örneğinden veriyorum başvuru ücreti düşüldükten sonra kalan ücretin sadece yüzde 10’unu yani 60 bin lirasını ödeyecek. Kalanını ise 240 ay vade ile ödeyecek.

Bu projenin amacı dar gelirliyi ev sahibi yapmak. Biz bugünden taksit alalım konutlar 2 seneden sonra bitsin olmayacak. Konutun bedeli kiradan daha az bir bedele ödemiş olacak. Projeler son derece mahalle kültürüne uygun olacak. Yaşanabilir alanlar olacak.

BANKALARLA ANLAŞMA OLACAK MI?

Konutu bugüne kadar TOKİ’den çıkmış olan vatandaşlarımız o imkanı bir şekilde kendisi yaratıyor. Ama olur ki anlaşmak gerekirse bu bankalarla görüşülebilir. Genelde bankalardan ziyade direkt TOKİ ile görüşerek bu işi hallediyor vatandaş. Hiçbir zamanda vatandaş bize peşinatı bulamadık demedi.

TAKSİTLER SABİT Mİ KALACAK?

Memur maaşına göre fiyat artıyor. Ama biz sosyal bir devletiz vatandaşı korumaya yöneliğiz. Artışı yüzde 25’te sınırlı tutalım istedik. Sonuçta devlet vatandaşın alım gücü için ilgili düzenlemeleri her zaman yapar. Biz her zaman vatandaştan yanayız.

KONUTLAR NEREYE YAPILACAK?

İller ve ilçeler belli. Az önce de açıkladım ilk gün başvurmakla son gün başvurmak arasında bir fark olmayacak. Sistemde son gün yaşanacak bir aksaklık içinde biz gerekeni yaparız. İnsanlar o kadar çok yoğunluk oluşturuyor ki vatandaş E-Devlet’ten olsun bizim sitemizden olsun bakmaya çalışıyorlar. Bu projelerin hepsini ilçe bazında da görebilirler ama yoğunluk var yoğunluktan dolayı şu an göremiyorlar. 81 il 600 farklı noktadan dediğimiz zaman o ilçeleri kastediyoruz.

YILLIK GELİR

Karı-koca ikisinin aldıkları maaş bizim koyduğumuz limitlerin üstündeyse başvuramazlar. Ancak çocukları çalışıyorsa o da kendi başına bir bireydir. 18 yaşından büyük olduğu için başvuru yapabilir. Gençlerde evli olma şartı yok. Gençlerin evleneceğini düşünerek ilk önce onların ev sahibi olmasını istiyoruz.

PROJE EV FİYATLATINI DÜŞÜRÜ MÜ?

Mutlaka düşürür. Şu anda bizim zaten daha önce 100 bin konut kampanyamız vardı. 1050 konut kampanyamız vardı. Cumhurbaşkanımızın 500 bin konut kampanyasını vardı. Bu projeler bitme aşamasına geldi. Bu projeler düşünüldüğü zaman konut fiyatları düşecektir.

1 YIL İKAMETGAH ŞARTINA TAKILANLAR İÇİN ESNEME SAĞLANACAK MI?

Bunu esnetmeye kalktığımız zaman çok problem olur. Ancak nüfusa kayıtlı olduğu ilden evini alır onu kiraya verir, yaşadığı ilde kiraya çıkar bu sorunu böyle çözebilir. Aksi taktirde bu aşamada yapılacak bir esnetme suistimale açık olur. Nüfusa kayıtlı olduğu ilden alma hakkı her zaman var.

Haberin Devamı

Konut fiyatlarında illere göre ufak farklılıklar olacaktır. Ama biz zaten maliyetlerde yüzde 40 gibi de bir indirim yapıyoruz.

BULUT: DÜNYADA BÖYLE ÖRNEK YOK


TOKİ Başkanı Bulut, TRT Haber'de sosyal konut projesinin tüm detaylarını paylaştı. İşte Bulut'un açıklamalarından satır başları:

Yapılabilecek bir hedef. Yapılamayacak görevleri Cumhurbaşkanımız bize vermez. Yapımıyla ilgili bir endişemiz yok. TOKİ bugüne kadar 5 bine yakın işyeri teslim etmiş durumda. Cumhurbaşkanımızın net talimatı var. Zemin artı 5 katı geçmeyecek şekilde olacak. 

Haberin Devamı

Birçok noktada devam eden inşaatlarımız var. 10 bine yakını devam ediyor, 5 bininin ihalesini yaptık. Çevre Şehircilik Bakanlığı'na bağlandık ve bazı avantajları var. Tuzla'da ve Kanal İstanbul'a yakın bir alanlar var. Başakşehir'de askeriyenin bir alanı var. 50 bin konutu yapacak alan var.

KONUTLARI ÖZEL FİRMALAR MI YAPACAK?

TOKİ'nin bir algısı var. Son yıllardaki projelerimizde tek tip değil de çeşitlendirerek projeler yapıyoruz. Birçok mimarla çalışıyoruz. Bu sebeple firmalarımız var onlarla çalışıyoruz. Burada da bir kısmını projelendirmiş durumdayız. Biz niteliği artırırken, niceliği azaltmadık. 40 binken biz 100 bine çıkardık.

FİNANSMAN NASIL OLACAK?

Haberin Devamı

TOKİ 800 şantiyede 400 değişik firmayla devam ettiriyor. 1500 şantiye olacak. Biz kontrolünü yapıyoruz dersek doğru olmaz. Müşavir firmalarla denetimleri onlara yaptırıyoruz.

BU BİNALARDA OTURUR MUSUNUZ?

Hiç tereddüt etmeden otururum. Konut alanlarımız uyuma mekanı olsun istemiyoruz. Yaşam alanı olsun istiyoruz.

KONUTLARI ZAMANINDA BİTİREBİLECEK MİSİNİZ?

Doğru sonuç için güçlü irade ortaya koymanız lazım. TOKİ'nin bugüne kadar yerine getiremediği bir söz yok.

BELGESEL ÇEKMEYİ DÜŞÜNÜR MÜSÜNÜZ?

Bir belgesel çekilmesi lazım. Çok güzel olur. Biz gereken desteği yaparız.

BAŞVURU NASIL OLACAK?

Başvurular e-devlet üzerinden yapılacak. e-devlet kullanamayan vatandaşlarımız, banka üzerinden de başvurabilecek. Başvuru başlamadan sitelerimiz çöktü. e-devlet'ten 'Başvurular için TC kimlik numarası son rakamına göre düzenleme yapalım' diye öneri geldi. Ekim ayı sonuna kadar rahatlıkla başvuru yapılabilir. Endişe etmesinler. İlk gün başvurmayla son gün başvurma arasında bir fark yok.

Haberin Devamı

ÜZERİNE TAPU OLAN ALAMAYACAK MI?

Konutu yoksa konut alabilir. Evi olmaması önemli. Eşinin de olmayacak. 18 yaşından küçük üzerinde bir evi varsa anne babası da başvuramayacak. Oradaki olay şu, başını sokabileceğin bir evin varsa başvuramazsın. Tapu kayıtlarının incelenmesi lazım. Cumhurbaşkanımız da vurguladı, denetimi sıkı yapıyorduk daha da sıkı yapacağız. Arsa yeni bir alternatif. Kamuya ait ama atıl durumdaki araziler bize tahsis edildi. Çalışmalarımızı yaptık.

FİYATLAR UYGUN MU?

608 bin lira en düşük fiyat. Tabi bu fiyata mal etmeyeceğiz. Cumhurbaşkanımız yüzde 40 indirimli olanı tercih etti. Önce konut başvurularını alıyoruz. Başvuru aldıktan sonra illere göre noter huzurunda kuraları seçeceğiz. Projeler belli olduktan, temeli atıldıktan sonra sözleşme imzalanıp ödeme yapılacak.

Türkiye'de sadece kamu eliyle bu kadar konut yapamazsınız. Dünyada da böyle örnek yok. Vatandaşımız müsterih olsun. Biz sorun varsa çözmek için gayret gösteriyoruz. Önümüzdeki süreçte TOKİ hızla konut üretmeye devam edecek. Evi olmayan tek bir vatandaş kalmayana dek bu projeleri yapmak için canla başla çalışacağız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!