Son dakika: Usta Şair Sezai Karakoç hayatını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2021 17:44

Son dakika haberi... Türk şiirinin yaşayan efsanelerinden Sezai Karakoç, 88 yaşında hayatını kaybetti. Sadece edebiyat değil siyaset dünyasını da yasa boğan acı haberi Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın sosyal medya hesabından verdi. Kalın, "Diriliş şairi Üstad Sezai Karakoç rahmet-i Rahman’a kavuştu" mesajı paylaştı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden (Mülkiye) sınıf arkadaşı olan Cemal Süreya, '99 Yüz' adlı deneme kitabında Sezai Karakoç'u şöyle tanımlamıştı: "Öyle bir Müslüman ki Marx da bilir, Nietzsche de bilir, Rimbaud da bilir. Salvador Dali de sever. Nâzım da okur." Öte yandan Karakoç, yarın toprağa verilecek.

Haberin Devamı

Şair, yazar, siyasetçi ve fikir adamı Sezai Karakoç, 88 yaşında hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın sosyal medya hesabından, 'Diriliş şairi Üstad Sezai Karakoç rahmet-i Rahman’a kavuştu. Örnek bir hayat, sağlam bir fikir örgüsü ve büyük bir edebî miras bıraktı geride. Mevla mekanını cennet, makamını âli, ruhunu şâd eylesin.' açıklamasında bulundu.

Karakoç, yarın toprağa verilecek. Usta edebiyatçının cenazesi, ikindi namazını müteakip Şehzadebaşı Camisinde kılınacak cenaze namazının ardından caminin haziresine defnedilecek.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN KARAKOÇ'UN YEĞENİNE TAZİYE TELEFONU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; şair, yazar ve düşünür Sezai Karakoç’un vefatı dolayısıyla, yeğeni Aziz Karakoç’u telefonla arayarak taziyelerini iletti. İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sezai Karakoç’a Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diledi. Sezai Karakoç’un ortaya koyduğu müstesna eserlerin yanı sıra şahsiyeti ve mücadelesiyle nesillere rehberlik ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ’Diriliş Şairi’nin Türk milletinin gönlünde ve İslam dünyasında mümtaz bir isim olarak her zaman hayırla anılacağını ifade etti.

KALIN: SEZAİ KARAKOÇ BÜYÜK BİR ŞAİRDİ

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, CNNTürk'te Sezai Karakoç'la ilgili olarak 'Büyük bir şairdi' diyerek, şu ifadeleri kullandı: Öncelikle Allah gani gani rahmet eylesin. Türk şiiri adına, edebiyatı adına çok büyük bir kayıp. 88 yıllık ömrüne önemli dönemleri sığdırmıştır. O hep şiirinin arkasında büyük bir fikrin, fikrinin arkasında da sanatın olduğuna inanmış biridir. Türkçeyi lirik bir şekilde kullanan büyük bir şairdi. Örnek bir insandı. Bize de nasip oldu. Geçen ay İstanbul Üniversitesi fahri doktora içap etmişti. Kendisini orada görme şansım oldu. Ofisinde sohbet etme imkanım oldu. Eserleri okunmaya devam edecek. Böyle güçlü bir pınar kurumaz. Akmaya devam eder. Yeni filizleri, fidanları üretmeye devam eder.

Son dakika: Usta Şair Sezai Karakoç hayatını kaybetti



BEHRAMOĞLU: İSLAMCI, MİSTİK DÜŞÜNCEYİ MODERN ŞİİR AKIMIYLA YANSITTI

Şair Ataol Behramoğlu 'Büyük Türk Şiiri Antoloji' derlemesinde Sezai Karakoç için şu değerlendirmeye yer vermişti: "İslamcı, mistik düşünceyi modern şiir akımı ögeleriyle yansıtan, bu özelliğiyle İkinci Yeni şiiri içinde ve günümüz şiirinde özgün yeri olan Sezai Karakoç'un yer yer Dağlarca şiir damarıyla yakınlıklar taşıyan şiiri, kendi kuşağından Cemal Süreya, Ülkü Tamer şiirleriyle de yakından ilintilidir.

Haberin Devamı

Son dakika: Usta Şair Sezai Karakoç hayatını kaybetti

SİYASET DÜNYASINDAN TAZİYE MESAJLARI

Şair, yazar, fikir adamı ve siyasetçi Sezai Karakoç'un vefatının ardından siyaset dünyasından birçok isim taziye mesajlarını iletti. İşte o mesajlar...

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN: Fikirleriyle nesillere yol gösteren, edebiyatımızın, düşünce dünyamızın, ülkemizin büyük mütefekkiri, "Diriliş Şairi" Sezai Karakoç Beyefendi'nin vefatını derin bir teessürle öğrendim. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve Milletimize başsağlığı diliyorum.

EMİNE ERDOĞAN: Diriliş Şairi, büyük dava ve fikir insanı Sezai Karakoç’un vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendim. Onun dünya sürgününün bittiği yerde bizim büyük hasretimiz başladı. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine sabır diliyorum. Hepimizin başı sağ olsun.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI FUAT OKTAY: Şair, yazar ve fikir adamı üstad Sezai Karakoç dünya sürgününü tamamlayarak Hakk'a yürüdü. Rabb'im mekanını cennet, makamını ali eylesin. Milletimizin başı sağ olsun

Haberin Devamı

TBMM BAŞKANI MUSTAFA ŞENTOP: Şiirimizin zirve ismi 'İslam Medeniyetinin Dirilişi' davasının öncüsü Sezai Karakoç'un vefatını üzüntüyle öğrendim. Allah'tan rahmet, ailesine ve milletimize başsağlığı diliyorum. Üstad fikir ve eserleriyle gönlümüzde yaşamaya ve yol göstermeye devam edecektir.

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU: Şair, yazar ve fikir insanı Sezai Karakoç’un vefatından dolayı derin üzüntü duydum. Sezai Karakoç’a Allah’tan rahmet, tüm sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyorum.

MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ GENEL BAŞKANI DEVLET BAHÇELİ: Kelimelere kırbaç vurup cümleleri koşturan, dizeleri gönlünün enginliğiyle inşa edip arkasında gıpta edilecek edebi bir hazine bırakan usta şair, saygın düşünür, değerli siyaset insanı Sayın Sezai Karakoç’un vefatından duyduğum üzüntüyü bilvesile paylaşıyorum. Diriliş şiirini yetim bırakıp, kaderin üstündeki kaderi yüreğinde taşıyarak 88 yaşında ebediyete irtihal eden Merhum Sezai Karakoç’a Cenab-ı Allah’tan rahmetler niyaz ediyor, ailesine, sevenlerine, aziz milletimize başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet, ruhu şad olsun.

Haberin Devamı

BBP GENEL BAŞKANI MUSTAFA DESTİCİ: Ülkemizin önemli edebiyat ve fikir insanlarından Sezai Karakoç'u kaybettik. 'Dünya sürgünü' sona eren ve 'En Sevgilisi'ne kavuşan, Türk milletinin onurlu ve asil evladına Cenab-ı Allah'tan rahmet, ailesine, yakınlarına, sevenlerine ve milletimize sabır ve başsağlığı diliyorum.

İYİ PARTİ GENEL BAŞKANI MERAL AKŞENER: Yüreğinden geçenleri fikirleriyle harmanlayarak Türk edebiyatına kavuşturan, değerli fikir ve gönül insanı Sezai Karakoç'u kaybettiğimizi üzüntüyle öğrendim. Merhuma Yüce Allah'tan rahmet, ailesi ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun.

SAADET PARTİSİ GENEL BAŞKANI TEMEL KARAMOLLAOĞLU: "Uzatma dünya sürgünümü benim.' niyazında bulunmuştu. Cenab-ı Hakk, duasını bugün kabul buyurdu. Şair, yazar ve mütefekkir, Yüce Diriliş Partisi Genel Başkanı Sezai Karakoç'a Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet, makamı ali olsun."

CUMHURBAŞKANLIĞI İLETİŞİM BAŞKANI FAHRETTİN ALTUN: Doğunun yedinci oğlu, büyük mütefekkir ve şair Sezai Karakoç ağabeyimiz “en sevgili”ye kavuşmuş. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.

Haberin Devamı

İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU: Fikir dünyamızın rehberlerinden, Diriliş Nesli'nin öncüsü, Yedi Güzel Adam'dan, Üstad Sezai Karakoç "dünya sürgünü"nü tamamlayarak "en sevgili"sine kavuştu... Rabbim mekanını cennet, makamını âlî eylesin inşallah...

SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA: “Sakın kader deme kaderin üstünde bir kader vardır. Ne yapsalar boş göklerden gelen bir karar vardır. Gün batsa ne olur geceyi onaran bir mimar vardır. Yanmışsam külümden yapılan bir hisar vardır.” Sezai Karakoç’u kaybettik. Bilgemiz, şairimiz artık aramızda değil. Başımız sağ olsun.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MEHMET NURİ ERSOY: Ülkemizin yetiştirdiği kıymetli düşünürlerden, siyaset insanı, şair ve yazar Sezai Karakoç'un vefatını üzüntüyle öğrendim. Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi olan merhuma Allah'tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun.

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANI MURAT KURUM: Diriliş neslinin şairi üstat Sezai Karakoç'a Cenabı Allah'tan rahmet, ailesine, edebiyat dünyamıza ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Rabbim mekanını cennet, makamını ali eylesin.

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANI DERYA YANIK: “Hayat dediğimiz ölüm, ölüm sandığımız gerçek hayat!” Bir neslin öncü şahsiyeti, mısralarıyla ilham olan fikir adamı Sezai Karakoç “gerçek hayata” irtihal etti. Rabbim mekanını cennet eylesin.

AK PARTİ GENEL BAŞKANVEKİLİ BİNALİ YILDIRIM: "Büyük şair ve fikir adamı üstat Sezai Karakoç'a Allah'tan rahmet, ailesine, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum."

AK PARTİ GENEL BAŞKANVEKİLİ NUMAN KURTULMUŞ: Zamana adanmış sözleriyle, diriliş neslinin yetişmesinde büyük emeği olan, büyük mütefekkir, şair, Üstad Sezai Karakoç dünya sürgününü bitirerek Hakk'a yürüdü, en sevgiliye vasıl oldu. Mekânı cennet, makâmı âli, hepimizin başı sağolsun. Mekke, Medine, Kudüs şahidi olsun.

AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VE PARTİ SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELİK: Bu büyük fikir ve şiir abidesi dünya sürgününü tamamladı. Sürgün bitti O’nun için. Evine, yurduna gitti… Dünya sürgününü bitirdiği için O’nun adına sevinç, O’nu kaybettiğimiz için hepimiz adına üzüntü duyuyoruz. Hürmetle uğurluyoruz. Rahmet diliyoruz.

SEZAİ KARAKOÇ KİMDİR?

Karakoç, I. Dünya Savaşı'nda Kafkas cephesinde çarpışırken Ruslara esir düşen tüccar Yasin Bey ile Emine Hanım'ın oğlu olarak Diyarbakır Ergani'de 22 Ocak 1933'te dünyaya geldi. Çocukluğu Ergani, Maden ve Piran’da (Dicle) geçen usta edebiyatçı, 1944'te Ergani'de ilkokulu bitirdi. Aynı yıl parasız yatılı kaydolduğu Maraş Ortaokulunu 1947'de bitiren şair, 1950'de Gaziantep Lisesinden mezun oldu. İlkokulda Battal Gazi kitaplarını, Ahmediye ve Muhammediyeleri okuyarak, dinleyerek büyüyen Karakoç, ortaokulda ise Namık Kemal, Ziya Paşa, Tevfik Fikret ve Ziya Gökalp'in eserlerini okudu. Karakoç, okumaya olan ilgisi ve sevgisiyle lise yıllarındayken okuduğu eserler arasına Batı klasiklerini de ekledi.

Son dakika: Usta Şair Sezai Karakoç hayatını kaybetti

ÜNİVERSİTEYE BAŞLADIĞI YILLARDA DOĞU VE BATI KLASİKLERİNİ BİTİRMİŞTİ

Üniversiteye başladığında Doğu ve Batı klasiklerini bitiren usta kalem, daha sonra kazandığı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinin (SBF) sınav sonuçlarını beklerken, Necip Fazıl Kısakürek ile tanışmak üzere yanına gitti. Ortaokul ve lise yıllarında Büyük Doğu'nun tutkulu bir okuyucusu olan Karakoç, Kısakürek ile tanıştıktan sonra ise bir daha hiç ayrılmadı. Karakoç, 1950’li yıllarda Büyük Doğu’nun sanat edebiyat sayfalarını yönetti, 1955'te de üniversitenin maliye bölümünden mezun oldu. Maliye Bakanlığında Hazine Genel Müdürlüğü Dış Tediyeler Muvazenesi bölümünde 1955'te çalışmaya başlayan edebiyatçı, girdiği sınavı kazanarak 11 Ocak 1956’da maliye müfettiş yardımcısı oldu. Edebiyatçı Karakoç, 1959'da gelirler kontrolörü olarak İstanbul'a atandı, görevi gereği yurdun birçok yerini görme imkanı buldu. Şair Sezai Karakoç, 1960-1961'de Ankara ve Ağrı'da askerlik görevini tamamladı.

İLK ESERLERİ 1950'Lİ YILLARDA OKUYUCUYLA BULUŞTU

İlk eserleri 1950’li yıllarda Büyük Doğu’da yayımlanan Karakoç, 16 Aralık 1963’ten itibaren değişik aralıklarla Yeni İstanbul gazetesinde, "Karakoç" imzasıyla günlük yazılar kaleme aldı. Sezai Karakoç, Türk edebiyatının en sevilen şiirlerinden biri haline gelen "Mona Rosa" şiiriyle okuyucunun kalbinde taht kurdu. Yeni İstiklal, Yeni İstanbul ve Babıali'de Sabah gazetesinde yazmaya başlayan Sezai Karakoç, 1 Temmuz- 31 Ağustos 1974 arasında Milli gazetede "Sur" başlığı altında yazdı. Edebiyat çalışmalarına daha çok vakit ayırabilmek için resmi görevinden istifa eden Karakoç, 1990’da şiir ve yazılarında, dergilerinde, kitaplarında ortaya koyduğu dünyayı gerçekleştirmek için Diriliş Partisini kurdu. Yedi yıl bu partinin genel başkanlığı görevini yürüttü. Diriliş Partisi, 19 Mart 1997’de kapatıldı.

Bu tarihten itibaren Diriliş dergisi dışında hiçbir yerde yazmayan Karakoç, dünya savaşlarından yenik çıkan İslam dünyasının yeniden dirilişini amaç edindi. Bu uğurda, yazı hayatı boyunca diriliş kavramı çevresinde zinde bir bilinç uyandırmaya çalıştı; başta şiir, siyaset ve düşünce olmak üzere, dünya Müslümanlarının uyanışına eserleriyle emek verdi.

Edebi ve düşünce hayatını diriliş nesli olarak tanımladığı gençliğin yetişmesine adayan Karakoç'un şiirleri Büyük Doğu, Hisar (1951-54), Mülkiye (1952-53), İstanbul (1953-57) Şiir Sanatı (1955), Hamle (1955), Pazar Postası (1957-58), Türk Yurdu (1959), Hür Söz (1961), Soyut (1965), Hilâl (1965) ve Diriliş (1960-92) dergilerinde yayımlandı.

Usta kalemin "Mona Roza” şiiri 1950'li yılların başlarında büyük ilgi görürken, ikinci şiiri "Rüzgâr" Hisar (Şubat 1951) dergisinde çıktı.

Son dakika: Usta Şair Sezai Karakoç hayatını kaybetti

DİRİLİŞ DERGİSİ

Karakoç, Büyük Doğu, Hisar, Akpınar, Dernek, Düşünen Adam ve A dergileri ile Yeni İstanbul, Sabah ve Milli Gazete'de yazılar kaleme aldı.

Çok sayıda düşünce ve araştırma eserine imza atan Sezai Karakoç, 1960 ve 1971 yılları arasında Diriliş dergisini dönemsel sayılar halinde yayımladı.

Karakoç, yerli düşünce ve edebiyatının en önemli yayınlarından biri olarak bilinen Diriliş dergisini, 1974'ten itibaren düzenli olarak 18 sayı halinde yayınladı ve 1976'dan itibaren de gazeteye dönüştürdü.

1977-78, 1980 ve 1983 yıllarında da yayımlanan Diriliş, son olarak 1987-1993 yılları arasında haftalık olarak yayın hayatına devam ederken, Sezai Karakoç, 1990'da kurduğu Diriliş Partisi ile hayatında farklı bir sayfa açtı.

Karakoç, 1997 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılışına kadar, ''güller açan gül ağacı'' amblemli partisinin genel başkanlığında siyasi hayatını sürdürdü.

Son dakika: Usta Şair Sezai Karakoç hayatını kaybetti

MONA ROSA EFSANESİ

Şiir kitapları arasında, ''Hızırla Kırk Saat, Taha'nın Kitabı/Gül Muştusu, Körfez/Şahdamar/Sesler, Zamana Adanmış Sözler, Ayinler, Leyla ile Mecnun, Ateş Dansı ve Alın Yazısı Saati'' bulunan Karakoç, 1950 yılında kaleme aldığı, ancak kitaplaştırılmasına 45 yıl boyunca izin vermediği ve bu süre boyunca fotokopi halinde elden ele dolaşan ''Mona Rosa'' adlı akrostiş şiiriyle geniş bir hayran kitlesine ulaştı.

Necip Fazıl Kısakürek'in, ''Ruh gibi, Hazreti İsa gibi'' diye tanımladığı, Ece Ayhan'ın ''Sivil şiirin en iyi şairlerinden'' şeklinde övdüğü, Cemal Süreya'nın ''Öyle bir Müslüman ki Marx da bilir, Nietzsche de bilir, Salvador Dali de sever. Sıkışmış, sıkıştırılmış deha. Alçak gönüllükle katı yüksek uçuyor. Şemsiyesi yok'' ifadesiyle anlattığı Karakoç, 88 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!