Son dakika... Mersin'de orman yangını! Farklı noktalara sıçradı, evler boşaltıldı! Bakan Pakdemirli'den ilk açıklama geldi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2021 10:32

Mersin'in Aydıncık ilçesindeki ormanlık alanda, belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Alevlerin söndürülmesi için havadan ve karadan müdahale başlatıldı.  Mersin Orman Bölge Müdürü Kenan Akduman, "Riskli bir yangınla karşı karşıyayız. Yangının etkisi artıyor'' dedi. Yangının etrafını sardığı bazı evler, ekiplerce tedbiren boşaltıldı. Şiddetli rüzgar nedeniyle farklı noktalara sıçrayan yangın, iki muz serası ve bir mezarlığın da etrafını sardı. Rüzgar nedeniyle ekipler, yangına müdahale etmekte güçlük çekiyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yangın bölgesini havadan izleyerek ekiplere talimatlar verdi. Pakdemirli, yangına uçakların yanı sıra 21 helikopter, 165 arazöz, 20 iş makinesi, 20 su ikmal aracı ve 850 personelle müdahale edildiğini belirterek 650 hektar kadar alanın etkilenmiş olduğunu aktardı. Yangının kontrol altına alma çalışmalarının sürdüğünü bildiren Bakan Pakdemirli, "Bu yangını biraz daha kolayladık diyebiliriz." dedi.

Haberin Devamı

Aydıncık ilçesine bağlı Pembecik Mahallesi’nin yüksek kesimlerinde, sabah saatlerinde, kızılçam ormanında yangın başladı. İhbar üzerine bölgeye ekipler, arazöz ve yangın söndürme helikopteri ile sevk edildi. Havanın da rüzgarlı olması nedeniyle çevreye yayılarak büyüyen yangına ekiplerin müdahalesi sürüyor.

"RİSKLİ BİR YANGINLA KARŞI KARŞIYAYIZ"

Mersin Orman Bölge Müdürü Kenan Akduman, AA muhabirine, yangını söndürme çalışmalarında çok sayıda ekibin görev aldığını söyledi.

Yangının çıkış nedeninin henüz netleştirilmediğini belirten Akduman, şunları kaydetti:
"Riskli bir yangınla karşı karşıyayız. Yangının etkisi artıyor. Şu anda 25 arazöz, 11 helikopter ve 2 yangın söndürme uçağıyla alevlere müdahale ediliyor. Çevre illerden de takviye ekipler yönlendirilmiş durumda. Ekiplerimiz yangını söndürmek için büyük bir mücadele veriyor. Havadan ve karadan müdahalemiz sürüyor."

Haberin Devamı

Son dakika... Mersinde orman yangını Farklı noktalara sıçradı, evler boşaltıldı Bakan Pakdemirliden ilk açıklama geldi
Yangının etrafını sardığı bazı evler, ekiplerce tedbiren boşaltıldı. Şiddetli rüzgar nedeniyle farklı noktalara sıçrayan yangın, iki muz serası ve bir mezarlığın da etrafını sardı. Rüzgar nedeniyle ekipler, yangına müdahale etmekte güçlük çekiyor.

MERSİN'DEKİ YANGINA MÜDAHALE EDEN ARAÇ VE EKİP SAYISI ARTIRILDI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yangına müdahale eden araç ve ekipteki kişi sayısının artırıldığını belirterek son durumu paylaştı. 

Bakan Pakdemirli, ''Mersin’e geçiyoruz. Mersin’deki orman yangınına 14 helikopter, 3 uçak, 86 arazöz ve 450 personel müdahale ediyor. Dualarımız ormanın kahramanlarıyla'' dedi.

Son dakika... Mersinde orman yangını Farklı noktalara sıçradı, evler boşaltıldı Bakan Pakdemirliden ilk açıklama geldi

BAKAN PAKDEMİRLİ HELİKOPTER İLE BÖLGEYİ İNCELEDİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Mersin'in Aydıncık ilçesindeki orman yangını bölgesinde havadan inceleme yaptı.

Pakdemirli, beraberinde Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ile Duruhan Mahallesi Şırşır mevkisindeki yangın ilk müdahale ekip merkezindeki tepeden helikoptere bindi.

Haberin Devamı

Havadan yangın bölgesini inceleyen Pakdemirli, çalışmalar hakkında Karacabey'den bilgi aldı.

Pakdemirli, müdahalelerle ilgili ekiplere çeşitli talimatlar da verdi.

Son dakika... Mersinde orman yangını Farklı noktalara sıçradı, evler boşaltıldı Bakan Pakdemirliden ilk açıklama geldi


Bakan Pakdemirli denetimlerinin ardından gazetecilere şu bilgileri verdi:

Bugün sabah 08.40 itibarıyla Mersin'in Aydıncık ilçesi Pembecik Mahallesi'nde çıkan yangınımıza ilk 15 dakika sonrasında hemen müdahalemiz yapıldı. Elbette çıkış sebebi hala şu an kolluk kuvvetleri tarafından araştırılıyor ama muhtemel insan kaynaklı bir sebebi olacağını arkadaşlarımız düşünüyor."

Son dakika... Mersinde orman yangını Farklı noktalara sıçradı, evler boşaltıldı Bakan Pakdemirliden ilk açıklama geldi

Pakdemirli, Aydıncık'taki yangına uçakların yanı sıra 21 helikopter, 165 arazöz, 20 iş makinesi, 20 su ikmal aracı ve 850 personelle müdahale edildiğini belirterek, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Yangın, 650 hektar kadar alanı etkilemiş vaziyette. Hepsinin yandığını söylemek tabii ki mümkün değil. Yangın atlamalı bir şekilde devam ediyor. Sıcaklığın çok yüksek, nemin çok düşük olduğu ve rüzgarın da yer yer 50 kilometre atakla saldırdığı bir noktadayız. Bu anlamda da sabah saatlerinde elbette küçük olarak başlayan yangın büyüdü. Şu anda müdahalemiz devam ediyor. Aydınlık saatlerin, son birkaç saatin en iyi şekilde kullanılması konusunda arkadaşlarımız gayret gösteriyor. Yangında can ve mal kaybımız yok. Yerleşim yerlerinde hasar yok. Yerleşim yerlerinde herhangi bir tehdit bulunmamaktadır. Sabah saatlerinde yalnız Pembecik Mahallesi'nde 50 evi tedbir olarak boşaltmış bulunuyoruz."

Son dakika... Mersinde orman yangını Farklı noktalara sıçradı, evler boşaltıldı Bakan Pakdemirliden ilk açıklama geldi

Haberin Devamı

'ARTIK GECE DE SEVK VE İDARE YAPABİLİYORUZ'

Bakan Pakdemirli, orman yangınında da görev alan yangın komuta aracıyla ilgili, "Bunun güzel tarafı, gece normalde bir bütüncül bakış açısını kaybediyorduk, geçen yıldan itibaren artık gece de sevk ve idare yapabiliyoruz." dedi.

Pakdemirli, ilçeye bağlı Pembecik Mahallesi'ndeki kızılçam ormanında çıkan yangın nedeniyle Duruhan Mahallesi Şırşır mevkisindeki yangın ilk müdahale ekip merkezinde konuşlanan yangın komuta aracıyla ilgili gazetecilere bilgi verdi.

Araçta dijital ekranı gösterip, insansız hava araçlarından (İHA) gelen rotaların göründüğünü anlatan Pakdemirli, "Burada etraftaki araçlarımızın hepsinin plakaları var ve bu araçların üzerine dokunarak, araçların içerisinde hangi görevli var, cep telefonu, telsiz frekansı ne? Bunların hepsine ulaşıp yönlendiriyoruz. Şu an bu bölgede telefon çekimiyle ilgili bir sorun var ama bu bölgedeki araçlara ulaşır ulaşmaz, 13 yangın odağına, kuzeybatıya doğru yönlendireceğiz. Arkadaşlarımız şimdi onlara ulaşmaya çalışıyorlar." diye konuştu.

Pakdemirli, bilgilerin toplandığı bir harita üzerinden sevk ve idarenin yapıldığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bunun güzel tarafı, gece normalde bir bütüncül bakış açısını kaybediyorduk, geçen yıldan itibaren artık gece de sevk ve idare yapabiliyoruz. Bu çok önemli çünkü yangınlar hep öğleden sonra çıkıyor. Geriye kullanabileceğiniz 3-4 saatiniz kalıyor. 3-4 saat içerisinde söndürdünüz söndürdünüz, geceye devrettiğiniz zaman yer ekipleri müdahale ediyor ama edilen müdahale her zaman çok verimli olamıyordu. Şimdi bu sayede, tüm datayı ve resmi her an her saniye görmek ve buradan da bütün yer ekiplerini kontrol etmek mümkün. Savaşta nasıl bir komuta merkezi varsa, bizim de buradaki savaştığımız odaklar, yangın odakları. Yangın odaklarına karşı yer ekiplerini doğru yollardan doğru şekilde sevk edebiliyoruz."

Haberin Devamı

"YANGINI BİRAZ DAHA KOLAYLADIK"

Pakdemirli, Aydıncık ilçesinde yangın bölgesindeki incelemelerinin ardından gazetecilere açıklama yaptı.

İlçedeki yangınla ilgili son durumu paylaşan Pakdemirli, "Çıkan yangınla alakalı şu an için kontrol altında diyemiyoruz. Arkadaşlarımız çalışmaya devam ediyor ancak şunu söyleyebilirim, bu yangını biraz daha kolayladık diyebiliriz. Sabaha kadar bir noktaya getireceğiz gibi gözüküyor. Arkadaşlarımız çalışıyor." dedi.

Pakdemirli, Hatay'ın Hassa ilçesinde devam eden orman yangınıyla ilgili de şu bilgileri verdi:

"Akşam saatlerinde açıklama yaptıktan sonra Hatay Hassa'da iki odakta bir yangın çıktı. Sayın Valimizle, Bölge Müdürümüzle konuştum. Orman Genel Müdür Yardımcımızı da bölgeye gönderiyoruz. 31 arazöz, 4 dozer ve diğer kurumlardan 8 iş makinesi ve 150 kadar personelle de bu yangına müdahale ediyoruz. Maalesef yangına müdahale ettiğimiz noktada çok sık orman olması ve yolun olmamasından dolayı şu an yol yapım çalışmaları sürdürülüyor. Bunları da sabaha kadar bitirmeyi hedefliyoruz. Yangının tepe yaptığı 2 ayrı nokta var."

Pakdemirli, çalışmalarda insansız hava aracının (İHA) da kullanıldığını belirterek, "Adana'mızın İHA'sını bu yangın (Mersin) için kullanıyorduk. Yaklaşık 1 saat kadar önce bu yangında biraz daha rahatlama olduğundan dolayı İHA'yı o tarafa gönderdik. Şimdi İHA'dan gelecek olan bilgilerle de Hatay yangınının koordinasyonuna hem Ankara'dan hem de buradan devam ediyor olacağız. Hatay Hassa'daki yangında 80 hektar kadar bir alan etkilenmiş gözüküyor. İnşallah bu yangınla alakalı mücadelemiz de devam ediyor." diye konuştu.

Bakan Pakdemirli, söndürme uçağı ve helikopterlerinin, sabah saatlerinden itibaren yeniden çalışmalara katılacağını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!