Son dakika haberi: Zonguldak, Sakarya ve Düzce'de sel felaketi! Sağanak hayatı durdurdu, dereler taştı... İşte son durum

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2021 14:24

Marmara'nın doğusu ve Batı Karadeniz'de etkili olan sağanak yağış üç kentte sele neden oldu. Sakarya'da bir vatandaş sulara kapıldı, ekipler seferber oldu. Derelerin taştığı Düzce'de mahsur kalanlar için alarma geçildi. Zonguldak'ta ise bir belde merkezi sular altında kaldı... İşte detaylar...

Haberin Devamı

Sakarya'nın Akyazı ilçesinde aniden başlayan şiddetli yağmur, hayatı olumsuz etkiledi.

Dedeler Mahallesi’nde sağanak sonrası dere taştı. Dere yatağı kenarında evi bulunan Sami Özkul’un ise dışarıda devrilen direkle uğraşırken, sel sularına kapıldığı belirtildi. Özkul için bölgeye sevk edilen arama- kurtarma ekipleri, dere yatağı boyunca çalışma yaptı. Sami Özkul’u arama çalışmalarına devam ediliyor.

VALİ KALDIRIM'DAN SEL BÖLGESİNDE İNCELEME

Sakarya'da selin vurduğu bölgede incelemelerde bulunan Vali Çetin Oktay Kaldırım, Akyazı ve Hendek ilçelerinde yoğun yağış olduğunu belirterek, "78 yaşında Sami Özkul adlı vatandaşımızın kayıp ihbarı geldi. Muhtemelen sele kapıldığını değerlendiriyoruz. Onu arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Onun dışında yaralı ve can kaybımız çok şükür yok. Meteoroloji uyarı yaptığı için bütün ekiplerimizi bölgelere konuşlandırmıştık. Onlar da yoğun bir şekilde çalışma yapıyor. Öncelik mahsur kalan vatandaş varsa onların tahliye edilmesi" dedi.

Haberin Devamı

'YAĞIŞLAR 24.00'E KADAR DEVAM EDECEK'

Vali Kaldırım, hasar tespit çalışmalarının sürdürüldüğünü belirterek, "Cumartesi gününden itibaren 100'ü aşkın vatandaşımızın tahliyesini gerçekleştirdik. 186 evin az hasarlı olduğu, eşyaların ve buna benzer zararların oluştuğu noktasında tespitler yapıldı. Tespitler devam edecek. İnşallah ara ara belediye, bizler ve devletin eliyle giderilecek. Bizler sahadayız. Belediyelerimiz, kamu kaynakları ve Ankara'dan destek alıyoruz. İnşallah daha beteriyle karşılaşmayız ve tesellimiz can kaybı olmaması. Yağışlar devam ediyor ve bu gece 24.00'e kadar yağışların devam edeceği meteorolojiden bildirildi" diye konuştu.

Son dakika haberi: Zonguldak, Sakarya ve Düzcede sel felaketi Sağanak hayatı durdurdu, dereler taştı... İşte son durum

'KAPALI YOLUMUZ YOK'

Köprünün tahrip olduğunu da dile getiren Kaldırım, "Kapalı yolumuz yok, ulaşım sorunumuz yok. 5 mahallemizi ilçeye bağlayan köprü tahrip oldu ama alternatif yolumuz var. Mahallelerimizi gezdik ve gezmeye de devam edeceğiz. Tüm yolların açık olduğu teyidini aldık" dedi.

Haberin Devamı

Vali Kaldırım, kayıp Sami Özkul'u arama çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Kayıp şahısla ilgili herhangi bir ize rastlanmadı. Evden çıkıp dere kenarında beton direği onarmak için çıkmış ve sonra da ihbar geldi kayıp olduğu şeklinde. Ekiplerimiz çalışmaları sürdürüyor. Şu ana kadar bulunmuş değil" diye konuştu.

SİNİR KRİZİ GEÇİREN KIZI BAYILDI

Sakarya’nın Akyazı ilçesinde derenin taşması sonucu sel sularına kapılan Sami Özkul’u arama çalışmaları devam ediyor. Sami Özkul’un kızı evlerinin önünde sinir krizi geçirdi. Yakınları tarafından sakinleştirilmeye çalışılan kadın, “Benim babam buralardadır. Bırakın beni bulayım onu. Benim sesimi duyunca gelir” dedikten sonra baygınlık geçirdi.

Haberin Devamı

Son dakika haberi: Zonguldak, Sakarya ve Düzcede sel felaketi Sağanak hayatı durdurdu, dereler taştı... İşte son durum

Emekli öğretmen Yaşar Bozan, sel sularına kapılan Sami Özkul’un kuzeni olduğunu belirterek, “Biz sabah birlikte dayı oğlumun evinin önündeydik. Daha sel suları yükselmemişti. Bana, “Arabaları dere kenarından uzak bir noktaya alalım” dedi. Ben şeker hastasıyım eve gitmem gerekiyordu. Eve gidip yemek yedim. Sami’nin kaybolduğunu söylediler. Dere taşmıştı, etraf sel sularıyla kaplanmıştı. Hemen AFAD’ı aradık. Şu ana kadar izine rastlayamadılar, arama çalışmalarını dere yatağında ve çevresinde sürdürüyorlar” dedi.

ZONGULDAK'TA DERE TAŞTI, BELDE SU ALTINDA KALDI

Ormanlı'da ve yüksek kesimlerde etkili olan sağanak, belde merkezinden geçen derenin su debisini yükseltti. Taşan dere, belde merkezini su altında bıraktı. Birçok iş yeri ve araçlar suya gömüldü. Çok sayıda itfaiye, sağlık ve AFAD ekibinin yönlendirildiği bölgede çalışmalar başladı. Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, beldede ekiplerin çalışmalarını sürdürdüğünü ifade ederek, "Şu anda bazı dükkanlara su girmiş. Can kaybı yok. Sular çekilmeye başlamış" dedi.

Haberin Devamı

HASAR TESPİT ÇALIŞMASI BAŞLATILDI

Zonguldak'ın Ereğli ilçesi Ormanlı beldesinde, merkezden geçen Ormanlı Deresi'nin su debisinin yükselmesiyle meydana gelen taşkında belde merkezinin bir bölümü su altında kaldı. Pazar yeri ve çevresindeki iş yerleriyle araçlar suya gömüldü. Yaklaşık bir saat sonra suyun çekilmesiyle zarar ortaya çıktı. Birçok iş yeri ve aracın su altında kaldığı görüldü. Vatandaşlar kendi imkanlarıyla araçlarını ve iş yerlerini sudan kurtarmaya çalıştı. Selden en fazla etkilenen pazar yeri dronla havadan görüntülendi.

Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, beldeye giderek incelemelerde bulundu. AFAD ve belediye ekipleri de selden etkilenen vatandaşlara yardımcı oldu. Ormanlı Belediye Başkanı Bayram Başol, aniden dere debisinin yükselmesiyle taşkın meydana geldiğini söyledi. Herhangi bir can kaybı olmamasının sevindirici olduğunu ifade eden Başol, "Kaymakamlığımız, belediyemiz, AFAD olarak selden etkilenen vatandaşlarımızın yanında olacağız. Hasar tespit çalışmasına başladık. Aniden gelişen su yükselmesi oldu. Can kaybımız yok. Mahsur kalan da yok. Sadece 4 vatandaşımızın evden çıkmalarına itfaiye ekiplerimiz yardımcı oldu" dedi.

Son dakika haberi: Zonguldak, Sakarya ve Düzcede sel felaketi Sağanak hayatı durdurdu, dereler taştı... İşte son durum

Haberin Devamı

30 İŞ YERİNİ SU BASTI

Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, taşkının ardından yaptıkları çalışmada 30 iş yerini su bastığını tespit ettiklerini söyledi. Çalışmaların devam ettiğini belirten Çorumluoğlu, "Geldiğimizde hem dere yüksekti, hem de ciddi bir yağış vardı. İşin sevindirici kısmı, bize can kaybıyla ilgili başvuru olmadı. Jandarma araştırıyor. Bundan sonra önemli olan yaraların sarılmasıdır. Ekipleri oluşturduk. 30'un üzerinde dükkanın zarar gördüğünü biliyoruz. Civar köylerimizde de zararlar var. AFAD ve İl Özel İdaresi ekiplerimiz burada. Metrekareye 41 kilogramdan fazla yağışın olduğunu gördük. Bundan sonra yağış devam etmezse kontrol altına alırız diye düşünüyoruz ama akşam saatlerinde de bir yağış bekleniyor. Vatandaşlarımız dere kenarlarından uzak dursun. Herkese geçmiş olsun diliyorum" diye konuştu.

DÜZCE'DEKİ SELDE SON DURUM

Düzce'nin Cumayeri, Çilimli ve Akçakoca ilçelerinde bulunan 4 köyde gece boyu etkili olan yağış, yol çökmelerine, dere taşmalarına ve çok sayıda evi su basmasına neden oldu.

Çok sayıda küçük ve büyükbaş hayvan ile kanatlı hayvan telef olurken, tarım arazileri zarar gördü, çok sayıda traktör ve otomobil ile tarım aletleri, sele kapıldı.

Su baskınları nedeniyle evlerinde ve yüksek bölgelerde mahsur kalan bazı vatandaşlar, AFAD, DAKE, AFAD gönüllüleri, Ulusal Keşif Arama Kurtarma Araştırma Derneği, UMKE ve jandarma ekiplerince güvenli bölgeye alındı.

AFAD'ın hasar tespit çalışmaları devam ederken, İl Özel İdaresine bağlı ekipler, yollarında göçük oluşan Akçakoca ilçesine bağlı Esmahanım ve Uğurlu köylerine ulaşım sağlanması için iş makineleri yardımıyla alternatif yol açma çalışmaları yürütüyor.

Son dakika haberi: Zonguldak, Sakarya ve Düzcede sel felaketi Sağanak hayatı durdurdu, dereler taştı... İşte son durum

Türk Kızılay gezici gıda araçları ise Cumayeri'nin Dokuzdeğirmen ve Akçakoca'nın Esmahanım köylerinde konuşlandırılarak vatandaşlara hizmet sunuyor.

Diğer taraftan, sağanak yüzünden kayaların yola düşmesi ve ağaçların devrilmesi nedeniyle Düzce-Zonguldak D-655 Batı Karadeniz bağlantı yolunun Boğaziçi, Kabalak ve Osmancık bölgelerinde ulaşım bir süre aksadı. Bölgedeki trafik, çalışmaların tamamlanmasıyla normale döndü.

"HERHANGİ BİR CAN KAYBI SÖZ KONUSU DEĞİL"

Selden zarar gören Esmahanım, Uğurlu, Mısırlık, Kırkharman, Boğaziçi ve Akçakoca bölgelerinde incelemelerde bulunan Düzce Valisi Cevdet Atay, yaptığı açıklamada, bölgede yaşayanlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

Yağışın geniş bir alanda etkili olduğunu dile getiren Vali Atay, "Allah'a hamdolsun hiçbir vatandaşımızın burnu kanamadı. Herhangi bir can kaybı söz konusu değil. Bizi sevindiren taraf bu ama elbette ki yollarımıza, köprülerimize zararları söz konusu. Bunlar kısa zamanda giderilir. Uğurlu, Esmahanım ve Dilaver köyümüzde incelemeler yaptık. Oradaki durumu kendi gözlerimizle birebir gördük." diye konuştu.

Son dakika haberi: Zonguldak, Sakarya ve Düzcede sel felaketi Sağanak hayatı durdurdu, dereler taştı... İşte son durum

Ekiplerin bölgelerde çalışmalar yürüttüğünün altını çizen Vali Atay, şöyle konuştu:

"Kaymakamlarımız kriz merkezlerimizin başında olayları birebir takip ettiler. Arkadaşlarımız yağışlar bittikten sonra gerekli hasar tespit çalışmalarını yaparlar. Kısa zamanda neticelenir."

MAHSUR KALAN 47 KİŞİ KURTARILDI

AFAD İl Müdürü Ali Kartal ise AA muhabirine, 88 kişinin bölgeden tahliye edildiğini belirterek, "Mahsur kalan 47 kişi kurtarıldı, yaklaşık 20 kişinin de bulundukları yerden kurtarılması için çalışmalar sürüyor." dedi.

TOMRUK VE DEPO MALZEMELERİ SEL SULARIYLA SÜRÜKLENDİ

Sakarya'nın Akyazı ilçesinde, Orman İşletme Müdürlüğü'ne ait depodaki tomruk ve malzemeler, sel suları ile Mudurnu Deresi'ne sürüklendi. Mudurnu Deresi Köprüsü altında biriken tomruklar, çevredekiler tarafından alınmak istenirken, orman muhafaza memurları izin vermedi.

KÖPRÜDE ÇÖKME OLDU

Öte yandan Mudurnu Deresi üzerinde bulunan Beldibi Mahallesi’nden geçen köprüde de çökme meydana geldi. Hanyatak, Boztepe, Mansurlar, Şahinler, Kayabaşı, Dere mahalleleri ile Açelya Yaylası'na geçişi sağlayan köprü, yaya ve araç ulaşımına kapatıldı.

Son dakika haberi: Zonguldak, Sakarya ve Düzcede sel felaketi Sağanak hayatı durdurdu, dereler taştı... İşte son durum

Beldibi Mahallesi'nin muhtarı Erol Çelik, "Bölgemiz aşırı yağmur aldı. Yağmur nedeniyle sel sularının köprünün altını boşaltması sonucu köprüde çökme oldu. Yaklaşık 10 köye ulaşım sağlıyor" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!