Somali'de çatışmaların kronolojisi

Güncelleme Tarihi:

Somalide çatışmaların kronolojisi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2006 14:12

Son haftalarda çatışmaların yoğunlaştığı Somali'de son devlet başkanının devrilmesinden bu yana yaşananların kısa kronolojisi şöyle:

Haberin Devamı

Kasım 1991 - Diktatör Muhammed Siad Barre'nin devrilmesinden sonra Muhammed Farah Aidid ile Ali Mehdi Muhammed arasında başlayan iktidar mücadelesinde binlerce kişi öldü ve yaralandı.

Aralık 1992 - BM Güvenlik Konseyi, ABD liderliğinde bir BM barış gücü operasyonunu onayladı. BM onayından bir hafta sonra ABD deniz piyadeleri Mogadişu sahillerine çıktı.

Ekim 1993 - Somali militanlarının 2 Amerikan helikopterini düşürmesi sonucu 18 Amerikan ve 1 Malezya askeri öldü. Devam eden çatışmalarda yüzlerce Somalili öldü. ABD liderliğindeki BM barış gücü operasyonu Mart 1994'de resmen sona erdi.

Ekim 2004 - 1991'den bu yana merkezi bir hükümet kurma çabalarının 14'üncüsünde, milletvekilleri Etiyopya'nın desteklediği savaş ağası Abdullahi Yusuf'u devlet başkanlığına seçti.

Haberin Devamı

Aralıkta ise Kenya'da yapılan törenle yeni hükümetin Başbakanı Muhammed Ali Gedi ve 27 bakan yemin ederek göreve başladı.

Şubat 2005 - Somali Devlet Başkanı ve Başbakanı, ilk kez Somali'nin orta kesimindeki Cevher kasabasına geldi.

Haziran 2006 - Şeriat Mahkemeleri Konseyi başkent Mogadişu'yu ele geçirdi ve güney Somali'nin büyük bölümüne hakim oldu.

- Geçici hükümet ve Konsey, Sudan'da yaptıkları ilk doğrudan görüşmelerde birbirlerini karşılıklı olarak tanıdılar.

25 Eylül 2006 - Devlet Başkanı Yusuf, geçici hükümetin merkezi olan Baidoa'daki parlamento dışında yapılan bombalı saldırıdan yara almadan kurtuldu. Saldırıda 5 kişi öldü.

- Radikal İslamcı militanlar Somali'nin 3. büyük kenti Kismayo'yu ele geçirdi.

9 Ekim 2006 - İslamcılar Etiyopya'da karşı cihat ilan etti.

30 Kasım 2006 - Etiyopya meclisi hükümete, İslamcılar tarafından girişilebilecek herhangi bir işgal hareketini önlemek için gerekli önlemleri alma yetkisi verdi.

7 Aralık 2006 - BM Güvenlik Konseyi Somali'ye Afrika ülkelerinin askerlerinden oluşacak bir barış gücünün gönderilmesini kabul eden bir karar aldı.

12 Aralık 2006 - Radikal İslamcı militanlar Etiyopya'ya 7 gün içinde Somali'yi terk etmesi için ültimatom verdi.

20 Aralık 2006 - Şeriat Mahkemeleri Konseyi lideri Hasan Dahir Aveys, geçici hükümetle barış görüşmeleri yapmayı kabul etti.

Haberin Devamı

23 Aralık 2006 - İki taraf arasında şiddetli çatışmalar 5. gününe girerken, radikal İslamcılar yabancı Müslüman savaşçıları kendileriyle birlikte Etiyopya'ya karşı "cihada" katılmaya çağırdı.

25 Aralık 2006 - Etiyopya savaş uçakları Mogadişu'daki uluslararası havaalanı ve bir askeri havalanını bombaladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!