Soma duruşmasında 4 kişi için tutuklama talebi

Güncelleme Tarihi:

Soma duruşmasında 4 kişi için tutuklama talebi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2015 11:12

Soma'da 13 Mayıs 2014'te meydana gelen, 301 madencinin öldüğü faciayla ilgili dava bugün devam ediyor. Avukaların konuşmasını sırasında, faciada oğlunu kaybeden Elmas Kaya sinir krizi geçirince, duruşmaya ara verildi. Mağdur avukatları 4 sanığın tutuklanmasını talep etti. Koray Keskin'in konuşmasının ardından sanık avukatları tahliye isteyince salon karıştı.

Haberin Devamı

Duruşmanın 8. celsesi bugün saban başladı. Mahkeme Heyeti Başkanı Aytaç Ballı önce mahkemeye sunulan yazılı talepleri okuduktan sonra mağdur avukatlarına söz verdi. Zeynel Balkız ilk celsedeki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bürokrat ve müfettişleri hakkındaki soruşturmaya dahil edilmeleri talebini anımsatarak, "Çalışma Bakanlığına süresinde kendi bakanlığı ile ilgili personele izin vermediğini açıkladı ve dava açtık. Ancak Enerji Bakanlığı'ndan karar bize gelmedi. Savcılığa iletildiği belirtildi. Savcılığa tebliğ edilip edilmediğinin soruşturulmasını istiyoruz. Bu karar aleyhine dava açacağız" dedi.

İSTENEN CEZALAR
Tutuklu 8 şüpheli Can Gürkan, Ramazan Doğru, Akın Çelik, İsmail Adalı, Ertan Ersoy, Mehmet Ali Günay Çelik, Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık hakkında ‘olası kastla öldürme’ suçundan 301 kez 25 yıla kadar, ‘neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama’ suçundan ise 162 kez 6 yıla kadar hapis istendi. Tutuksuz 37 şüphelinin ise ‘taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma’ suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. Bu sanıklardan 25’inin cezalarının, “bilinçli taksir” olduğu gerekçesiyle 3’te 1 oranında artırılması talep edildi.


"ÖRGÜTÜN ELEMANIYDI"

Selçuk Kozağaçlı ise Sanık avukatı Yusuf Koçyiğit'in sabotaj ihtimaline atıfta bulunarak, "Bu iddia araştırılmalı. Diren Soma sosyal medya sayfası dışında yangını olmadan önce bilen 'Bu maden yanacak' diyen milletvekili Özgür Özel mutlaka örgütün elemanıydı. Rapor hazırlayan Bahtiyar Hoca ve son beş yılda burada yangın olacağını tahmin eden 200-300 kişi de muhtemelen bu örgütün elemanıydı" dedi.

Haberin Devamı

"HALKIN AVUKATLIĞINI YAPIYORUZ"

Kozağaçlı, yangın olduğunu reddeden sanıkların, sorumluluktan kurtulmak için bunu iddia ettigini anlattı. "Biz yalnız müştekilerin değil, yerin altında çalışanların da avukatlarıyız.Halkın avukatlığını yapıyoruz" diye konuştu.

ACILI ANNE SİNİR KRİZİ GEÇİRDİ

Bu sırada Oğlunu kaybeden Elmas Kaya, sinir krizi geçirdi dışarıya çıkarılamadı. Duruşmaya 10 dakika ara verildi.

ARA KARAR BEKLENİYOR
Manisa'nın Akhisar ilçesinde 13 Nisan'da başlayan duruşmanın bugüne kadar yapılan celselerinde önce 231 sayfalık iddianame okundu. Ardından 8 tutuklu, 37 tutuksuz sanığın sorgusu yapıldı. Mahkeme heyetinin sanıkların ifadelerini almasından sonra ise sanık avukatları savunmalarını tamamladı. 23 Nisan nedeniyle ara verilen duruşmada bugün mahkeme heyetinin avukat taleplerini alıp ara karar vermesi bekleniyor. Ara kararın ardından duruşmaya Haziran'a kadar ara verileceği, çapraz sorguların da o zaman yapılması öngörülüyor.

4 TUTUKLAMA TALEBİ

Mağdur avukatları, mahkeme heyetinden tutuksuz yargılanan sanıklardan Fuat Ünal Aydın, Ergün Yılmaz, Serhat Dinç ve Serdar Günay'ın da tutuklanmasını talep etti. Ayrıca Hürriyet'in ortaya çıkardığı; İstanbul 62. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan ve Can Gürkan'ın Ramazan Doğru'yu yetkilendirdiği belgeyle ilgili özel evrakta sahtecilik davasını göstererek delil karartma ihtimallerinin göz önünde bulundurularak tutuklulukların da devam etmesini, sanık avukatlarında olduğu ortaya çıkan topçu defterlerine de el konulmasını talep etti. İstanbul 62. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davanın da bu davayla birleştirilmesi de talep edildi.

Haberin Devamı

YAŞASAYDI BUGÜN DOĞUM GÜNÜYDÜ

Avukat Sercan Aran müvekili Naciye Kaya'nın eşi Mustafa Kaya'nın yaşasaydı bugün 41. Doğumgününü kutlayacağını söyledi. Bunun üzerine Naciye Kaya gözyaşlarına boğuldu. Fenalaşan genç kadın salon dışına çıktı.

ÖĞLE ARASI VERİLDİ

Verilen öğle arasında önce Avukatlar Selçuk Kozağaçlı ve Can Atalay değerlendirme yaptı. Ardından aileler konuştu.

Soma duruşmasında 4 kişi için tutuklama talebi

Mahkeme heyeti, savcının mütalaasını aldı. Savcı; tutuklu sanıkların tutukluluğunun devamını, tutuklanması istenen tutuksuz sanıkların, tutuklanmasına suç vasfı değişmediğinden gerek olmadığını, iki taraf avukatlarının talebi değerlendirilerek tarafsız bir bilirkişi heyetinin yedine madene inerek inceleme yapmasını yönünde görüş belirtti.

Haberin Devamı

SALON KARIŞTI
Mahkeme heyeti savcı Koray Keskin'in mütalaasının ardından sanıklara ve avukatlarına bir diyecekleri olup olmadığını sordu. Sanık avukatları müvekillerinin tahliyesini isteyince salon yine karıştı. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı ara karar öncesi duruşmaya 18.30'a kadar ara verdi. 18.30'da ara karar verilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!