Soldan zafer üzerine zafer

Güncelleme Tarihi:

Soldan zafer üzerine zafer
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2012 00:00

2009’da yerel, 2010’da Senato, mayısta cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Fransız solu, önceki gün de genel seçimlerde Yeşillerle birlikte yeni bir zafere imza attı. Sosyalistler, haftaya yapılacak parlamento seçimlerinin ikinci turunu da kazanırsa Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’a müthiş bir iktidar yetkisi vermiş olacak.

Haberin Devamı

FRANSA Cumhurbaşkanı’nın Sosyalist Parti’si (PS), önceki gün gerçekleşen ilk tur milletvekili seçimlerinden zaferle ayrıldı. Sosyalistler ilk turda, Yeşiller ile birlikte oyların yüzde 40.1’ini aldı. Bu oy oranı, yapılacak ikinci turda, bu ittifakın salt çoğunluğu elde edeceğini gösteriyor. Ancak PS, oy oranını daha da yükseltip, yalnızca milletvekili sayısı Yeşiller’le toplandığında değil, doğrudan kendi milletvekilleriyle salt çoğunluğu temsil etmek istiyor. Başbakan Jean Marc Ayrault, ikinci turda 289 olan salt çoğunluğu tek başına alabilmek için sonuna kadar mücadele çağrısı yaptı.

Segolene Royal trajedisi

Solun daha ilk turdaki seçim zaferi, Hollande’in eski hayat arkadaşı, Sosyalistlerin müstakbel Meclis Başkanı adayı Segolene Royal kriziyle gölgelendi. Sarkozy’ye karşı seçimleri kaybettikten sonra, partisi içindeki önseçimleri de kazanamayan Royal, kendisini bir başka kadın için terkeden eşini destekleme kararı aldı. Hollande da bunun karşılığında, eski hayat arkadaşına meclis başkanlığı önerdi. Ancak bu ödülün tek şartı, Royal’in seçimlerden başarıyla çıkmasıydı.
Royal’in bölgesi La Rochelle’den PS adayı olmak isteyen ikinci bir isim, Hollande’ın bu yaklaşımına isyan ederek, aynı bölgeden bağımsız aday oldu. Sonuçta ilk turda Royal yüzde 32 oy ile birinci, Falorni yüzde 29 ile ikinci oldu. PS bu aşamada Falorni’nin üzerinde, ikinci tur öncesinde adaylığını geri çekmesi için büyük bir baskı yaptı, ancak hırslı adayı ikna edemedi. Bunun üzerine muhalefetteki Halk İçin Birlik Hareketi (UMP), ikinci turda kendi seçmenlerine Falorni’ye oy verme çağrısında bulundu. Sosyalist Parti, liste dışı aday olan Falorni’yi ikna edemezse, Royal siyasetten silinme tehlikesi ile karşı karşıya kalacak.

Haberin Devamı

UMP gemiyi kurtardı

Sosyalistlerin seçimlerdeki başarısına rağmen eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin partisi UMP de gemiyi batmakdan kurtardı. Sarkozy’nin kaybetmesine rağmen UMP’nin milletvekili secimlerinde yüzde 35 ile PS’e eşit oranda oy alması, “Seçmen UMP’yi değil, Sarkozy’yi cezalandırdı” yorumlarına yol açtı.

Haberin Devamı

Üçüncü kuşak Le Pen geliyor

Seçimlerin diğer kazananı ise aşırı sağ parti Ulusal Cephe (FN) Lideri Marine Le Pen oldu. Seçim bölgesi Hennin-Beaumont’ta yüzde 42 oranındaki oy ile birinci olan Marine Le Pen, radikal solun adayı Jean Luc Melanchon’u da ezici farkla yendi. Le Pen ikinci turda sosyalistlerin adayı ile yarışacak.
FN’nin en büyük çıkışını ise Vaclause bölgesinden aday alan ve yüzde 34.6 ile birinci sıraya yerleşen Le Pen’in yeğeni 22 yaşındaki Marion Marechal Le Pen yaptı.

Valerie Boyer ikinci turda

İNKÂR yasa tasarısının  mimarı Valerie Boyer, Ermeni oylarının yoğun olduğu Marsilya’nın Bouches de Rhone bölgesinde yüzde 26.14 oranında oy alarak ikinci oldu. Boyer ikinci turda, yüzde 32 oy alan sosyalistlerin güçlü adayı Christophe Masse ile yarışacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!