Sokak akademisi

Güncelleme Tarihi:

Sokak akademisi
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2017 22:01

OHAL döneminde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnam’elerle (KHK) üniversitelerden ihraç edilen veya açığa alınan akademisyenlerden bir kısmı, öğrencilerine ulaşmak ve bilgi yaymak için alternatif yöntemler buluyor.

Haberin Devamı

İhraç edilen akademisyenler üniversitelerde yarım bıraktıkları derslerini parklar ve sokaklarda ‘Sokak Akademisi’ ve ‘Ankara Dayanışma Akademisi’yle sürdürüyorlar. Aralıkta Kuğulu Park’ta verilen ilk dersin ardından sekizinci dersi Anıtpark’ta veren hocalar, bundan sonra da farklı semtlerde ders anlatmayı sürdürecek.

AMAÇ İNSANLARA ULAŞMAK

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü öğretim üyesiyken 6 Ocak’taki KHK ile ihraç edilen Doç. Süreyya Karacabey, kurucuları arasında yer aldığı Sokak Akademisi’ni anlattı.

Sokak akademisi

Karacabey, “akademisyenlerce ders verilmesinin engellenmemesi” ve “bilginin yatay ve demokratik olarak iletilmesi” gibi iki temel amaçla harekete geçtiklerini söyledi. Bilimi ve yaşamı kampuslardan atmak isteyenlere karşı akademiyi, “hayatın ortasına yani sokağa taşıdıklarını” anlatan Karacabey, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

“Dersleri verirken ‘Biz insanların yaşadığı yere gidelim’ diyerek yola çıktık ve parklarda ders yapmaya başladık. Oradan geçen, orada oturan insanlara da ulaşmak gibi bir derdimiz vardı. Toplumsal olarak en büyük sorunumuz şu: Tanısak birbirimizi seveceğiz ama belli alanlara kapanmışız. Kutuplaştırılan bir toplumda yaşıyoruz, bir dil kurabiliriz ve birbirimizi tanıyabiliriz. Verilecek dersin konusunu ve kimlerin katılacağını 8, bazen de 10 kişilik bir ekiple belirliyoruz. İlgi semte göre de değişiyor.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!