SoÄŸuk ülkenin sıcak filmleri

Güncelleme Tarihi:

Soğuk ülkenin sıcak filmleri
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 20, 2002 11:29

Finlandiya sinemasının seçkin örnekleri Ankara'da...Ankara Sinema Derneği ve Finlandiya Büyükelçiliği'nin işbirliğiyle düzenlenen Finlandiya Film Şenliği, 24 Mayıs ile 26 Mayıs tarihleri arasında yapılıyor. Gösterimler, Megapol Sineması Kırmızı Salon'da izlenebilecek.

Haberin Devamı

Finlandiya Film Şenliği'nde altı uzun metrajlı film yer alıyor. Şimdi bu filmlere kısaca bir gözatalım:

LAMPELA'DAN FİN USÜLÜ "SHORT CUTS"

Yönetmenliğini Jarmo Lampela'nın üstlendiği 2001 yapımı "Nehir", küçük bir Fin kentinin günlük yaşamından kesitler sunuyor. Filmdeki tüm olaylar bir cumartesi sabahı, bir saat içinde gelişiyor: Bir savaş uçağı ses duvarını aşıyor, pazar yerine bungee jumping için bir platform kuruluyor, genç bir anne kucağında bebeğiyle intihar etmek düşüncesiyle nehre giriyor, hastanede yaşlı bir kadın ölmek üzere olan kocasının yanında kızının gelmesini bekliyor.

Jarmo Lampela'nın filmi, tıpkı Robert Altman'ın Short Cuts'ı gibi,  farklı yaÅŸamların, birbiriyle kesiÅŸen mutlu ve trajik anlarını beyazperdeye yansıtıyor.Â

SAVAÅž Ä°NSANLARI

Şenlik kapsamında Finlandiya ile Sovyetler Birliği arasında İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan çatışmaları konu alan iki film yer alıyor. Bu filmler, savaşın kendisinden çok bireylerin savaştan nasıl etkilendiklerini, genç askerlerin yaşadıkları ikilemleri ve cephe gerisindeki sivillerin durumunu anlatıyor.

Ülkesinde büyük ilgi gören ve ticari başarı kazanan 1999 yapımı "Pusu" savaş karşıtı bir film. Düşman hatlarının arkasına sızma görevini üstlenen bir müfrezenin öyküsünü anlatan film Troia, Jussi ve Rouen Nordic Film Festivallerinden ödüllerle dönmüştü.

Finlandiya'da savaş sırasında gönüllü olarak hastanede çalışan bir kadının öyküsünün anlatıldığı "Küçük Hemşire", kadınların savaştaki durumlarını irdeleyen bir yapıt.
 Â
CEHENNEMDE TRAMVAY VAR MI?

Bol ödüllü bir film olan "Körebe" 9 yaşındaki küçük bir çocuğun yaşama bakışını beyazperdeye taşıyor. 1960'ların deniz kenarında küçük bir kasabada yaşayan 9 yaşındaki Jontti'nin kafası sorularla doludur: İnsan ruhunun ağırlığı nedir?, Cehennemde tramvay var mıdır?, Başka gezegenlerde hayat var mıdır?.

Karanlıkta parlayabilmek için ateÅŸ böceÄŸi yutan bu meraklı çocuÄŸun öyküsünün anlatıldığı 1999 yapımı "Körebe", Mar del Plata FIPRESCI ve Jüri Özel Ödüllerini almıştı.Â

Haberin Devamı

"ATEŞ YUTAN"IN ÖYKÜSÜ

Haberin Devamı

Kadın oyuncu, yardımcı oyuncu, görüntü yönetmeni, kostüm, kurgu, müzik,  çevre düzenlemesi ve ses dallarında Jussi Ödüllerine layık görülen,  Locarno Film Festivalinde Özel Mansiyon ve Genç Jüri Ödülünü, Los Angeles'da da Jüri Büyük Ödülünü alan "Ateş Yutan", savaştan sonra anneleriyle birlikte bir sirkte çalışmak zorunda kalan ikiz kız kardeşlerin öyküsü.

TANIDIK BİR YÖNETMEN: KAURISMAKI

Finlandiya'nın uluslararası düzeyde en çok tanınan yönetmeni Aki Kaurismaki'nin yönettiği 1996  yapımı "Sürüklenen Bulutlar", Frank  Capra sinemasından izler taşıyan ve 1940 ve 59'lerin klasik Hollywood drama ve komedilerini anımsatan bir film. "Sürüklenen Bulutlar" Cannes Film Festivalinde Kiliseler Birliği Ödülü ve Özel Mansiyon, Sao Paulo Film Festivalinde de En İyi Film ve İzleyici Ödüllerini almıştı.

Haberin Devamı
Finlandiya Film Şenliği'nde sinemaseverlere bir de sürpriz var. Megapol Sinemasında "Bir Bilete İki Film" başlığı altında izleyicilere aldıkları her bilet için iki gösterime yer numarası verilecek.

(Hürriyetim/ Kültür Sanat)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!