Soğuk algınlığına karşı süper ilaç

Güncelleme Tarihi:

Soğuk algınlığına karşı süper ilaç
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2001 01:39

Soğuk algınlığına sebep olan virüsü hedef alan bir ilacın, hastalığın semptomlarını 24 saatte ortadan kaldırdığı açıklandı.

'Plenonaril' isimli ilacın, gerekli incelemeler tamamlandıktan sonra piyasaya verilmesi bekleniyor. ABD'li uzmanlar, 'Plenonaril' isimli ilacın burun akması, öksürük, kas ağrısı, boğaz yanması gibi soğuk algınlığı semptonlarını 24 saat içinde azalttığını bildirdiler. Yeni ilaç, semptomları ortadan kaldırmak yerine doğrudan virüse saldırarak rahatsızlığın yayılmasını engelliyor.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından incelenen ilaçla ilgili detaylar, Chicago'da yapılan Antimikrobik Maddeler ve Kemoterapi Konferansı'nda açıklandı. 2000 kişi üzerinde yapılan klinik testlerde görev alan Virginia Üniversitesi'nden Prof Frederick Hayden, ‘‘Pleconaril'e erken başlandığında tüm semptonlarda azalma gözlemleniyor. Bu ilaç, anti-viral tedavide ilk etkili ilaç’’ dedi.

Soğuk algınlığı ilaçları genelde semptomları ortadan kaldırmaya yönelik hareket ederken, bu ilaç doğrudan virüsü hedef alarak semptomları azaltıyor. Virüsü hedef alan ilaç, hastalığın sağlıklı hücrelere yayılmasını engelliyor. İlaç merkezi Pennsylvania'da olan ViroPharma ve Aventis Pharmaceutical Şirketi'nin ortak bir ürünü.

Önemli bir gelişme

İlacı ‘önemli bir gelişme’ olarak niteleyen Doğan Yayın Holding Sağlık Grup Başkanı Dr. Gündüz Tezmen şunları söyledi:

‘‘Bugüne dek, soğuk algınlığı tedavisiyle, sadece hastalığın belirtilerini gideriliyor, hastalık süresinin daha rahat geçirilmesi sağlanıyordu. Yeni ilaç, doğrudan virüsü, hastalığın esas kaynağını hedef alıyor. Böylelikle soğuk algınlığı artık kolayca tedavi edilecek bir hale gelecektir.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!