Snowden'ın belgelerindeki 300 milyon dolarlık ödeme İngiltere'yi karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

Snowdenın belgelerindeki 300 milyon dolarlık ödeme İngiltereyi karıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2013 12:04

Edward Snowden’ın sızdırdığı belgelerle ABD'nin İngiliz istihbarat kurumu Government Communications Headquarters’a (GCHQ) üç yıl içinde yaklaşık 300 milyon dolarlık ödeme yaptığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Bu ödeme karşılığında ABD’nin İngiltere’nin yaptığı dinleme faaliyetleri üzerinde söz sahibi olmaya çalıştığı iddia edildi.

İngiliz Guardian gazetesinin açıkladığı Snowden’ın belgelerine göre ödemeler karşılığında İngiliz GCHQ’nun “üzerine düşeni yapmasının” beklendiği belirtiliyor. 2010 tarihli bir belgede ise İngiliz istihbarat ajansının, NSA’in asgari beklentilerini karşılamakta problem yaşadığı belirtiliyor.

ABD İNGİLTERE’NİN GEVŞEK YASALARINI KULLANIYOR
İngiliz hükümeti, NSA’in GCHQ’yu kirli işlerini yaptırmak için kullandığını reddediyor ancak basına sızdırılan belgelerde “İngiltere’nin dinleme ile ilgili gevşek yasaları GCHQ tarafından ABD’lilere hizmet satışı için kilit bir nokta” olarak tanımlanıyor.

Snowden’ın sızdırdığı belgeler ayrıca, GCHQ’nun cep telefonu dinlemeleri konusunda yeterliliklerini artırmak için büyük paralar harcadığını ve “her telefonu, her an, her yerde” dinleyebilecek kapasiteye ulaşmak için çalıştığını ortaya çıkarttı.

Haberin Devamı

Belgelerde GCHQ’nun internetten ulaşabildiği kişisel verilerin son bir yılda yüzde yedi bin arttığı ancak yine de İngiltere’nin istihbaratının yüzde 60’ının ABD’den geldiği belirtildi.

NSA’in İngiltere’nin Kıbrıs’ta bulunan dinleme tesislerinin giderlerinin yarısını karşıladığı ve bunun karşılığında hangi faaliyetlere öncelik verileceği konusunda söz sahibi olduğu da açıklandı.

KAYNAKLARIN BİRLEŞTİRİLMESİ NORMAL
Belgeler NSA’in ABD topraklarında ABD vatandaşlarını dinlemek için İngiliz istihbaratından yararlandığını çünkü yasal kısıtlamalar nedeniyle bu tip faaliyetleri kendi bünyesinde gerçekleştiremediğini de gösterdi.

Dün gece gün ışığına çıkan belgeler ile ilgili olarak Guardian gazetesine bir açıklama yapan İngiltere Kabine Ofisi Sözcüsü “60 yıllık bir müttefiklik için ortak projeler yürütülmesi ve kaynakların birleştirilmesinden doğal bir şey yok. Bu projeler iki taraf için de yararlı” dedi.

Gizli belgelerde GCHQ’nun İngiltere’ye yapılan siber saldırıların çoğundan Rusya ve Çin’i sorumlu tuttuğu ve ABD ile ortaklaşa bir siber savaş politikası yürüttüğü de ortaya çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!