Sizce bu, sanat mı?

Güncelleme Tarihi:

Sizce bu, sanat mı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2012 10:42

New York'taki Modern Sanatlar Müzesi (MoMA), Mart 2013'ten itibaren video oyunlarına ilişkin yeni bir koleksiyon sergileyeceğini duyurdu. MoMA'nın daimi koleksiyonlarından olacak bu sergi, yeni bir tartışma başlattı: Video oyunları sanat mıdır?

Haberin Devamı

Philip Johnson Galeri'de açılacak yeni sergiye ilişkin müzenin küratörlerinden Paola Antonelli, 29 Kasım'da bloguna şöyle yazdı:

"14 video oyununu bir araya getirerek oluşturduğumuz seçkiyi sunmaktan gurur duyuyoruz. Bu koleksiyon, yakın gelecekte 40'a yakın oyunun katılımıyla genişleyecek. Sanat koleksiyonuna yeni bir kategori eklemenin sevinciyle, önümüzdeki günlerde daha da büyütmeyi umuyoruz."

Oyun endüstrisi üzerinde özelleşen akademisyenlerin, tarihçilerin, eleştirmenlerin ve uzmanların önerileriyle oluşturulan 14 oyunluk ilk koleksiyonda, şunlar var:

Pac-Man (1980), Tetris (1984), Myst (1993), SimCity (1994), Another World (1991), Dwarf Fortress (2006), flOw (2006), Canabalt (2009)

Her ne kadar MoMA, video oyunlarının görsel niteliklerini bir sanat eseri gibi değerlendirse de İngiltere'de yayınlanan The Guardian gazetesi aksini savunuyor. Gazete geçtiğimiz günlerde, "Üzgünüz MoMa ama video oyunu sanat değildir" ifadelerinin kullanıldığı bir yazı yayımladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!