Siz tanımasanız da o bir fenomen

Güncelleme Tarihi:

Siz tanımasanız da o bir fenomen
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2003 00:12

Fenomenler diyarı memleketimizde fenomen olmaya aday kimbilir kimler var ama ruhumuz duymuyor. Mesela bir Kıvırcık Ali. Öyle böyle değil, en çok korsan kasedi basılan kişiler arasında Tarkan'dan sonra ikinci sırada. Kanada'dan Avustralya'ya konser vermediği yer kalmamış.

Türkiye'yi en ücra köşesine kadar dolaşıp konserler vermiş. Almanya'ya o kadar çok gidip gelmiş ki, bir gün vizesinde problem çıkıp Almanya'ya giremeyince oradaki Türkler Alman Konsolosluğu’nu telefon yağmuruna tutmuş ve vizesindeki sorun giderilmiş. Müzik piyasasının başarısına akıl sır erdiremedikleri bir türkücü. Ahmet Kaya, Ferdi Tayfur, Orhan Gencebay'ı bir potada erittiği söyleniyor. Uzun süre Hakkı Bulut, Káhtalı Mıçı, Nuray Hafiftaş ve Belkıs Akkale'nin arkasında saz çalmış. Röportaj yapmak için buluştuğumuz mekánda gelen gidenin kendisine selam verdiğini, gelip tebrik ettiğini gözlerimle görmesem popülerliğine zor inanırdım. Ufak tefek, küçücük bir adam. Bir de ‘‘Siz kimsiniz’’ diye sorduğumda ‘‘Doğum tarihimden mi başlayayım’’ diye cevap vermese ve sürekli canım ablam demese...

İn misiniz, cin misiniz bir Kıvırcık Ali'dir gidiyor. Siz kimsiniz?

- İnden sonra söylediğiniz cin benim. Dedemin lakabı Cin Ali'ydi ben de ona benzediğim için bana da Cin Ali diyorlardı. Ben şimdi konuya direkt doğum tarihimden mi başlasam?

O kadar geri gitmesek!

- 1968'de Tokat'ta doğdum. Hemen hemen her köylüde bir saz olurdu. Ben de öyle uğraşa uğraşa saz çalmayı öğrendim. Askerden döndükten sonra kendimi İstanbul'a attım. O zamanlar saçlarım kıvırcık olduğu için Kıvırcık Ali dediler ama şimdi gördüğünüz gibi tarama özürlüyüm.

Hálá böyle anılmak komik olmuyor mu?

- Saç ektirmeyi düşündüm ama kıvırcık saç bulamıyorum ki. Konserlerde saç ektireyim mi diye soruyorum, ‘‘hayııır’’ diye bağrıyorlar. E, işime geliyor valla.

Toronto'dan memleketin ücra köşelerine kadar her yerde konser vermişsiniz. Nedir kerametiniz? Nedir bu popülerlik?

- Toronto'ya da, Avustralya'ya da gittim. Benim ünüm daha ziyade kulaktan kulağa duyuldu.

Popüler değilim diyorsunuz ama Tarkan'dan sonra en fazla korsan kasedi satılan kişi sizmişsiniz. Doğru mu bu?

- Bugün popüler olabilirim, yarın da. Benim derdim bu değil ki. Bugün Aşık Veysel'in türkülerini hálá herkes okuyor, esas olan bu. Yoksa bugün popüler olmuşum, kime ne? Söylediğim türküler beğeniliyor, o yüzden de korsanı yapılıyor. Benim kimseyle aşık atacak halim yok, tek derdim kendimi aşabilmem.

Kendi alanınızdaki bu popülerlik beklediğiniz bir şey miydi?

- Tahmin ettiğim yerin daha da fazlasındayım. Kanaatkárım, iyi türkü söyleyeyim yeter.

SİBEL CAN'A BESTE VERDİM

Kaç yıldır İstanbul'dasınız? Şarkıcılığa başlamak için Unkapanı'nda yatıp kalkanlardan mıydınız?

- Çok yattım kalktım. 20 yıl önce İstanbul'a geldim ve Unkapanı'nın her taşını ezberledim. O dönemde bar, pavyon, düğün salonu, restoran her yerde çalıştım. Bir ses yarışması yapılmıştı aşıklama dalında birinci olmuştum ama sonra onlardan da bir ses çıkmadı.

Söz yazıp, beste yapıyor musunuz?

- Albümlerimde en az 10 parçanın müziğe bana ait. Sibel Can'a da birkaç beste verdim.

Sizi kimler dinliyor?

- Sağcısı, solcusu, rock'çısı herkes dinliyor. Taksim'de bir rock barın yanındaki türkü barda çıkıyordum. Yandaki yerden çıkanlar gelip beni dinliyorlardı. ‘‘Biz türkü dinlemezdik, ne güzel söylüyorsun’’ diyorlardı.

Bugüne kadar kaç albüm çıkardınız?

- İki albüm çıkardım. İlk albüm ‘‘Gül Tükendi Ben Tükendim’’, ikinci albümüm ‘‘Isırgan Otu’’ydu.

Ders aldığınız tanınmış hocalar var mı?

- Kimse hocam olmadı. Müzik konusunda bir dershaneye gittim ama aidatını ödeyemeyince atıldım. Ama yol göstericilerim, manevi destekçilerim oldu; Musa Eroğlu, Sebahat Akkiraz. Onlar bana nasıl biri olmam, nasıl davranmam gerektiğini öğrettiler.

Özcan Deniz, İbrahim Tatlıses, Mahsun Kırmızıgül'ün olduğu gibi sizin de kadın hayranlarınız var mı? Hani şu sahneye külot fırlatanlardan!

- Yok be, benimkiler utangaç, gül atıyorlar. En fazla öpücük gönderiyorlar.

Bu kadar konser, popülerlik size yol, su elektrik olarak geri dönüyor mu? Yani paralı, zengin biri misiniz?

- Zengin değilim. Birkaç yeğenimi okutacak ve bana babalık eden birine ev yaptıracak kadar para kazandım o kadar.

Teamülleri bozmayıp, parayı bulduğunuz ilk an eşinizi boşamışsınız ama...

- Valla öyle değil. Aşamadığımız sorunlar vardı, ben biraz ünlenmeye başlayınca da sorunlar arttı.

KIVIRCIK ALİ İÇİN NE DEDİLER?

Hasan Saltık / Kalan Müzik

Herkes adını görüyor, kimdir bilmiyor

Büyük şirketlerin patronlarının önüne bandrol rakamları geldiğinde herkes en üst sıralarda Kıvırcık Ali ismini görüyor ama kimse hakkında bir şey bilmiyor. İsmi biliniyor ama kendi bilinmiyor. Tarkan'dan sonra korsanı en çok yapılan kişi o. Tuhaf bir dinleyici kitlesi var, popülaritesi inanılmaz, sağcısı da solcusu da onu dinliyor.

Bülent Forta Ada Müzik

Gurbetçiler ve varoşlar dinliyor

Kıvırcık Ali'nin kasetleri şu an en çok satanlar arasında. Özellikle Alevi müziğini ve türküleri arabeske yakın bir formda birleştiren yorumuyla, toplumun en alt kesiminde yaşayan insanlara hitap edebiliyor. Arabesk'in Orhan Gencebay, Ferdi Tayfur, Müslüm Gürses gibi yorumcularının giderek ‘‘modernleşmesi’’ ve ezilenlerin yaşam koşullarından uzaklaşmaları Ahmet Kaya gibi protest müziği arabeske yakın formlarda icra eden bir sanatçının ölümü boşluk yarattı. Özellikle Almanya'da ‘‘gurbetçiler’’ arasında Anadolu'da ve varoşlarda bir dinleyici kitlesi yarattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!