Siyasi çözüm mesajı

Güncelleme Tarihi:

Siyasi çözüm mesajı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 1997 00:00

Haberin Devamı

Alman ZDF Televizyonu'nun sorularını yanıtlayan Başbakan Yılmaz, Kürt sorununun çözümü için ekonomik ve sosyal önlemlerin yanı sıra, ‘‘siyasal’’ tedbirlere gidileceğini de bildirdi.

Başbakan Mesut Yılmaz Bonn'a yaptığı kritik ziyarette, Kürt sorunuyla ilgili siyasi çözüme kapı araladı. Yılmaz, Kürt sorununun çözümünde ekonomik ve sosyal önlemlerin dışında bazı ‘siyasi tedbirler’ alacağını işaretini verdi. Yılmaz, Alman televizyonu ZDF'ye verdiği mülakatta, Kürt sorununun, ‘Sadece askeri ve polisiye önlemlerle çözülemeyeceğini’ vurgulayarak, ‘‘Hükümetimizin, alacağı ekonomik, sosyal ve siyasi tedbirlerle bu sorunu çözeceğine inanıyorum’’ dedi. Ancak Yılmaz söz konusu tedbirlerin ne olabileceği konusunda ayrıntı vermedi. Kürt sorununun Türkiye'nin bir iç meselesi olduğunu, bu konunun Türk-AB ilişkileriyle bağdaşmaması gerektiğini de vurgulayan Yılmaz, Türkiye'deki demokratikleşme konusundaki soruya ise şu yanıtı verdi: ‘‘Türkiye'de terörizmin tehdit edici boyutlara ulaştığını göz önünde bulundurmak zorundayız. Terörle mücadele, Avrupa standartlarında, arzu edilen bir demokratikleşmeye engel teşkil ediyor.’’

EKONOMİK KIYASLAMA

Yılmaz, Türk ekonomisi konusundaki sorulara ise Türkiye'nin Avrupa'nın ekonomik standardının çok altında olduğunu söyleyerek yanıtladı. Türkiye'nin Avrupa standına ulaşmasının ‘Uzun zaman alacağını’ vurgulayan Yılmaz şöyle konuştu: ‘‘Türkiye'de enflasyon yüzde 80. Kritik olan ise 10 yıldan bu yana süren kronik bir enflasyon olmasıdır. Kişi başına düşen milli gelir 3 bin dolardır. Bu ise Avrupa standardının 10'da biri oranındadır.’’ Yılmaz, Alman 1'inci kanalı ARD'ye verdiği demeçte ise Türkiye'nin AB üyeliği şansı konusundaki soruları yanıtladı. ARD'de önceki akşam verilen haberde, Yılmaz'ın, ‘Türkiye’nin AB'ye kısa süre içinde girebileceğini sanmadığını' söylediği belirtildi. Yılmaz'ın buna gerekçe olarak da, Türkiye'nin ekonomik durumunu gösterdiği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!