Sivilce ilacına 70 milyon dolarlık dava

Güncelleme Tarihi:

Sivilce ilacına 70 milyon dolarlık dava
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2002 12:00

ABD'de çaldığı uçakla bir binaya çarparak intihar eden 15 yaşındaki gencin annesi, olaya oğlunun kullandığı Accutane adlı sivilce ilacının neden olduğunu iddia ederek tazminat davası açtı. Anne, ilacı üreten şirketten 70 milyon dolar talep etti.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz Ocak ayında yaşanan olayda, Charles Bishop, tek motorlu Cessna tipi bir uçağı kaçırmış ve uçakla bir binanın 28. katına çarparak intihar etmişti. 11 Eylül sonrası tedirginliğinin yaşandığı bir dönemde meydana gelmesiyle dikkat çeken olay sonrasında, gencin Bin Ladin'e sempati duyduğunu belirten intihar notu bulunmuştu.

Charles'ın annesi bütün bu olup bitenlere, oğlunun sivilceleri için kullandığı Accutane ilacının sebep olduğunu iddia etti. Bishop'un avukatı, Roche şirketini psikoz, depresyon ve intihara yol açacak ilaç üretmek ve ilacın yan etkileri konusunda hastaları uyarmamakla suçladı.

Şirket ise henüz dava dosyasını incelemediklerini ve davayla ilgili açıklama yapmayacaklarını belirtti. Roche sözcüsü, ilacın depresyona ya da intihara neden olduğu iddiasının bilimsel bir temeli olmadığını söyledi.

Roche aleyhine açılan davada, Accutane'nin Charles Bishop'ta psikoza neden olduğu, bunun da gencin gerçeklik duygusunu kaybederek intihar etmesine yol açtığı iddia edildi.

Bishop'un avukatı, ellerinde Accutane'le ilgili olduğu belirlenen 500 intihar ya da intihar girişimi olayına dair belgeler bulunduğunu belirtti ve şirketin ilacı piyasadan çekmesini sağlamayı umduklarını ifade etti.

Roche sözcüsü ise Accutane'nin piyasada olduğu 1982'den beri 13 milyon kişi tarafından güvenle kullanıldığını söyleyerek iddiaları reddetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!