Sivil plakaya savcı el koyabilir

Güncelleme Tarihi:

Sivil plakaya savcı el koyabilir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2007 23:44

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, seçim yasaklarının başlamasının ardından, kırmızı plakalı makam otomobiline sivil plaka takıp kullanan ve bunu "YSK’dan izin aldık" diye savunan Başbakan Tayyip Erdoğan’a yanıt verdi.

Aydın, şu değerlendirmeleri yaptı:

ARADILAR

(Sizi arayıp, izin mi istediler) Aradılar. Başbakan’ı koruyacaklar. ’Sivil plaka takarak, kullanıp kullanamayacaklarını’ sordular. ’Başka araba bulamadık’ dediler. Ben de ’Bulamadıysanız, o zaman sizin bileceğiniz iş’ dedim. Kurulun kararı var. Tek başına benim ’olur’ veya ’olmaz’ deme yetkim yok. Öyle bir izin verme, Başkan olarak, ’kullan’ ya da ’kullanma’ deme yetkim yok. Sordular, yasal çerçeveyi anlattım. Yasa açık zaten ’kullanılamaz’ diyor. Sorumluluk kendisinin. Biz ona bir şey diyemeyiz. ’Ben yapacağım’ derse, ’yapma’ deme durumunda değiliz. Devlet arabası, mülkiyet belli. Yasa açık.

BİZ YASAK KOYARIZ

(Bu durumda ne yapabilirsiniz?
) Biz yasakları koyarız. Koyduktan sonra uygulama görevi mülki amirlerin (İstanbul Valisi) görevi. Savcılıklar (İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı) resen bu konuya el koyabilirler. Basından duyunca, ’Suç işlenmiştir’ diye el koyma yetkileri var. Bizim ceza verme yetkimiz yok. Ceza vermeye yetkili mahkemeler var. Hiç kimse yasal olmayan bir yetkiyi kullanamaz. Biz yasal durumu söyledik. Bundan başka yapılan her türlü yorum yanlış."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!