Sıvas, karara kaldı

Güncelleme Tarihi:

Sıvas, karara kaldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 1997 00:00

Haberin Devamı

Sıvas davası karara kaldı. Ankara 1 No'lu DGM, Yargıtay'ın bozması üzerine, ‘Devletin Anayasal düzenini bozmaktan’ 42'si idam, 39'u 5-15 yıl ağır hapis, üçü de ‘Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten' üçer yılla yeniden yargılanan 98 Sıvas sanığı ile ilgili kararını, 28 Kasım'da açıklayacak. DGM dün karar oluşturmak üzere dosyayı incelemeye aldı. Geniş güvenlik önlemleri altında ve polis panzeri eşliğinde yapılan dünkü duruşmaya, 14 tutuklu sanık katıldı. Esas hakkındaki savunmaları alınan ve son sözleri sorulan tutuklu sanıkların tümü tahliye ve beraatlerini isterken, ‘‘Olayla uzaktan yakından ilgimiz yok. Biz vatan haini değiliz'' dediler. Sanıklar, Yazar Aziz Nesin yanında, yeterli önlem almayan devlet yetkililerini ve polisi suçladılar. Sanıkların çoğu, tesadüfen olay yerinde olduğunu, bazıları da olay anında Sıvas Numume Hastanesi'nde yattıklarını öne sürdü ve masum olduklarını savundu.

Ekrem Kurt son savunmasında, ‘‘Bizi burada yargılatan şerefsizler dışarda’’ deyince, Mahkeme Başkanı Orhan Karadeniz, dikkatli savunma yapması konusunda uyardı. Karadeniz, bir kadının ağlaması üzerine, ‘‘Burası ağlama yeri değil. Sessiz olun. Heyetin dikkatini dağıtmayın. Mahkemenin huzurunu bozan altı ay hapis yatar’’ diyerek, salondakileri de uyardı.

Sanık Ahmet Duran Kılıç, ‘‘Asıl suçlular dışarda gezerken, bizim gibi garibanları yargılıyorlar’’ derken, Faruk Ceylan, şunları söyledi:

‘‘2 Temmuz'u kara bir leke olarak anıyorum. Allah şahidim olsun, olay yerine gidip tek bir slogan atsam, yattığım hapis zoruma gitmezdi. Oğlum 17 günlüktü, şimdi 5 yaşında. 4,5 yıldır masum yere hapis yatıyorum.’’ Durmuş Tutan da ‘‘Biz devlete karşı suç işlemedik, dağa da çıkmadık. Askere gidip, teröristlere kurşun sıkmak istiyorum’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!