Sivas davası idamlarına itiraz savcılıkta

Güncelleme Tarihi:

Sivas davası idamlarına itiraz savcılıkta
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 26, 2001 16:15

Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin haklarında verilen hükmü usul yönünden bozduğu 3 sanığın, yeniden yargılandıkları ''Sivas olayları'' davasında dosya, esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için savcılığa gönderildi.

Haberin Devamı

Ankara 1 No'lu DGM'de bugün görülen davanın 2. duruşmasına, tutuklu sanıklar Mevlüt Atalay, Durmuş Tufan ve Ali Kurt katıldı.  

Tokat-Zile Cezaevi'nde bulunan sanık Kurt, kimlik tespiti yapılırken, Mahkeme Başkanlığı'na vekalet eden Üye Hakim İsmail Tiryaki'nin, ''ne iş yaparsın?'' sorusuna, ''boşta gezer'' yanıtını verdi. Aynı cezaevinde kalan sanık Tufan da aynı soruyu, ''işçi'' diye yanıtladı.  

Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin bozma ilamına karşı görüşleri sorulanKurt ve Tufan, ilama uyulmasını istediler.  

Sanık Atalay ise bu konuda geçen celse ifade verdiğini hatırlatarak, bozma ilamına uyulmasını talep etti.  

Cumhuriyet Savcısı Hakan Kızılarslan, Yargıtay'ın bozma ilamına uyulmasına, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ve esas hakkındaki mütalaa için dosyanın savcılığa gönderilmesine karar verilmesini istedi.  

DOSYA, MÜTALAA İÇİN SAVCILIĞA

Hakim Tiryaki, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin bozma ilamına ''usul ve yasaya uygun görüldüğünden'' uyulmasına, bozma gerekçesi olarak gösterilen 3 sanıkla ilgili PiÅŸmanlık Yasası'ndan yararlanma talepleri, bozmadan önceki duruÅŸmalarda deÄŸerlendirildiÄŸi ve araÅŸtırmaların yapıldığı anlaşıldığından, esas hakkındaki mütalaasını bildirmesi için dosyanın savcılığa gönderilmesine karar verildiÄŸini belirtti.Â

Haberin Devamı

 ÂSanıklar Kurt, Atalay ve Tufan'ın, ''suçun vasıf ve mahiyetine, mevcut delil durumuna ve tutuklama tarihine'' göre tutukluluk hallerinin devamına da karar verildiÄŸini belirten Hakim Tiryaki, duruÅŸmayı erteledi.

 ÂAnkara 1 No'lu DGM, verdiÄŸi 3. kararında, sanıklar Atalay ve Kurt'un da aralarında bulunduÄŸu 33 sanığı idam, Tufan'ı 20 yıl ağır hapis cezasına mahkum etmiÅŸ, 14 sanık hakkında da çeÅŸitli hapis cezaları vermiÅŸti.Â

 ÂYargıtay 9. Ceza Dairesi ise 33 idam kararından 31'ini onarken, sanıklar Atalay ve Kurt hakkındaki idam kararını, ''sanıkların kamuoyunda PiÅŸmanlık Yasası olarak bilinen yasadan faydalanma talebinde bulunmaları, ancak mahkemenin bu konuda olumlu ya da olumsuzyönde bir karar vermemesi'' nedeniyle bozmuÅŸtu. 14 sanık hakkındaki hükmü de onayan Yüksek Mahkeme, 20 yıl ağır hapis cezasına mahkum edilen sanık Tufan hakkındaki kararı da aynı gerekçeyle bozmuÅŸtu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!