Şırnaklı imam öldü, Esad yas ilan etti

Güncelleme Tarihi:

Şırnaklı imam öldü, Esad yas ilan etti
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2013 00:09

Şam'daki İman Camisi'ne dün akşam saatlerinde düzenlenen intihar saldırısında, aralarında Suriye'nin en yetkili Sünni imamlarından biri olan Muhammed Said Ramazan el Buti'nin de bulunduğu 42 kişi öldü. Şırnak doğumlu El Buti, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın en büyük destekçilerindendi.

Haberin Devamı

Suriye Sağlık Bakanlığı, Mezra'a bölgesinde Şam Alimleri Birliği Başkanı El Buti'nin ders verdiği İman Camisi'nde akşam namazı saatlerinde düzenlenen intihar saldırısında onlarca kişinin de yaralandığını açıkladı.

/images/100/0x0/55eb12c6f018fbb8f8a94a25

Suriye hükümeti saldırıdan muhalifleri sorumlu tutarken, muhalifler de saldırıyı kınayıp rejimi suçladı.

ESAD’DAN TAZİYE MESAJI
Suriye Devlet Başkanı Esad, 84 yaşındaki El Buti'nin ölümü dolayısıyla taziye mesajı yayınladı.

Esad mesajında, “Allame Doktor Ramazan el Buti'nin şehadeti dolayısıyla kendime, ailesine, saldırıda ölenlerin ailelerine ve Suriye halkına başsağlığı diliyorum. Hakikatin sesi ve gerçek bir adam olan Buti, mihrap ve minber arasında insanlara gerçek dini anlatırken şehit oldu” ifadesine yer verdi.

Haberin Devamı

Taziye mesajına Kur'an'ı Kerim'den, “Allah yolunda öldürülenleri sakın ölü sanmayın” ayeti ve Hz. Muhammed'in oğlu İbrahim'i kaybettiğinde söylediği, “Göz yaşarıyor, kalp ki hüzünleniyor. Ayrılığın bizi mahzun kıldı” hadisiyle başlayan Esad, şunları kaydetti:

“Emevi Camisi'nin minberi ve İslam ümmeti seni özleyecek. Çünkü sen İslam'ın gerçek mesajını taşıdın. İslam'ın özü ve nuru ile dolu kelimelerin,  karanlık, mutaassıp ve tekfirci düşüncelere karşı en uygun örneklerdi. Seni Bilad-ı Şam'dan doğan iman nurunu söndürebilecekleri düşüncesiyle öldürdüler. Tekfircilerin karanlıklarını sona erdirene, ülkemizi onlardan temizleyene kadar senin düşüncelerini takip edeceğiz.”

/images/100/0x0/55eb12c6f018fbb8f8a94a2a

YAS İLANI
Başbakanlıktan yapılan açıklamada da Devlet Başkanı Esad'ın talimatları doğrultusunda bugün ülkede El Buti'nin ölümü dolayısıyla genel yas ilan edildiği belirtildi.

Suriye'nin en yetkili Sünni imamlarından biri olan Buti, Esad'ı destekleyen din adamları arasındaydı. Buti'nin Cuma namazlarının ardından verdiği Esad yanlısı vaazlar Suriye devlet televizyonu tarafından canlı yayınlanıyordu.

Haberin Devamı

CİZRE’DE DOĞDU
Muhammed Said Ramazan el Buti, 1929'da Şırnak'ın Cizre ilçesinde Kürt bir ailenin çocuğu olarak doğdu. 1933'te ailesi ile Suriye'ye göç etti. Mısır Ezher Üniversitesi'nde İslam Hukuku alanında doktora yaptı.

Şam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde öğretim üyeliği, bölüm başkanlığı ve dekan görevlerinde bulundu. Akaid'de Eş'ari düşüncesinin takipçisi olan Buti, İslam düşüncesi alanlarında 60'a yakın kitap yazdı.

İslam dünyasında Fıkh'u s-Siyre kitabıyla tanınan Buti, son yıllarda akademik hayatı bırakarak, Şam'daki Emevi Camisi'nde cuma hutbeleri verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!