Şirket Kültürü

Güncelleme Tarihi:

Şirket Kültürü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2004 13:32

Yeni bir işe başlamak sadece bir mülakattan geçmek sonra da iş ve maaş teklifi almaktan ibaret değildir. Mülakatta sizin becerilerinizi ve deneyiminizi değerlendirmek insan kaynakları görevlilerinin işidir, fakat siz de işin sahip olduğunuz değerlere ve inançlara uygun olup olmadığına karar vermelisiniz.

Haberin Devamı

Değerleri sizinkine uymayan bir şirkette çalışmak sıkıntı yaratır, sizi tatmin etmez ve zaman zaman moralinizin bozulmasına yol açar. Çalıştığınız pozisyon ve aldığınız maaş ne kadar iyi olursa olsun eğer sizi tedirgin eden, kadrosu yetersiz, iş etiği aklınıza yatmayan bir şirkette çalışıyorsanız kendinizi eksik hissedersiniz.

 

Mülakat iş ortamını ve şirketteki normları dğerlendirmek için en iyi fırsattır. Fakat insanlar size arka arkaya soru sorarken şirket kültürünü nasıl değerlendireceksiniz?

 

Şirket kültürü o şirkette çalışan herkeste var olan değerler, davranışlar, inançlar ve normlarla biçimlenir. Kültür her çalışanın sözleriyle ve davranışlarıyla dışa vurulur. Şirketin genelinde veya alt bölümlerinde benimsenen yönetim tarzı da şirketin imajı üzerinde belirleyici rol oynar.

Haberin Devamı

 

İnsan kaynakları yetkilileri ve yöneticiler bir adaya iş teklif etmeye veya etmemeye karar verirken onun “uygun olduğunu” veya “uygun olmadığını” söylerler. Aslında söylemek istedikleri adayın şirket kültürüne uyup uymadığıdır. Birçok şirket, şirket kültürünü devam ettirmek için şirkete uyum sağlayacağını düşündükleri insanları işe alıp diğerlerinin arasında sivrileceğini düşündüklerini reddederler.

 

Bir teklifi kabul etmeden önce şirket kültürünün sizin görüşlerinize uygun olduğundan emin olmalısınız. Sizin değerlerinizle tamamen örtüşen bir şirket çok sık karşınıza çıkmasa da şirket kültürüyle sizin değerlerinizin bir arada yürüyebileceği kuruluşlar bulabilirsiniz.

İyi Bir Gözlemci Olun

Mülakat deneyiminiz sırasında şu hususlara dikkat etmelisiniz:

·       Mülakat sırasında nasıl muamele görüyorsunuz?

  • İnsan kaynakları görevlilerinin en sık tekrarladığı sözler hangileri?
  • Sorular ortak bir noktada birleşiyor mu, ya da hepsinden çıkan belirli bir anlam var m?
  • Ortam size nasıl geliyor?
  • Mülakat nasıl hazırlanmış? Zamanında başladı mı?
  • Size mülakatla ilgili yeterli bilgi verilmiş miydi?
  • Size bir esir gibi mi yoksa misafir gibi mi davranıyorlar?
  • Sorulara verdiğiniz cevaplara şüpheyle mi yaklaşıyorlar yoksa ilgi ve merakla mı?
  • İnsan kaynakları görevlileri saygılı ve düşünceli mi?

Ayrıntıları Öğrenin

Haberin Devamı

Şirket kültürü hakkında daha çok şey öğrenmek için her zaman saman altından su yürütmeniz gerekmiyor; merak ettiklerinizi açıkça sorabilirsiniz. Örneğin şu soruları bir düşünün.

·       Şirketi veya şirket kültürünü üç cümleyle tarif edecek olsanız ne derdiniz?

  • Burada çıkan anlaşmazlıklar ya da görüş ayrılıkları nasıl çözümleniyor?
  • Şirket çalışanların başarılarını nasıl değerlendiriyor?
  • Şirketin kendine özgü iş ahlakı prensipleri var mı?
  • Şirketinizdeki yönetim tarzını tarif eder misiniz?
  • Şirketteki en başarılı elemanların ortak özelliği nedir?
  • Şirketin mesleki veya akademik kariyer yapmak isteyen elemanlara karşı tutumu nedir?

Mülakat, sizin becerilerinizin tartıldığı bir iş toplantısıdır, aynı zamanda sizin de şirket ve şirket kültürünü tartmanız için bir fırsattır. Iyi gözlem yapıp gerekli soruları sorarak şirket kültürünün size uygun olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

 

Michael Neece

 

http://interview.monster.com/articles/compculture/

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!