Şirince'yi yangın havuzu kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Şirinceyi yangın havuzu kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2008 16:01

İZMİR'in Selçuk İlçesi Belevi Mevkii'nde dün öğleden sonra başlayan orman yangını tamamen söndürüldü. Aralarında otluk, makilik, özel ağaçlandırma sahası ve zeytinliklerin bulunduğu yaklaşık 165 hektar alanı etkileyen yangında İzmir'in turistik köyü Şirince'yi, geçen yıl köy muhtarlığı tarafından yaptırılan yangın havuzu kurtardı.

Haberin Devamı

Belevi Mevkii'nden başlayarak İzmir'in Selçuk İlçesi'ne bağlı turistik köyü Şirince'yi tehdit altına alan orman yangını dün gece geç saatlerde kontrol altına alındıktan sonra sabaha kadar süren çalışmalar sonucu tamamen söndürüldü. Sabah saatlerinde helikopterlerin kontrol amacıyla uçuş yaptığı alan önlem amacıyla bırakılan orman işçilerine kaldı. Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangının Kayser Dağı tepesine ulaşmasıyla tehdit altına giren Şirince Köyü'nü ise geçen yıl muhtarlık tarafından yaptırılan yangın havuzu kurtardı.

Orman yangınlarında kullanılmak üzere geçen yıl İzmir Valiliği'nin yardımlarıyla 520 ton kapasiteli bir yangın havuzu yaptıklarını söyleyen Şirince Muhtarı Levent Apak, köyde yaşayanların havuzun yapıldığı tepenin ileride başka amaçla kullanılabileceğini ileri sürerek kendisine karşı çıktıklarını ancak dünkü yangında köyün tehlikeyi atlatmasında en büyük yararın havuz sayesinde olduğunu ifade etti. Apak, şunları söyledi:

“Yaklaşık 160 hektar alan yandı. Bunun içinde zeytinlikler de var. Herkes büyük özveriyle çalıştı ancak en büyük etki geçen yıl yaptırdığımız yangın havuzunun oldu. Bu havuz olmasaydı helikopterler denize Pamucak’a kadar gitmek zorunda kalacaktı. Havuz sayesinde bir helikopter denize gidip döneceği sürede havuzdan üç kez su aldı” dedi. Şirince Muhtarı Levent Apak, bu kadar büyük faydası olan havuzun suyunun güçlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekleyerek, “Valilik’ten 40 milyar para geldi ben de sondaj için 30 milyar’a yakın harcadım ancak bulduğumuz kaynak bu havuz için yeterli değil, köyün su deposundan buraya bir hat çekersek havuzu daha kısa sürede doldurma imkanımız olur. Onun için girişimlere başlayacağız. Dün arazözler ve su tankerleri yanan alana giremedi. Biz de sularını havuza boşalttık. Böylece helikopterler gelip suyu oradan aldılar.”

Öte yandan yangının çıktığı iddia edilen şeftali bahçesinin yakınlarında meyve bahçesi bulunan Abdi Meler (42), alevlerin çok kısa sürede makilik alanı sardığını ardından da çam ormanına sıçradığını anlattı. Meler, “Ben Selçuk’tan yeni gelmiştim. Alt köşeden bir alev çıktı, üst komşumuz koşmaya başladı. Ateş başladıktan sonra aşağıdan işçiler bağırışmaya başladı, alevler sardı müdahale edelim dedik olmadı. Yangın büyüdü karadan gelen ekipler müdahale edemedi. Sonradan yangının başladığı yerdeki insanlar da kaçtı. Alevler önce makilik alanı ardından ormanlık alanı ve son olarak da üç yıl önce ağaçlandırılan alanı sardı. Uçaklar ve helikopterler geldikten sonra ancak önüne geçilebildi. Bizim borular yandı, sulama yapıyorduk, şu an şeftali ve mandalinleri sulayamıyoruz” dedi. Meler, yangının kullanılmış şeftali ambalajlarının yakılması sonucu çıktığının ileri sürüldüğünü, gece saatlerinde jandarmanın kendilerinin de ifadelerini aldığını
sözlerine ekledi.

Orman Bölge Müdürlüğü de toplam 165 hektar alanın yandığını bunun 140 hektarının özel orman, 25 hektarının da ağaçlandırma sahası olduğunu bildirdi.
Bu arada yangının başladığı bahçede çalışan ve gözaltına alınan 6 kişinin savcılıktaki sorgusu sürüyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!