Sınırda korkulan oldu

Güncelleme Tarihi:

Sınırda korkulan oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2012 01:14

Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine, Suriye’den atılan top ve havan mermileri düştü. Caddeye düşen mermilerin infilak etmesiyle ilk belirlemelere göre 1 anne ve 4 çocuğu öldü, 2’si polis 13 kişi yaralandı.

Haberin Devamı

SURİYE’de Beşar Esad yanlılarıyla muhalif güçler arasındaki çatışmaları korkuyla takip eden ve diken üstünde olan Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde korkulan oldu. Akçakale’nin hemen karşısındaki Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinde yaklaşık 2 haftadır süren çatışmalar dün öğle saatlerinde yoğunlaştı. Bir süre önce muhaliflerin eline geçen Tel Abyad ilçesine saldırıya geçen ordu birlikleri, top atışları başlattı. Taraflar arasındaki çatışma sınıra yakın bölgede yoğunlaştı. Çatışma sırasında saat 15.30 sıralarında Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) bahçesine bir havan mermisi düştü. Patlama sesi, tedirgin olan ilçe halkında paniğe neden oldu.

5 kişi öldü, 10 kişi yaralandı

11 kilometre uzaklıkta bulunan ve 200 Esad askerinin bulunduğu Tel Abyad ilçesindeki askeri merkezden atılan top mermisi, saat 16.25’te bu kez ilçenin merkezi olan Kazım Karabekir mahallesine düştü. Top mermisi İstasyon caddesindeki tek katlı bir evin bahçesinde patladı. Bu sırada bahçede bulunan 39 yaşındaki Zeliha Timuçin ile çocukları 8 yaşındaki Zeynep, 12 yaşındaki Ayşegül ve 14 yaşındaki Hatice ile komşuları 40 yaşındaki Gülşen Özer hayatını kaybetti.  Patlama sırasında Meryem (10), Aysel ve Hatice Timuçin, Özlem Özer, Mustafa Berkant, Mehmet Sonuç, Şeyma Özer ile başkomiser Ali  Çolak, polis memurları Deniz Çakır ve İskender Türker yaralandı. Yaralılardan 2’sinin durumu ağır. Olay yerine Şanlıurfa ve çevre ilçelerden çok sayıda sağlık ekibi ve güvenlik görevlisi gönderildi.

Haberin Devamı

Anonslarla uyarı

İkinci patlama ilçedeki paniği artırırken, güvenlik güçleri anonslar yaparak halkı sınırdan uzak bölgelere gitmeleri konusunda uyardı.

2’nci Ordu Komutanı bölgede

Suriye bombası Türkiye'ye düştü
Detayı için tıklayınız
Genelkurmay teyakkuzda
Detayı için tıklayınız
Suriye'ye karşılık verildi
Detayı için tıklayınız
TBMM acil gündemle toplanıyor
Detayı için tıklayınız
Clinton: Durum çok çok tehlikeli
Detayı için tıklayınız
NATO'da olağanüstü toplantı
Detayı için tıklayınız
Akçakale'den önce bomba sonra biber gazı
Detayı için tıklayınız
Başbakan olayı nasıl öğrendi
Detayı için tıklayınız
Dışişleri'nde olağanüstü toplantı
Detayı için tıklayınız
Hükümetten ilk açıklama Çelik'ten
Detayı için tıklayınız
O oyun gerçek mi oluyor?
Detayı için tıklayınız
Türkiye şimdi ne yacak
Detayı için tıklayınız
Dehşet anlarından ilk görüntüler
Detayı için tıklayınız
CNN Türk muhabiri 15 gün önce böyle uyarmıştı
Detayı için tıklayınız
CHP Akçakale'ye heyet gönderdi
Detayı için tıklayınız
Arınç: Karşılık vereceğiz
Detayı için tıklayınız
Suriye daha önce de vurulmuş
Detayı için tıklayınız

Kaymakamlığı taşladılar

Top mermisi nedeniyle yakınları ölenler, Akçakale hükümet binasına yürüdü. Kaymakam Eyüp Fırat’ın dışarı çıkarak halka “Sizin ne kadar can güvenliğiniz varsa benimde o kadar var” demesi üzerine demesi üzerine kalabalık kaymakamlığa girmek isteyince polisler tazyikli su ve biber gazıyla kalabalığa müdahale etti. İlçe bir anda savaş alanına döndü, polisler ve göstericilerden yaralananlar oldu. Olayların tırmanması üzerine Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü ve Şanlıurfa İl Jandarma Komutanlığı’ndan, Akçakale’ye takviye ekipler gönderildi. Aralarında özel harekat polislerinin de bulunduğu takviye güvenlik ekipleri akşam saatlerinde ilçeye ulaştı ve başta hükümet binası çevresi olmak üzere ilçede güvenlik önlemleri artırıldı.

İlçeyi terk ettiler

Sınırın Suriye tarafında ordu birlikleriyle muhalif güçler arasındaki çatışmalar nedeniyle akşam saatlerine kadar Akçakale’den duyulan top sesleri ise susmadı. Her an ilçe merkezine top ya da havan mermisi düşme ihtimaline karşı, sürekli anons yapılırken akşam saatlerinde sokaklar boşaldı. Çok sayıda Akçakaleli de otobüs, minibüs ve otomobillerle panik halinde ilçeyi terketti.

Vali yuhalandı

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, olayın ardından bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Vali Güvenç, patlamayla ilgili “Saat 16.30 sıralarında Suriye tarafından sınır bölgesinde 3-4 tane top atışı yapıldı. Daha önce güvenli olmayan birinci bölgeyi boşaltmıştık. Ancak bu kez top 2’nci bölgeye isabet etti. Bu olayda 5 vatandaşımız hayatını kaybetti. Acımız ne kadar büyük olursa olsun öfkelenmememiz lazım. Vatandaşlarımızı sağduyuya davet ediyorum” dedi. Açıklamanın ardında Vali Güvenç, aracına binerken öfkeli kalabalık grup yolunu keserek “Vali istifa” diye tepki gösterdiler. Vali olay yerinden makam aracıyla uzaklaşırken kalabalık yuhaladı.

“Bu bizim savaşımız değil”

Yaşananlara tepki gösteren Akçakaleli Muhtar Müslüm Aykut “15 gündür huzur yok. Toptan stres içindeyiz. Bir an önce önlem alınmalı. Engeller oluşturulmalı. Bir şeyler yapılmalı. Bu savaş bizim savaşımız değildir. Daha fazla insan ölmeden çözüm bulunmalı” dedi.
Patlama sonrası 2’nci Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi’nin de Şanlıurfa’ya gidip ve Suriye sınırındaki Akçakale’de inceleme yapacağı bildirildi.
Akçakale’ye 28 Eylül Cuma günü de havan mermisi düşmüştü. Hürriyet mahallesinde iki evin arasına düşen havan mermisi 3 kişinin hafif yaralanmasına, 20 işyeri ve evin hasar görmesine neden olmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!