Sinemacılar Ankara'da buluştu

Güncelleme Tarihi:

Sinemacılar Ankarada buluştu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2001 16:41

Başkent Ankara yoğun politik gündeminden sinema sayesinde biraz da olsa uzaklaşacak. Ekonomik kriz nedeniyle üç kez ertelenen 13. Uluslararası Ankara Film Festivali 26 Kasım ile 9 Aralık tarihleri arasında yapılıyor.Festivalde dünyanın dört bir yanından 350 film seyirciyle buluşacak.

Haberin Devamı

Ekonomik kriz nedeniyle iki kez ertelenerek  sonbahara kalan Ankara'nın en renkli festivali, 26 Kasım-9 Aralık tarihleri arasında 350'ye yakın filmle seyirci karşısına çıkacak.
13. Ankara Uluslararası Film Festivali, bu yıl ünlü İtalyan yönetmen Nanni Moretti'nin Cannes Film Festivali'nde ''En İyi Film'' ödülünü alan ''Oğul Odası'' filmiyle açılacak.

13. Uluslararası Ankara Film Festivali programının bölümleri ve yeralan filmler şöyle:Â

DÃœNYA SÄ°NEMASI

Oğul Odası
Yön: Nanni Moretti
Konu: Küçük bir kuzey İtalya kentinde birbiriyle yakın ilişkileri olan bir aile. Bir Pazar sabahı, Giovanni bir hastası tarafından acil olarak çağrılır ve oğluna söz verdiği gibi onunla koşmaya gidemez. Andrea arkadaşları ile birlikte dalmaya gider ve asla oradan geri dönmez...
 
Mavi
Yön: Denis Rabaglia
Konu:Giuseppe, yetmiş beş yaşındadır ve İtalya'nın Puglia bölgesinde ailesiyle birlikte yaşamaktadır. Carla, hastalık sonucu kör olmuş yedi yaşındaki torunudur. Görme yetisini tekrar kazanması için, ailenin kolayca karşılayamayacağı pahalı bir ameliyat geçirmesi gerekmektedir. 
 
Ekmek ve Laleler
Yön: Silvio Soldini
Konu: Kırklı yaşlarında bir ev kadını olan Pescaralı Rosalba, katıldıkları otobüs turunda verilen molada, yol kenarındaki kafetaryada unutulduğunun farkına varır. Kocasının ve çocuklarının onu almak için geri gelmelerini beklemeden eve tek başına gitmeye karar verir.
 
Kar Sporları
Yön: Claude Miller
Konu: Nicholas, her zaman endişeli, kırılgan, utangaç ve dengesiz bir çocuktur. Sınıf gezisine katılarak, Fransız Alpleri'ne kayağa gider. Bu, genç Nicholas için buluğ çağına yapılan bir yolculuğun sorgulaması gibidir.
 
Tanrının Piyadeleri
Yön:  Jean-Claude Brisseau
Konu: Fred toydur, okuma yazma bilmez, aşktan anlamaz. Patronuyla sürtüşüp işten kovulmasının ardından, daha fazla dayanamayan genç karısı Elodie de kızlarıyla birlikte onu terkeder. Zaten deliye dönmüş Fred, postanede yaşlı bir adamın hakkının yendiğini görünce kontrolden çıkar.
 
Büyücü Kadınların Odası
Yön: Claude Miller
Konu: Yönetmenin sözleriyle, "Filmim, Claire'in bir nöroloji kliniğinde geçirdiği kış aylarını, başkalarının çektiği acılarla tanıklık sonucu ruh sağlığıyla eski gücünü nasıl kazandığını anlatıyor... Migreni fiziksel olmadığına göre, Claire'in kendisini çökerten sorunlarla yüzleşmesi gerekiyordu." 
 
Kaçış
Yön: Daniel Lind Lagerlof
Konu: İşsiz oyuncu Reine, azılı mahkumların bulunduğu hapishanede "yaratıcı yönetmen" olarak çalışmayı çaresiz kabul eder. Burada mahkumlardan amatör bir tiyatro grubu kurmayı ve önce hapishanede, sonra da şehirdeki tiyatrolardan birinde oynamayı hapishane müdiresine kabul ettirir.
 
Şölen
Yön: Thomas Vinterberg
Konu:Zengin aile babası Hilge Klingenfeldt altmış yaşını dolduruyor. Yanıbaşında sevimli karısıyla, kırdaki büyük evinde akrabalarıyla arkadaşlarına bir akşam ziyafet veriyor. Ancak, çocuklardan biri ailenin bir dizi kirli çamaşırını ortaya çıkaran konuşma yapıyor ve şölenin havası hemen değişiveriyor.
 
Budalalar
Yön: Lars von Trier
Konu: Von Trier'in trajik güldürüsünde birtakım gençler kendi "iç budalalıklarını" yeşertmek için kurulu düzene, kurulu topluma sırt çevirip bir komün oluşturuyorlar. Geri zekalıymış gibi davranıp hem çevrelerindekileri, hem kendilerini kışkırtıyorlar. Ancak rol mü yapıyorlar, yoksa bir şey mi demek istiyorlar? Taklit nerede bitiyor gerçek nerede başlıyor...
  
Gregory'nin Kızları
Yön: Bill Forsyth
Konu: İskoç kasabası Cumbernauld'da yirmi yıl önce öğrencisi olduğu okulda öğretmenlik yapan Gregory, sekiz yıllık arkadaşı Bel ile ciddi bir ilişkiye girmekten korkmaktadır. Bir gün Gregory'nin iki öğrencisi Frances ile Douglas, çevredeki bir fabrikada kötü işler yapıldığını söyler ve gerçeği açığa çıkarmak için ondan yardım ister.  
 
Tuzlu Su
Yön: Conor Mcpherson
Konu:Yönetmen filmin oluşumunu şöyle anlatıyor: "Saltwater, 1993'te gördüğüm bir düşle başladı. Düşümde, aynı yatak odasını paylaşan iki erkek kardeş yataklarında yatmış konuşuyorlardı. Bu fikirden yola çıkarak, içinde bir dizi diyalog olan oyun yazdım."
 
Hayvan Aşkı
Yön: Sergio Bizzio
Konu: Alberto ve Natalie yirmi dokuz yıllık evli iki aristokrattır. Kendi hayvan çiftliklerinde, Alberto bir koyun ile cinsel ilişkiye girmeye başlar. Bir gün gözü dönmüş, hayatı altüst olmuş halde çiftlik kahyasını öldürür. Çünkü kahya, Alberto'nun sevgilisine dokunmaya cüret etmiştir.

Kafurun Kokusu, Yaseminin Rayihası

Yön: Bahman Farmanara
Konu: Açılış monoloğundaki "Ölümden korkmuyorum. Nafile geçen bir hayattan korkuyorum" sözleri, filmin konusunu özetliyor. Yönetmenin sözleriyle, "Acılı bir film; ancak umutsuz değil. Hayatın tüm acısıyla süreceğini gösteriyor ve ölümle hayatı karşı karşıya getiriyor."

Prova
Yön: Takashi Miike
Konu: Fred toydur, okuma yazma bilmez, aşktan anlamaz. Patronuyla sürtüşüp işten kovulmasının ardından, daha fazla dayanamayan genç karısı Elodie de kızlarıyla birlikte onu terkeder. Zaten deliye dönmüş Fred, postanede yaşlı bir adamın hakkının yendiğini görünce kontrolden çıkar. 
 
Nöbetçi Askerler
Yön: Arnaud Desplechin
Konu: Ölen babası Almanya'da diplomat olan Mathias, Paris'te adli tıp okumaya karar verir. Trende, gümrük polisiyle sorunlar yaşar; hızla ortadan kaybolan bir adam tarafından aşağılanır, tehdit edilir. Ertesi gün valizinde küçültülmüş bir insan kafası bulur.
 
GÃœNÃœMÃœZÃœN YANSIMALARI
 
Ekmek ve Güller
Yön: Ken Loach
Konu: Ele avuca sığmayan Meksikalı iki kız kardeş, Maya ile Rosa, kent merkezinde bir yerde temizlikçi olarak çalışmaktadır. Bir gün Amerikalı 'isyankar' Sam ile tanışırlar. Böylece işverenlerine karşı bir gerilla harekatına girişirler.
 
Son Sığınak
Yön: Pavel Pawlikowski
Konu:Yönetmen sözleriyle, "Kolay bulamayacağı nişanlısını aramak için, dokuz yaşındaki oğlunu da sürükleyerek Doğu Avrupa'dan İngiltere'ye gelen bir kadının serüveni'' olan Last Resort gerçek bir öyküye dayanıyor.
 
Venüs Konuşuyor
Yön: Rudolf  Thome
Konu: Yazar Venus, ailesiyle birlikte Berlin'in dışında yaşamaktadır ve geçici bir süre için yeni kitabını yazmaya başladığı şehre taşınır. Hayranları romanın yazılışını internet kanalıyla izleyebileceklerdir.

Küçük Senegal
Yön: Rachid Bouchareb
Konu: Altmış beş yaşında yalnız yaşayan bir dul olan Alloune, Senegal'deki Slave (Köle) müzesinde uzun yıllar turist rehberliği yaptıktan sonra iki yüzyıl önce köylerinden alınarak "Yeni Dünya" da köle olarak satılmış atalarının izini araştırmak üzere Amerika'ya gitmeye karar verir. 
 
Fırtınadan Önce
Yön: Reza Parsa
Konu: Bir gün, taksi şöförü olan Ali ve on iki yaşındaki Leo bir okulun önünde karşılaşır. Bu rastlantı, ikisini de farkında olmadan asla unutamayacakları, gittikçe artan, acı bir olaylar zincirinin içine atar. Birkaç saat sonra Ali ile Leo, dönüşü olmayan bir noktaya ulaşmışlardır.
 
AÅŸk ve DiÄŸer Kabuslar
Yön: Andrei Nekrasov
Konu: Alex hayalperest, alaycı zamparanın teki; ancak bir internet ustasıdır. Birlikte olduğu kadının kocasının intikam alma girişimi sırasında tetikçi tarafından vurulmaktan kılpayı kurtulur. Bu planlı cinayete rastlantıyla tanık olan Alex'i yok etmeye geldiğinde, tetikçinin çekici bir kadın olduğu ortaya çıkar. 
 
Tüm İstediğim Bu
Yön: Korél Mundruczó
Konu: Bruno ve Mari masallardaki gibi birbirine aşıktır ve şehir dışında, geniş arazilerin bulunduğu bir alanda yaşamaktadır. Evde sessizlik hakimdir. Bruno hafta içinde nereye gitmektedir? Bruno ve Ringo büyük şehrin erkek orospusudur. Mari'nin kardeşi olan Ringo, Bruno'ya aşıktır ve hafta içinde ona sakız gibi yapışmaktadır. 
 
Kız Döğüşü
Yön: Karyn Kusama
Konu: Diana, okul kabadayıları, öğretmenler ve babası ile sürekli kavga eden bir kızdır. Brooklyn'in pis sokaklarında da, yoluna çıkan herkesle takışmaktadır. Bir gün babasının verdiği işi yapmaya giderken kendisini Brooklyn'in ünlü boks salonlarından birinde bulur.
 
GEÇMİŞTEN YANSIMALAR
 
İğrençlik ve Öfke
Yön: Julien Temple
Konu:Julien Temple'ın "The Filth And The Fury" adlı belgeseli, Sex Pistols grubun öyküsünü, Londra'nın arka sokaklarından çıkıp tabloid gazeteler tarafından lanetlenmelerine, dünyanın dört bir köşesinde yüzbinlerce hayran tarafından yüceltilmelerine kadar ayrıntısıyla anlatıyor..
 
Wojaczek 
Yön: Lech Majewski
Konu: 60'lı yılların sonu, Polonya. Uzun, lekeli pardesü giyen, ağzından sigara sarkan, elleri durmadan oynayan, özel bir ayine katılmış gibi küçük kadehlerle votka içen delikanlı, Rafael Wojaczek. Yönetmenin sözleriyle şöyle biri Wojaczek: " Aslında asi bir şairdi; Jean-Michel Basquiat ve Jim Morrison gibi vakitsiz öldü."
 
Bölünerek Yok Oluyoruz
Yön: Jan Hrebejk
Konu: Kendi arzusu dışında kahraman olan bir adamın öyküsü. Film, 2. Dünya Savaşı'nın son yıllarında Alman kuvvetlerinin işgali altındaki küçük bir Çek kentinde geçiyor. Josef ile Marie Cizek evli bir çift. Çocuk yapmayı istiyorlar ama Josef'in çocuğu olmuyor. Bir gün rastlantıyla, toplama kampından yeni kaçmış eski komşuları genç bir Yahudiyle karşılaşıyorlar ve onu evlerinde saklamaya karar veriyorlar.

Glamour
Yön: Frigyes Gödrös
Konu:Macar tarihinin en karanlık dönemi: 1938; Yahudi karşıtı yasalarla yargılanma. Aynı günlerde, aile şirketinin müşterilerinden olan bir çöpçatanın telkinlerinden etkilenen baba, soyunu geliştirmek için kolları sıvıyor. Gelecek kuşakları da düşünerek, temiz bir Aryan ailesi yaratmaya soyunuyor.
 
Gerçeğin Peşinde
Yön: Roland Suso Richter
Konu: Film, korkunç "tıbbi" deneyleriyle, çoğu Yahudi, dörtyüz bini aşkın insanın ölümüne yol açan, Auschwitz toplama kampının iğrenç "Ölüm Meleği" Nazi doktor Josef Mengele'nin kurgusal duruşmasını ele alıyor.
 
Rita'nın Kimlikleri
Yön: Volker Schlöndorff
Konu:Batı Almanya'da Berlin Duvarı'nın yıkılışından kısa bir süre sonra GDR için çalışan teröristlerin tutuklanmasından esinlenen yönetmen Volker Schlöndorff ve senarist Wolfgang Kohlhaase, örgüt lideri Andi'ye aşkı ve adalet isteğiyle terörist hareketin içine çekilmiş on sekiz yaşındaki Rita Vogt'un hikayesini anlatıyor.
 Â
Veda
Yön: Jan Schütte
Konu: Film; hep entelektüel, sıkça hoşnutsuz, her zaman ateşli ve hikaye bittikten üç gün sonra ölecek olan karmaşık bir adamın hayatının irdelenmesidir.
 
Susuzluk
Yön: Saad Chraibi
Konu: "Soif" Fas'ın Fransız sömürge yönetimine karşı verdiği savaşı anlatan üç öykü içeriyor: Çölde bir köy, bu köyün su için verdiği savaş ve birbiri için mücadele eden Moh ile Menna'nın öyküsü. 
 
Fuckland
Yön: Jose Luis Marques
Konu: Tipik bir Arjantin'li, Malvinas Adalarını (Falkland) savaştan sonra ziyaret eder. Bu yeri aslında kendine aitmiş gibi hissetmektedir ve yeniden ele geçirmek için bir planı vardır.
TOPLU GÖSTERİMLER
 
Andrzej Wajda

Vaatler Ãœlkesi
Konu: Wladyslav Reymont'un Nobel Ödüllü romanından uyarlanan Andres Wajda'nın destansı filmi, yüzyılın bitiminde Lodz'da tekstil fabrikaları olan üç sanayici arasındaki ilişkileri incelemekte.

Kanal   
Konu: "Kanal", Polonya tarihinin en trajik kesiti olan Varşova Ayaklanması ile ilgili ilk filmdir. Bir grup genç adam, yıllar süren gizli yer altı mücadelesinden sonra sokağa çıkma olanağı bulurlar ve -cehenneme sürüklenerek- kurtuluş için açıkça savaşırlar.
 
Küller ve Elmaslar
Konu: Tango ve blues besteleri eşliğinde filmin kahramanı Maciek Chelmicki; yaşamını sürdürmek, geçmişten kurtulmak ve bir askerin sonsuz ikilemini çözmek için bir cevap arar.
 
KuÅŸak

Konu:  "Pokoleine" iki gencin hikayesidir: Staszek ve Janek. Yolları ve deneyimleri farklıdır ancak ikisi de aynı gerçeğin farkına varırlar; yoldaşları ve partizan güçlerinin önderi olan, ilk aşkını terkedip ülkesinin özgürlüğü için ölen genç ve tatlı Dorota gerçeğinin. 
 
Aşk Dolu Kazalar
Konu: Kahramanın, Vilnius'ta geçirdiği gençlik günlerine şiirsel dönüşü. Okul çağlarında yaşadığı ilk aşkı, romantik bir şekilde, intihara teşebbüsle son bulur. 
 
Herşey Satılık
Konu: Hareket eden bir treni yakalamaya çalışan bir adam, çarkların arasına düşer. Yönetmenin, sahnede belirmeyen aktör için endişelendiği bu an, sadece bir sahne çekimidir. Neden? O şimdi nerede? 
 
  
Robert Bresson
Boulogne Ormanının Hanımları
Konu: Helen, tutkulu ama aynı zamanda da kendine hakim, olgun bir kadındır. Sevgilisi Jean artık onu sevmediğini itiraf ettiği için öfkeden köpürmüştür. Böylece Jean'ı altetmek için bir plan yapar. 
 
Yankesici
Konu: Michel temiz giyinen, kibar bir genç; ancak bir yankesicidir. İyi görünüm, çevre ve iş olanaklarına karşın bu dürtüsüne hakim olamaz ve kendini bu alanda yetiştirir. Ancak sandığı kadar kusursuz değildir.
 
Jeanne D'arc'ın Yargılanması
Konu: On dördüncü yüzyılın sonunda İngiliz'lere karşı gerçekleştirilen bağımsızlık mücadelesine önderlik eden Fransız köylü kızı Jeanne D'Arc'ın yakalanması, sorgulanması ve boyun eğmeyi reddetmesi, Robert Bresson tarafından alışılmadık bir bakışla sunulmaktadır

Rastgele Balthazar
Konu: "Au Hasard Balthazar" da bir eşeğin yaşadıkları ve çektikleriyle insan hayatı arasında çok çarpıcı bir özdeşlik bulunmakta; tesadüf ve mücadelenin öyküsü Bresson'un sıradışı çizgisiyle anlatılmaktadır.
 
Mouchette
Konu: On dört yaşındaki Fransız kızı Mouchette'nin yaşadıklarından, hayatın acımasızlığına, yalnızlığa ve isyana dair çarpıcı bir film. İntihar teması, olabilecek en gerçekçi tarzda işlenmekte; sefalet en yalın ve çıplak haliyle sergilenmektedir. 
 
Gölün Lancelot'su
Konu: Kutsal kadeh için birbirine düşen şövalyeler; Kral Arthur'un kraliçesi Guinevere ile yasak aşk yaşayan Lancelot'nun acımasızlıkları bize Bresson'un efsaneleştirilmeye karşı tepkisini ve sıradışı tarzını tekrar hatırlatır.
 
Para

Konu: Norbert, zengin bir genç olmasına karşın sahte banknot kullanarak tüm olayları başlatır. Sahte banknotlar, kendi halinde bir şoför olan Yvon'un başının belaya girmesine ve sonuçta işini kaybetmesine yol açar. 
 
YURT DIŞINDA YAŞAYAN TÜRKİYELİ YÖNETMENLER
 
Kısa ve uzun filmleriyle Ankaralı izleyicilerle buluşacak yurt dışında film üreten Türkiyeli yönetmenler. Yaşadıkları ülkelerin farklı koşullarıyla, farklı kültürlerin etkisi altında film üreten bu yönetmenlerin filmlerini tanımak, onlarla söyleşmek isteyen sinemaseverler için kaçırılamayacak bir fırsat...
 
Ben BaÅŸ Siz Ayak
Yön: Hussi Kutlucan, Almanya
Almanya'da yaşayan genç yönetmenlerden Hussi Kutlucan filminde, Almanya'ya kaçak olarak girmiş yabancı Dudie'nin sığınacak bir yer aramak için çıktığı yanlış planlanmış yolculuğunu ve başına gelen absürt olayları anlatır. Göçmenliğin keskin, acı dolu yüzü modern bir peri masalı içinde yüreğimizi burkar.  
 
KardeÅŸler

Yön: Thomas Arslan, Almanya
Thomas Arslan festivale iki filmi ile konuk oluyor. . İki ayrı kültürün tüm özelliklerini ve farklılıklarını derinden yaşamış olan yönetmen 1962 yılında Braunschweig'de doğdu. Alman Film ve Televizyon Akademisi'nden 1992'de mezun oldu... "Kardeşler" Berlin'de yaşayan Türk baba ve Alman annenin üç çocuğunun farklı seçimlerini anlatıyor. İki kardeş, Ahmet ve Leyla Alman vatandaşlığını, Erol Türk vatandaşlığını seçer. Seçimler bakış açılarını ve yaşamlarını derinden etkilemekte...
 
Satıcı
Yön: Thomas Arslan, Almanya
Gösterime sunulacak diğer filmi "Satıcı"da Thomas Arslan Berlin gettolarında uyuşturucu satan Can'ın patronu, kız arkadaşı ve polis baskısı altındaki umutsuzluğunun öyküsünü anlatıyor.
 
Beyaz Mantolu Adam

Yön: Yüksel Yavuz, Almanya
Yüksel Yavuz bir kısa metrajlı bir de uzun filmi ile Ankara'da konuk olacak. Yönetmen, "Beyaz Mantolu Adam" Oğuz Atay'ın aynı isimli öyküsünden oluşturulmuş. 

Nisan Çocukları

Yön:Yüksel Yavuz, Almanya
"Nisan Çocukları" Almanya'da yaşayan bir Kürt ailenin ahlaki ve ekonomik çelişkileri ile yaşadıkları toplumda ayakta kalma çabalarını keskin bir gözlemle aktarıyor. 
 
Sevda

Yön: Sinan Akkuş, Almanya
Sinan Akkuş "Sevda"adlı filmiyle bölümde yer alıyor. Gelenek ve şartlanmaların genç kuşak üzerinde yarattığı olumsuz etkileri anlatan kısa filmi ile konuk oluyor festivale Akkuş.  
 
İçimdeki Düşman
Yön:Mehmet Özçelik, Danimarka
1966 yılında Türkiye'de doğan ve 6 yaşında Danimarka'ya göç eden Mehmet Özçelik, "İçimdeki Düşman" filminde eşinden boşanan bir adamın girdiği ruhsal bunalımı ve bunun şiddete dönüşen öyküsünü anlatıyor. 
 
Çaresiz
Yön: Serhat Karadere, Avustralya
Serhat Karadere programa Avustralya'dan katılan bir kısa filmci; "The Avustralian Play House"da oyunculuk, "The Avustralian Film Television and Radio School"da yönetmenlik eğitimi alan Karadere, 1999'dan bu yana kısa film üretiyor. 
 
Cenneti Ararken
Yön: Binnur Karaevli, Amerika
Ynetmenin Los Angeles'le İstanbul arasında yaptığı yolculukları konu alan film, aslında "Doğu" ile "Batı" arasında, hem kendi kimliğini, hem de bu iki uygarlığın ortak, uzlaşabilir noktalarını bulmak için yaptığı yolculukların bir dökümüdür. Film, aynı zamanda "Köklerinden ayrılan ağaç uzun yaşamaz." yargısını sorguluyor.
 
FANTASTÄ°K TÃœRK FÄ°LMLERÄ°
 
Festival bu yıl Türk Sinema Tarihi'nin çeşitli dönemlerinde öne çıkmış fantastik filmlerinden önemli örnekleri Ankaralı izleyiciye sunuyor. Sponsorluğu'nu Radio Night and Day'in  üstlendiği bölümle ilgili olarak, yapılacak söyleşiye Mehmet Açar, Kaya Özkaracalar Giovanni Scognamillo ve Nezih Erdoğan konuşmacı olarak katılacaklar.
 
Dünyayı Kurtaran Adam
Yönetmen: Çetin İnanç

Süpermen Dönüyor
Yönetmen: Kunt Tulgar

Haberin Devamı

Tarzan Ä°stanbulda
Yönetmen: Orhan Atadeniz
 
Ölümün Nefesi
Yönetmen: Sergio Garrone (İtalyan-Türk Ortak Yapım)

Haberin Devamı

Maskeli Åžeytan
Yönetmen: Yılmaz Atadeniz

Killing Ä°stanbul'da
Yönetmen: Yılmaz Atadeniz

LÜTFİ ÖMER AKAD'IN SİNEMASI 

13. Ankara Uluslararası Film Festivali sinemamızın büyük ustalarından Lütfi Ömer Akad'a Aziz Nesin Emek Ödülü'nü veriyor. Başlangıçtan bugüne kadar çektiği filmlerden oluşan bir Toplu Gösterim ile festival Akad'a saygısını sunuyor. Programda yer alacak filmler ; Meyhanecinin Kızı
Hudutların Kanunu
Kızılırmak Karakoyun
Ana
Katil
Gelin
Beyaz Mendil
Yaralı Kurt

ULUSAL UZUN METRAJLI FÄ°LM YARIÅžMASI

Bu bölümde ödül için mücadele edecek filmler şöyle:
Melekler Evi/   Ömer Kavur
Yurtdışı Turnesi/ Ayşe Polat
Dar Alanda Kısa Paslaşmalar/ Serdar Akar
Yazgı-İtiraf/ Zeki Demirkubuz
Gölge Aşklar/ Nihat Seven
Güle Güle/ Zeki Ökten
Renkli Türkçe/ Ahmet Çadırcı
Abuzer Kadayıf/ Tunç Başaran
Hemşo/ Ömer Uğur
Balalayka/ Ali Özgentürk
Büyük Adam Küçük Aşk/ Handan İpekçi
Dansöz/ Savaş Ay
Dava/ Gani Rüzgar Şavata
O Da Beni Seviyor/ Barış Pirhasan
Şarkıcı-Acı Gönül/ Ersin Pertan
Herkes Kendi Evinde/ Semih KaplanoÄŸlu
Fotoğraf/  Kazım Öz

Haberin Devamı

Yarışma filmlerini Atilla Dorsay, Ediz Hun, Talat Halman, Tunca Arslan ve Ziya Öztan'dan oluşan seçici kurul değerlendirecek.
 
BELGESEL FÄ°LMLER
  Â
Festivalde, bu yıl yerli-yabancı 43 film yer alacak. Belgesel filmyarışmasında kazananlar, 30 Kasım gecesi, 13. Uluslararası Ankara FilmFestivali'nin açılış töreninde ödüllerini alacaklar.Â

Göç, tarih, politika, sanat ve kadın konularındaki belgesellerden,sanatı konu alanlar arasında ''Ambrosetti's Jazz Family'', ''Picasso Days'', ''The Filt and the Fury'', ''Heykele Dönüşen Ağaç'', ''Local Color'' ve ''Rüya Sineması'' yer alırken, ''Kim Ayırdı Bizi'', ''Passing Drama'', ''Ayrılığın Yurdu Hüzün'', ''Göçe Yazgı'' ve ''Son Göç'' adlı belgeseller ise göç konusunu işliyor.
  Â
KAHRAMAN YAVUZ BELGESELÄ°
  Â
Öte yandan festivalde belgesel filmlerin yönetmenleriyle söyleşiler de düzenlenecek.
Bu kapsamda ünlü fotoÄŸraf sanatçısı Ara Güler'in Yavuz zırhlısınınsökülerek jilet fabrikasına gönderiliÅŸini konu alan yasaklı filmi ''Kahraman Yavuz'' belgeseli de 29 Kasım'da Ekin Tiyatrosu'nda gösterilecek.Â

Haberin Devamı

Belgesel programındaki ikinci söyleÅŸi, festivalde ''Local Hero'' adlı çalışması gösterilecek olan Macar yönetmen Janos Domokos ile yapılacak.Â

Belgesel programda ayrıca belgesel ve kısa film yapımına ve yayınına yönelik çözümler üretmek amacıyla bir panel düzenlenecek.Â

Festivalde ayrıca ''2001 Kitle Ä°letiÅŸim Ödülü'', genç yaÅŸta hayataveda eden TRT Ankara Televizyonu Prodüktörlerinden Lütfü Özatalay'ın baÅŸlattığı TRT-2'nin ''Genç Sinemacılar'' programına verilecek.Â

13. Ankara Uluslararası Film Festivali'nde ulusal Uzun Film Yarışması, 1-9 Aralık'ta Ekin Tiyatrosu'nda düzenlenecek. Lütfi Ömer Akad toplu gösterimi aynı tarihlerde Ekin Tiyatrosu'nda, belgesel filmler ise Umag salonu ve Ekin Tiyatrosu'nda ücretsiz olarak görülebilecek.Â

Haberin Devamı

FESTÄ°VAL SÄ°NEMALARI

Kavaklıdere SinemasıÂ
Tunalı Hilmi Cd. 105 Kavaklıdere
Tel: 468 71 93 - 467 29 71 

Kızılırmak SinemasıÂ
Kızılırmak Sk.No:21/B  Kızılay
Tel: 425 53 93 

Odeon Cineplex 
Migros Alışveriş Merkezi  Akköprü
Tel: 541 13 33 

Ekin Tiyatrosu 
Menekşe 1 Sk No:8/A Kızılay
Tel: 425 84 63 

Türk - Ä°ngiliz Kültür DerneÄŸiÂ
Bestekar Sk. No:32 Kavaklıdere
Tel: 419 18 44 

Alman Kültür MerkeziÂ
Atatürk Bulv. Kültür Han No:131 Bakanlıklar
Tel: 417 82 37 

um:agÂ
Paris Cd. No:14 Kavaklıdere
Tel: 417 77 20 

ÇaÄŸdaÅŸ Sanatlar MerkeziÂ
Kenndy Cd. No:4 Kavaklıdere
Tel: 467 40 82

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!