Sinema Tarih Buluşması sona erdi

Güncelleme Tarihi:

Sinema Tarih Buluşması sona erdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2001 11:01

Türsak Vakfı tarafından düzenlenen 4. Uluslararası Sinema Tarih Buluşması dün akşam Lütfi Kırdar Spor Salonu'nda düzenlenen ödül töreniyle sona erdi. Törene katılan Kültür Bakanı İstemihan Talay'a Türsak Başkanı Engin Yiğitgil tarafından bir teşekkür plaketi sunuldu.

Haberin Devamı

Marie-Jose Nat'ın başkanlığını yaptığı, Tuncel Kurtiz, Colin Mounier, Niki List ve Anna Abrahami Elbakyan'dan oluşan "Uluslararası  Uzun Metraj Film Yarışması Jürisi" toplam 11 filmi değerlendirdi.

'Işık Saçan Apollon' Büyük Ödülünü, Jan Jakup Kolski'nin, Polonya yapımı "Pencereden Uzak Dur (Daleko Od Okna / Keep Away From The Window) filmi kazandı.

Jüri Özel Ödülü ise Festivalin aynı zamanda 'Bin Yıllık Beraberlik: Türkler ve Ermeniler' panelinin panelistlerinden olan Tigran Khzmalyan'ın Ermenistan yapımı Tüy Gibi Hafif  ( Pierlequin Or / Lighter Than Air) filmine verildi.

Film "Savaşın dayattığı çaresizlik ortamında baş gösteren fırsatçılık ve sömürü düzenini, renksizleştirilmeye çalışılan bir dünyada hayatın  yeşerme çabasını, yerelden yola çıkıp konuyu evrenselleştirerek, dar mekanda ustalıklı bir sinema diliyle anlattığı için", Murat Özer, Kutlukhan Kutlu ve Cumhur Cambazoğlu'ndan oluşan 'Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması SİYAD Jürisi' tarafından da ödülendirildi.

Başkanlığını Mehmet Ali Birand'ın yaptığı, Dejan Acimociv, Thomas Balkenhol, Radu Gabrea, Garry Lane ve Necip Sarıcı'dan oluşan 'Uluslararası Belgesel ve Kısa Film Yarışması Jürisi' toplam 18 filmi değerlendirdi. "Sanatçının baskıcı bir rejime takındığı tavırdan dolayı" Margarida Cardoso'nun Portekiz yapımı Natal 71 (Christmas 71) filmi ödüle değer görüldü. Jüri Özel Ödülü ise; "Tutkulu bir şekilde çocuk haklarını savunduğu için" Duco Tellegen'in Gözlerimi Kapattığımda (Achter Gesloten Ogen / Behind Closed Eyes) filmine verildi. 'Uluslararası Belgesel ve Kısa Film Jürisi' Kısa Film dalında ise; "Savaşın gülünçlüğünü sembollerle anlatmadaki başarısından ötürü" Vagif Mustafayev'in Her Şeyin Hayırlısı (/ Her Şey Yaxşılığa Doğru / All For The Best) filmine verildi.

Haberin Devamı

 Tolga Akıncı, Necla Algan ve Uygar Şirin'den oluşan "Uluslararası Belgesel ve Kısa Film Yarışması SİYAD Jürisi"  ise "En İyi Belgesel Film Ödülü'nün; "İnsanlığın acılarının benzerliğinin altını çizmesi, savaş sırasında ve sonrasında yaşananları, çocukların gözünden aktarması, yaşanan bütün acıların içinde insanların hayata tutunma ve iyileşme çabalarına dikkat çekmesi ve bunları olgun bir sinema diliyle anlatması nedeniyle" Duco Tellegan'ın "Gözlerimi Kapattığımda / Achter Gesloten Ogen / Behind Closed Eyes" filmini ödüle layık gördü.

Festivalde başrolünü oynadığı Fetih adlı film gösterilen ünlü İtalyan aktör Franco Nero'da Onur Ödülü'ne değer görüldü.

Sinema Tarih Buluşması'nın gösterimleri Beyoğlu Alkazar Sineması, Beyoğlu Atlas Sineması, Levent Sinema Türsak, Atatürk Kültür Merkezi, Fransız Kültür Merkezi, Alman Kültür Merkezi, Bilgi Üniversitesi Sinema Salonu ve Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Sinema Salonu olmak üzere toplam 8 salonda, 38 ülkeden, 96 yönetmenin, toplam 107 filmi, bir hafta boyunca sinemaseverlere ücretsiz olarak yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!