Sinema Shakespeare’i seviyor

Güncelleme Tarihi:

Sinema Shakespeare’i seviyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bu yıl Oscar törenleri, ödül kazananlar bir yana, bambaşka bir ismi gündeme getirdi: İngiliz yazar William Shakespeare.

Sinema eleştirmenlerinin 'dünyanın en eski senaryo yazarı' diye nitelendirdiği Shakespeare'in eserleri sinemada bir çok filme esin kaynağı oldu. Bunun son örneği de bu yıl yedi dalda Oscar kazanan Shakespeare in Love (Aşık Shakespeare) oldu. Başta Hollywood olmak üzere dünya sinemasının gözdesi olan Shakespeare'in eserleri, vazgeçilmez bir ilham kaynağı.

En ünlü prens

Shakespeare'in en çok uyarlanan yapıtı, Hamlet oldu. ‘‘Olmak ya da olmamak asıl mesele bu’’ diye başlayan tiradıyla ünlü Hamlet, kan, şiddet, dram ve gözyaşıyla örülü bir yapıt.

Bugüne kadar 35 filme esin kaynağı olan eser, ilk olarak Laurence Olivier tarafından uyarlandı. Daha sonra pek çok kez beyazperdeye aktarılan Hamlet, Franco Zeffirelli'nin imzasını taşıyan filmle de isminden çok söz ettirdi. 1990 yapımı bu filmde Mel Gibson ve Glen Close rol aldı. İngiliz sinemasının harika çocuğu Kenneth Branagh'ın 17 milyon dolarlık dev bütçeyle çektiği Hamlet ise Kate Winslet, Julie Christie, Robin Williams, Gerard Depardieu, Jack Lemmon, Charlton Heston gibi devleri biraraya topladı.

Kurosawa'dan Welles'e

Othello'da Shakespeare'in pek çok kez sinemaya uyarlanan eserlerinden. Bugüne kadar 20 filme konu olan Othello'nun en ilginç yorumlarından biri Orson Welles'in imzasını taşıyor. Welles'in 4 yılda çektiği filmde Othello'yu canlandıran Michael Mac Liammoir sinema tarihinin ölümsüzleri arasına girdi.

Shakespeare'in Macbeth'i ise Akira Kurosawa'nın Kanlı Taht'ı başta olmak üzere 23 filme konu oldu.

Sinemacıların çok sevdiği bir başka Shakespeare yapıtı da Romeo ve Juliette.

Yeşilçam'da Shakespeare

TÜRK sinemasında da Shakespeare'in eserlerinden yola çıkarak pek çok film çekildi. Bunun ilk örneklerinden biri 1963 tarihli Hırçın Kız uyarlaması. Erkek Fatma Evleniyor adıyla uyarlanan filmde Neriman Köksal başrolü oynadı. Bu filmin beğenilmesi üzerine aynı eser bu kez Fatma Girik ve Ayhan Işık'ın rol aldığı Yavaş Gel Güzelim adıyla bir kez daha beyazperdede boygösterdi.

Ünlü yönetmen Metin Erksan'ın İntikam Meleği Hamlet'i uzun süre tartışılırken, Romeo ve Juliette'de Cennetin Çocukları, Nazlı ile Emir isimleriyle izleyiciyle buluştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!