Sineklerin dansı

Güncelleme Tarihi:

Sineklerin dansı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2010 00:00

İsveçli fotoğraf sanatçısı Magnus Muhr, evinde pencerelerin ve lambaların etrafında bulunan ölmüş sinekleri kullanarak sanat yapıyor.

Sanatçı, sinekleri bir kağıt üzerine yerleştirip etraflarına şekiller çizerek komik resimler oluşturduktan sonra onların fotoğrafını çekiyor.
Sineklere kayak yaptıran, dans ettiren, akrobatik hareketler deneten 40 yaşındaki Muhr, yaptığı çok basit ve anlaşılır resimlerle sineklerin popüler hale geldiğini belirterek, “Mizah uluslararası bir dil ve insanların düşündüklerini anlatıyor” dedi.
Hiçbir zaman sinekleri öldürmediğini vurgulayan İsveçli sanatçı, onlar üzerinde başka herhangi bir işlem yapmadığını da belirtti. İsveç’in Karlskoga kasabasında yaşayan ve koleksiyonunu genişletmeyi planlayan Magnus Muhr, fotoğraflarının kopyalarını 35 sterline (yaklaşık 88 TL) satıyor.

Türkçe artık elektronik ortamda

TÜBİTAK, Türkçe’nin elektronik ortamda profesyonel çeviriden, konuşma ve konuşmacı tanımaya, ses kodlamadan, dil ve aksan modellemeye kadar birçok alanda hakim dillerin arasına katılması için yeni bir uygulama geliştirdi.
Proje ile tüm otomatik sistemlere Türkçe de eklenecek. Konuşma engelli vatandaşlara yönelik bilgisayardaki konuşma terapi programlarında Türkçe de yer alacak. Yabancı dil bilmeyenler otomatik sesli çeviri yeteneği olan ve Türkçe konuşan navigasyon cihazları ile yabancı bir ülkede yolunu kaybetmeyecek. Sınır geçişlerinde de artık dil bilmeme sorunu ortadan kalkacak.

Doğu ve Batı arasında köprü

TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Merkezi (UEKAE) uzman araştırmacılarından Alper Kanak; “MULTISAUND projesi ile artık Türkçe de bilimsel ve teknolojik anlamda bir Avrupa dili olmuş ve hak ettiği yere gelmiştir. Merkezimiz, yakın gelecekte her türlü konuşma ve dil teknolojilerinde doğu ile batı arasında bir teknoloji köprüsü kurmayı hedefliyor” dedi.

Che ve Castro’nun fotoğrafları satılıyor
/images/100/0x0/55eadefaf018fbb8f89c034d


KÜBA’nın devrim sembolü olmuş iki lideri Che ve Castro’nun bu zamana kadar görülmemiş fotoğrafları İngiltere’nin Glaustershire kentinde Dominic Winter Book Auctions’da 4 Mart’ta açık artırmaya çıkıyor. Dünya üzerindeki en ünlü fotoğraf olarak bilinen Che fotoğrafını çeken Alberto Korda, iki devrimci lideri fotoğraflamış. Bunlardan birinde Che Guavera askeri üniforma ile golf oynarken görülüyor. Bir başkasında Fidel Castro ile Amerikan edebiyatının büyük yazarı Ernest Hemingway, Rusya’yı ziyaretinde tokalaşırken karşımıza çıkıyor. Koleksiyonla ilgili olarak müzayedeci Chris Albury “Che ve Fidel’in askeri üniformayla golf oynamasını, Fidel’in Hemingway ile tokalaşmasını, kapitalizm ve komünizmin sembolik yüzleşmesi açısından çok seviyorum” dedi. Fidel Castro’nun kişisel fotoğrafçısı Korda’nın 50’li yılların sonundan 60’yıllara kadar uzanan siyah beyaz fotoğraflarının yaklaşık 5 bin TL’den alıcı bulması bekleniyor.

Yere Düşen Dualar’a Fransa’dan ikinci ödül

YAZAR Sema Kaygusuz’un Yere Düşen Dualar adlı romanı Fransa’da Comité France-Turquie (Fransa-Türkiye Komitesi) tarafından France-Turquie Ödülü’ne layık görüldü.
Yazar ödülünü Fransa’da Türkiye Mevsimi’nin kapanışı çerçevesinde mart ayı sonunda düzenlenecek bir törenle Paris’te alacak.
Yere Düşen Dualar romanı Kasım 2009’da ise Fransa’da ünlü yazar Tahar Ben Jelloun başkanlığında toplanan jüri kararıyla Ecrimed-Cultura/Akdeniz Edebiyatı Çeviri Ödülü’ne değer görülmüştü.

GÜNÜN AJANDASI

SÖYLESi

Suda fotoğraf

İSTANBUL Modern Sanat Müzesi’nde Murat Germen ve Orhan Cem Çetin yönetiminde gerçekleştirilen Çağdaş Fotoğraf Serileri söyleşi dizisinde bu ay, fotoğrafta suyun kullanımı değerlendiriliyor. Çağdaş Fotoğraf Serileri, bu kez daha doğal bir mecrayı, suyu, farklı fotoğrafçıların işleri üzerinden konu ediniyor. Söyleşi, 27 Şubat Cumartesi saat 16.00-18.00 arasında İstanbul Modern’de.

SiNEMA

Ustaoğlu filmleri

FRANSIZ Kültür Merkezi tarafından düzenlenen Türk sinemasına saygı etkinliği, üç filmiyle senarist ve yönetmen Yeşim Ustaoğlu’nu konuk ediyor. Yeşim Ustaoğlu ile bir söyleşinin de gerçekleşeceği bu etkinlikte, sanatçının Fransız filmleri arasından seçtiği Robert Bresson’un Pickpocket filmi de gösterilecek. Bugün 17.00 ? “Pickpocket”, 19.00 - “Güneşe Yolculuk”. Cuma 19.00 - “Bulutları Beklerken”, Cumartesi 18.00 - Yeşim Ustaoğlu ile söyleşi, 19.00 - “Pandora’nın Kutusu”. Giriş ücretsiz. İstiklal Cad. No: 4 Taksim.

KONSER

Solist Joan Kwuon

BİLKENT Senfoni Orkestrası’nın 26 Şubat Cuma günü gerçekleştireceği konseri Şef Gürer Aykal yönetecek. Konserin solisti, “ateşli, tutku dolu ve güçlü bir müzikaliteye sahip” nitelemeleriyle övülen genç keman sanatçısı Joan Kwuon. Bilkent Konser Salonu’nda saat 20.00’de başlayacak konserin biletleri; www.mybilet.com adresinden temin edilebilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!