Sınavsız üniversite

Güncelleme Tarihi:

Sınavsız üniversite
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

Meslek lisesi mezunları, kendi alanlarındaki üniversitelere sınavsız girebilecek. İlk kez Girne'de toplanan YÖK, Mesleki Teknik Eğitim Bölgeleri Projesi (METEP)'ne onay verdi. 1999-2000 öğretim yılında uygulamaya konacak proje, meslek liseleri ile meslek yüksek okulları arasındaki koordinasyonu sağlıyor. YÖK Başkanı Gürüz, bu konuda yasal çalışmaların başladığını bildirdi.

İlk kez KKTC'de toplanan YÖK Genel Kurulu, meslek liselerinden mezun olanların alanları ile ilgili yüksek öğretim kurumlarına sınavsız geçişlerini öngören projeye onay verdi.

YÖK Genel Kurulu dün, Girne'de yaptığı toplantı sonucunda meslek liseleri ile meslek yüksek okullarının koordinasyonunu sağlayan ‘‘Mesleki Teknik Eğitim Bölgeleri Projesi’’nin (METEP) uygulamaya konulmasına onay verdi.

DÜZENLEME BAŞLIYOR

Toplantı sonrası basına açıklama yapan YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, projenin başlama tarihini ‘‘1999-2000 öğretim yılı’’ olarak bildirdi. ‘‘Geçiş dönemindeki sıkıntıları 4-5 senede aşmaya çalışacağız’’ diyen Gürüz, proje için Yüksek Öğretim Yasası'nda bir maddelik düzenleme yapılacağını bildirdi. Gürüz, yasal çalışmasının başlatıldığını da duyurdu.

Gürüz, ayrıca, Genel Kurul'un Akademik Teşkilatlanma Yönetmeliği'nde değişiklik yapılmasının da kararlaştırıldığını açıkladı. Buna göre, üniversite senatolarının kararıyla, akademik yapılar ana bilimdalları kaldırılarak yalnız bölümlerden oluşabilecek.

KKTC'YE YÖK STANDARDI

Türkiye ile KKTC arasında imzalanan protokol ile halen 17 bin öğrencinin öğrenim gördüğü KKTC üniversitelerine YÖK standardı getirildi. Gürüz ile KKTC Milli Eğitim Bakanı Günay Caymaz'ın imza koyduğu protol uyarınca KKTC'deki üniversiteler, Türkiye'deki üniversitelerde olduğu gibi öğrenci yerleştirmede ÖSS ve ÖYS sonuçlarını dikkate alacak. Lisansüstü eğitime girişte ise, ‘Lisansüstü Eğitim Sınavı’ (LES) sonuçları geçerli olacak. Yine KKTC'deki üniversiteler, akademik ve idari kurullarının çalışma esaslarını YÖK mevzuatına uygun hale getirecek.

GEÇİŞLER VE DENKLİK

Ön lisans, lisans, lisansüstü eğitim ile yatay ve dikey geçişlerde YÖK'ün belirlediği esaslar dikkate alınacak. ÖSYS kılavuzlarında yer alan programlardan mezun olan öğrencilere, Denklik Yönetmeliği esaslarına göre denklik belgesi verilecek. Kılavuzlarda yer almayan programlara ise denklik verilmeyecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!