Sınavsız geçiş başvuruları pazartesi başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Sınavsız geçiş başvuruları pazartesi başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2002 12:29

Uygulanmaya ilk kez bu yıl başlanacak Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarından Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Ön Lisans Programlarına Sınavsız Geçiş (2002-MSG) için başvuru süresi 14 Ocak Pazartesi günü başlıyor.

Haberin Devamı

YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?
Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunları, kendi alanlarındaki meslek yüksekokulları programlarına, kontenjanlar, mezunoldukları okulların bulunduğu Mesleki Teknik Eğitim Bölgesi, mezun oldukları okulların türleri, mezuniyet yılları, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunlarının meslek yüksekokulları için hesaplanacak ortaöğretim başarı puanları ve tercihleri göz önünde tutularak yerleştirilecek.

Yerleştirme yapılırken öncelik, anadolu teknik lisesi ile anadolu meslek lisesi son sınıf öğrencilerine verilecek. Daha sonra yine son sınıflardaki meslek lisesi öğrencileri yerleştirilecek.

Bu öğrenciler yerleştirildikten sonra en son mezunlardan başlanarak ve yine aynı sıra izlenerek yerleştirme yapılacak.

YERLEŞTİRME SONUÇLARI

Yerleştirme sonuçları adayların adreslerine sonuç belgesiyle bildirilecek. Yerleştirilen adayların kayıt hakları yalnız 2002-2003 öğretim yılı için geçerli olacak. Yerleşenlerin kayıtları bütün üniversitelerde 12-18 Eylül 2002 tarihleri arasında yapılacak.

MSG kılavuzunda, kayıt yaptıracak öğrencilerin, kılık-kıyafetle ilgili yüksek yargı organlarınca verilmiş kararlarla ilgili mevzuata uymak zorunda oldukları vurgulandı.

MSG`de genel yerleştirme sonrasında boş kalacak kontenjanlar için ek yerleştirme de yapılacak.
Sınavsız geçiş için meslek yüksekokulları ile Açıköğretim programlarına yerleştirme yapacak olan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) konuya ilişkin kılavuzu hazırlayarak, okul müdürlüklerine gönderdi.

Haberin Devamı

Kılavuzda, meslek yüksekokulları ile Açıköğretim ön lisans programlarına sınavsız geçiş konusunda genel bilgiler ile temel ilke ve kurallara yer verildi. Kılavuza göre, sınavsız geçiş için şu adaylar başvurabilecek:
 2001-2002 öğretim yılında mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olabilecek durumdaki öğrenciler,
 Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli olanlar,
 Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının dışardan bitirme sınavına girenler,
 Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar.

Haberin Devamı

Bu koşulları taşıyan KKTC uyruklu adaylar da sınavsız geçiş için başvurabilecekler. Belirlenen koşullardan herhangi birine durumunun uymadığı tespit edilen adaylar, yerleştirilmiş olsalar bile bu durumdan doğabilecek hiçbir haktan yararlandırılmayacaklar.

BAŞVURU BELGESİ NEREDEN ALINACAK?

2001-2002 öğretim yılında mezun olabilecek durumdaki adaylar kendiokul müdürlüklerinden, mezun durumdakiler de herhangi bir mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu veya ÖSYM sınav merkezi yöneticiliklerinden kılavuz, başvuru formu ve "aday anketi"nden oluşan evrakı 2.5 milyonlira karşılığında alabilecekler.

ÖSYM NUMARASINA DİKKAT

MSG'ye başvurularda da üniversiteye girişte verilen ÖSYM numaraları esas alınacak. 1983 ve daha sonraki sınav dönemlerinde ÖSYM numarası almayan adaylar, aday bilgi formunun sol üst kısmında bilgisayarca yazılmış olan ve 22 ile başlayan 10 basamaklı belge numarasını bu alan için ayrılan kutucuklara kodlayacaklar.

Haberin Devamı

Herhangi bir yılda ÖSYM sınav numarası alan adaylar ise ÖSYM numarasını kodlayacaklar. ÖSYM numarasını unutan adaylar, ÖSYM'nin "0-312-2988050" numaralı telefonundan veya "www.osym.gov.tr" internet adresinden öğrenebilecekler. ÖSYM numarası olduğu halde bunu kullanmayan adayların başvuruları geçersiz sayılacak.

TÜRBANLI FOTOĞRAFLA BAŞVURU GEÇERSİZ

Adaylar, başvuru formundaki MSG kayıt kartını dolmakalem veya tükenmezkalem ile kendileri yazarak dolduracaklar. Bu konudaki kurallar, ÖSS`deki kurallarla aynı olacak.

Adaylar kayıt kartı üzerine fotoğraflarını yapıştıracaklar. Fotoğrafın, "Cepheden ve son 6 ay içinde, başı açık, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş ve net" olması gerekiyor. Ayrıca, numaralı bile olsa camları renkli gözlükle çekilmiş fotoğraflar kesinlikle kullanılmayacak. Adayın gözlük camı renkli ise gözlüksüz çekilmiş bir fotoğrafını kullanacak.

Haberin Devamı

Kayıt kartına başı örtülü ve belirtilen niteliklere uymayan fotoğraf yapıştıran adayların başvurusu kabul edilmeyecek.

ADAY ANKETİ

Adaylara, başvurma belgesiyle birlikte "aday anketi" de verilecek. Anket formu ÖSS'ye başvuracak adaylar için hazırlandığından, MSG`ye başvuracak adaylar formdaki 13, 14, 15, 16 ve18. soruları yanıtlamayacaklar. Ankette toplanan bilgiler, sınavla ilgili uygulamaların "daha iyi hale getirilmesi" amacıyla kullanılacak. Anket, adayın yerleştirme işlemini hiçbir şekilde etkilemeyecek.

25 OCAK SON GÜN

Adaylar, kılavuzda belirtilen kurallara dolduracakları formu ve aday anketini 25 Ocak 2002 tarihinde mesai saati bitimine kadar mezun olmayanlar kendi okullarına, mezun durumdakiler de evrakı aldıkları yere onaylatarak teslim edecekler. Postayla yapılacak başvurular kabul edilmeyecek.

Haberin Devamı

Adaylar, başvurma belgelerinin ÖSYM`ye gönderilip gönderilmediğini, belgeleri teslim ettikleri okullarda 26 Ocak-1 Şubatgünleri arasında asılacak olan listelerden kontrol edebilecekler.

YÖK yetkilileri, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında yaklaşık 190 bin öğrencinin okuduğunu bildirdiler.

TERCİH YAPACAKLAR

Başvurusu kabul edilen adaylara, 2002 Haziran ayı içinde 2002-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ve tercih formu gönderilecek. Kılavuzda, adayların sınavsız geçiş yapabilecekleri meslek yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programları yer alacak. Adaylar, sınavsız geçiş yapmak istedikleri yükseköğretim ön lisans programlarını istek sıralarına göre tercih formuna yazıp kodlayacaklar. Tercih formunun arkasında yurt için başvuru formu da yer alacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!