Simitis: Bakanlar anlaÅŸmadan Türkiye'ye gelmem

Güncelleme Tarihi:

Simitis: Bakanlar anlaşmadan Türkiyeye gelmem
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 10, 2002 08:25

Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis, Başbakan Bülent Ecevit`in kendisini Türkiye`ye davet ettiğini, ancak iki ülke Dışişleri Bakanları İsmail Cem ve Yorgo Papandreu anlaşmadan ve "artık bir şeyler değişecek" demeden Türkiye`yi ziyaret etmek istemediğini söyledi.

Haberin Devamı

ABD`ye resmi ziyarette bulunan ve Washington`da Başkan George  Bush ile Beyaz Saray`da bir görüşme yapacak olan Simitis, New York`ta BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile biraraya geldi. Simitis, daha sonra düzenlediği basın toplantısında soruları cevaplandırdı.

FLÖRT YOK CİDDİ ÇALIŞMA VAR

``Dışişleri Bakanları İsmail Cem ve Yorgo Papandreu arasında flörtvar deyimini sevmediğini`` kaydeden Simitis, ``bakanların iki ülke arasındaki sorunları çözmek amaciyle ciddi bir çalışma yaptıklarını`` söyledi. Başbakan Ecevit`in kendisini Türkiye`ye davet ettiğini de hatırlatan Simitis şöyle konuştu:

``Türkiye`yi ziyaret ederim ama önşartlarım var, dedim. Türkiye`yesadece görüş ayrılıklarımız bulunduğunu vurgulamak amacıyla gideceksem, bu pek hoş olmayacaktır. Dolayısıyla, Papandreu ve Cem belli bir noktaya ulaştıkları ve yeni bir şeyler var, bazı şeyler değişecek dedikleri zaman Türkiye`ye giderim.``

Haberin Devamı

Yorgo Papandreu da Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile çok iyi bir dostlukları olduğunu vurguladı.

YUNAN TUTUMUNDA DEĞİŞİKLİK YOK

Simitis bu arada, Türkiye`ye yönelik politikalarında bir değişiklik olmadığının da altını çizdi ve ``iki ülke arasındaki tek sorunun kıta sahanlığının sınırları olduğunu ve bunun çözümü için tarafların Lahey adalet divanına gitmeleri gerektiği`` görüşünü tekrarladı.

KIBRIS SORUNU

Simitis, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile yaptıkları görüşmede Kıbrıs sorununa da değindiklerini ve Genel Sekreter`in soruna bir çözüm getirilmesinin mümkün olduğuna inandığını belirtti.

Simitis, ``Annan, (Denktaş-Klerides görüşmelerinde) Haziran ayına kadar, çözümle ilgili bir gelişme olup olmayacağının anlaşılabileceğini düşünüyor`` dedi.

Simitis, ``Kıbrıs Rum Kesiminin AB`ye 2003 sonunda tam üye olmasının öngörüldüğünü ve bu süre içerisinde siyasal çözüme ulaşılamamasının Rum kesiminin tam üyeliğini etkilemeyeceği, bunun bir önkoşul olmadığı`` görüşünü tekrarladı.

Simitis Annan ile yaptığı görüşmede, Afganistan`a gönderilecek barış gücüne 6 ay sonra ihtiyaç kalmayacağı ve Afganlıların kendi kendilerine asayiÅŸi saÄŸlayabilecek duruma gelecekleri sonucuna vardıklarını da sözlerine ekledi.Â
  Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!