Şimdi okullu olduk

Güncelleme Tarihi:

Şimdi okullu olduk
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bu yılki eğitim yılı, 75, yıl kutlamaları çerçevesinde herzamankinden farklı olarak şenlikli başladı. Eğitime ilk kez ‘‘merhaba’’ diyen miniklerin bazıları ise gözyaşlarını engelleyemedi.

Yeni eğitim-öğretim yılı, yurt genelinde şenliklerle başladı.

Yaklaşık 13 milyon öğrenci ve 500 bine yakın öğretmen, uzun yaz tatilinin ardından dersbaşı yaparken, özellikle anasınıfı ve ilköğretim okullarının 1. sınıflarına yeni başlayan öğrencilerle velilerinin ayrılışları sırasında duygulu anlar yaşandı.

1998-1999 öğretim yılında, 1 milyon 300 bine yakın öğrenci, ilk kez okullu olmanın heyecanını tattı.

Cumhuriyet'in 75. yıldönümü dolayısıyla, bu yıl okul açılışları geçen yıllardan farklı oldu. Tüm okullar, cumhuriyetin kuruluşunun 75. yıldönümü dolayısıyla şenliklerle açıldı. Okullarda Atatürk büstlerine çelenk konuldu, İstiklal Marşı okundu, günün önemine uygun konuşmalar yapıldı. Okullar, araçlarını süsleyerek oluşturdukları ‘‘ilköğretim kervanları’’ ile cadde ve sokaklara çıktılar.

Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay, 1998-99 eğitim-öğretim dönemini Amasya'dan başlattı. Uluğbay, açılış törenlerine Amasya'da katılmasının nedenini açıklarken, bu yıl cumhuriyetin kuruluşunun 75. yıldönümü olduğunu anımsattı. ‘‘75 yılda cumhuriyetimiz güçlendi, ancak yaşlanmadı. Cumhuriyetlerin yıllar geçtikçe güçleri artar’’ diyen Uluğbay, cumhuriyetin kuruluşunda Amasya'nın çok önemli yeri olduğuna işaret etti.

Okulu öğrenciler açtı

İstanbul Beylikdüzü'nde dün ilk kez öğretime başlayan Ali Çebi İlköğretim Okulu'nun açılışını öğrencileri yaptı. Bey-Koop adlı kooperatif tarafından bölgeye bağış olarak yapılan ilkokulun açılışı 1-A sınıfı öğrencileri Ünsal Yel, İrem Karagül ve anasınıfı öğrencisi Deniz Şapçı tarafından yapıldı. Okul Müdürü Sait Özyurt, ‘‘Açılışı çocuklara yaptırdık, çünkü okula sahip çıksınlar, okulu daha ilk günden benimsesinler istiyoruz’’ dedi.

Okul açıldı, trafik kilitlendi

Okulların ders başı yapması nedeniyle dün İstanbul'da, sabah saatlerinde tam bir trafik keşmekeşi yaşandı. Sabah okul servislerinin aksaması nedeniyle, öğrencilerin büyük çoğunluğunun özel araçlarla okullarına gidince özellikle şehir içi trafiği kilitlendi. Şehir içi trafiğinin durması da Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprülerindeki akışı yavaşlattı. Okullarına gitmek için öğrencilerin büyük bölümü de duraklarda uzun süre taşıt beklediler. Öğrecilerin çoğu trafik sıkışıklığı nedeniyle okullarındaki törenlere gecikmeli olarak katıldı.

Hemşirelere ilk ders Atatürkçülük

Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Özel Amiral Bristol Hemşirelik Okulu, törenle eğitim ve öğretim yılını açtı. Vehbi Koç Vakfı İcra Komitesi Başkanı Semahat Arsel'in de katıldığı açılışta ilk ders olarak Atatürkçülük konusu işlendi. Açılış töreninde konuşan Okul Müdürü Gülsevim Çeviker, ‘‘Okulumuz 1999 yılında yüksek öğretim kurumu haline getiriliyor, Koç Üniversitesi bünyesine giriyor’’ dedi. Törende daha sonra yaz dönemi çalışmalarında başarılı bulunan öğrencilere çeşitli hediyeler verildi.

Özürlü öğrenciler ortada kaldı

Kayseri Gazipaşa İlköğretim Okulu 5'inci sınıfını bitiren 10 zihinsel özürlü öğrenci, okul bulunamayınca 6'ncı sınıfa devam edemedi. Özürlü öğrenciler, kendilerine özel 6'ncı sınıf açılması için Kayseri'deki bütün ilköğretim okullarını dolaşmalarına rağmen, hiçbir okul tarafından kabul edilmediler. Kayseri Milli Eğitim İl Müdürlüğü, öğrencilerden gelecek haftaya kadar beklemeleri istedi. Alt sınıflardan mezun olan öğrencilerin daha önceki yıllarda Postaağası Ortaokulu'na devam ettiklerini belirten öğrenci velileri, ‘‘Postaağası Ortaokulu bu yıl lise olunca, çocuklarımızı gönderecek okul bulamadık. Biz çocuklarımıza ilköğretim okulu diploması almak istiyoruz. Yetkililer bize yardımcı olsun’’ dediler.

Erdoğan'dan öğrencilere şiirle öğüt

Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan, 1998-99 Öğretim Yılı ve İlköğretim Haftası nedeniyle Fatih Oruçgazi ve Zeytinburnu Veliefendi ilköğretim okullarını ziyaret etti, Eyüp Zekai Dede İlköğretim Okulu öğrencilerini de makamında ağırladı. Öğrencilere yeni öğretim yılında çok çalışmaları gerektiğini belirten ve ‘‘Cehaletin en büyük düşmanı ilim, tahsil etmektir. İlim, cehalet canavarını yok eden panzehirdir’’ diyen Başkan Erdoğan, öğrencilere Mehmet Akif Ersoy'un, ‘Ne çok söyle ne büyük söyle / Yiğit işte gerek / Karnı geniş, lafı boş olanları taklit etme / Sözü sağlam, özü sağlam adam ol / Irkına çek’ dizeleriyle öğüt verdi. Erdoğan, öğrencilere, ‘‘Cumhuriyete köle kafalılar sahip çıkamaz. Ancak bağımsız düşünenler sahip çıkar’’ dedi ve onları özgür düşünmeye çağırdı. Erdoğan, Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan 4 okulun cumhuriyetin 75'inci yılı anısına 29 Ekim'de açılacağını söyledi. Başkan, öğrencilere okul çantası, okullarına da Türk Bayrağı hediye etti.

Taksim'de açılış töreni

İlköğretim Haftası dolayısıyla dün saat 09.30'da Galatasaray Lisesi önünde toplanan bando takımı ve bayrak taşıyan öğrenciler, Taksim Meydanı'nda bekleyen öğrenci grubuna katılarak Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koydular. Yaklaşık 200 öğrencinin katıldığı yürüyüşe İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nejdet Özkaya, İstanbul Vali Yardımcısı Veli Aslan da eşlik etti. Ömer Balıbey ve Nejdet Özkaya'nın Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koymasının ardından Özkaya, şeref defterini imzaladı. Tören, ilköğretim okullarının folklor gösterilerinin ardından sona erdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!