Sille'deki 1800 yıllık oyma mağaralar, tezek deposu ve ahır oldu

Güncelleme Tarihi:

Silledeki 1800 yıllık oyma mağaralar, tezek deposu ve ahır oldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2006 14:47

KONYA’nın merkez Selçuklu İlçesi’nde tamamı SİT alanı olan tarihi Sille Mahallesi’ndeki erken Hıristiyanlık Dönemi'ne ait 1800 yıllık oyma mağaralar, çevrede oturan vatandaşlar tarafından tezek deposu ve ahır olarak kullanılıyor.

Silledeki 1800 yıllık oyma mağaralar, tezek deposu ve ahır oldu
Tarihçilerin ‘Gizli Kapadokya’ olarak nitelendirdikleri Sille’deki yaklaşık 50 mağaradan bazıları da barınma amaçlı kullanılıyor. Selçuklu Belediye Başkanı Adem Esen, “En kısa sürede tarihi mağaraları boşaltıp ıslahını yapacağız” dedi.M.S. 150-200 yıllarında bölgede yaşayan Hıristiyanların yaptıkları oyma mağaralar yüzyıllar boyunca barınma amaçlı kullanıldı. Bu durum 1923 yılında Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan Nüfus Mübadelesi anlaşmasına kadar devem etti. Bölgedeki Rumların Yunanistan’a gönderilmesi üzerine Sille’ye mübadeleyle gelen Müslüman- Türkler yerleştirildi. Bölge kısa süre sonra iskana açıldı. Ancak Hıristiyanlardan kalma mağaralar, altın gömüldüğü düşüncesiyle define avcıları tarafından tahrip edildi. Sille’de M.S. 327 yılından kalan Aya Elena Kilisesi’nin duvarları da aynı düşünçeyle tahrip edildi. Rahiplerin mezarlarının bulunduğu mağara kiliselerin duvarları ve ahşapları büyük zarar gördü.
/images/100/0x0/56793678f018fb32748b1bef
AHIR OLARAK KULLANIYORLARÇiftçilik ve hayvancılıkla geçinen Sille halkı, daha sonraki yıllarda mağaraları tezek deposu ya da ahıra dönüştürdü. Bazı Silleliler ise kapı taktıkları mağaraları ev gibi kullanmaya başladı. Mağarada ineklerini beslediğini söyleyen Hacer Kızıltaş, “35 yıldır burada oturuyorum. Elektriğimiz yok, gazlı lamba kullanıyoruz. Suyu ise köyün meydanındaki çeşmeden alıyoruz. Mağaranın alt bölümünde ise ineklerimiz bulunuyor. Belediye'nin bizi buradan çıkaracağı söyleniyor ama biz çıkmak istemiyoruz” dedi.Sille’nin kent merkezine sadece 8 kilometre uzaklıkta olmasına rağmen unutulan bir alan olduğunu belirten Selçuklu Belediye Başkanı Adem Esen, “Bölgenin tarihi dokusuna uygun koruma amaçlı bir imar planı hazırladık. Bazı binaların, hamamların ve yolların restorasyonunu gerçekleştirdik. Sille’deki yapıların tamamının dış cephesinin iyileştirilmesini gerçekleştireceğiz. Bölgede Erken Hıristiyanlık dönemine ait 50’ye yakın mağara bulunuyor. Bu mağaralarda arkeolojik araştırmalara başladık. Ancak bu çalışmalar sırasına gördük ki bazı mağaralar tezek deposu ya da ahır olarak kullanılıyor. Gerekli işlemleri yapıyoruz. Bu şahıslara resmi tebliğler yapıldı. Hayvan besleyen ya da oturanlar mağaralardan çıkacak. En kısa sürede mağaraları boşaltıp ıslah işlemini başlatacağız” dedi.
Haberin Devamı

<ımg>

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!