Sildi süpürdü

Güncelleme Tarihi:

Sildi süpürdü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD'nin Florida Eyaleti'nde saatte 416 km hızla dönerek ilerleyen ve 38 kişinin ölümüne, 13 kişinin de kaybolmasına yolaçan hortum, taş üstünde taş bırakmadı.

FLORIDA tam turist mevsiminde felaket yaşıyor. Önceki gün meydana gelen dev hortumlar, önlerine çıkan herşeyi koparıp yok etti. Babasının kollarından fırlayan 13 aylık bir bebek, hortumla birlikte kilometrelerce öteye savrularak feci şekilde can verdi. Bebeğin cesedi ancak saatler sonra bulunabildi. Pencereden bakarken 45 metreden aşağı uçan bir genç kızın da aralarında bulunduğu 250 kişi yaralandı.

Sokağa çıkmak yasak

Sayıları 6-10'u bulan hortumlar birçok bölgede taş üstünde taş bırakmadı. Bazı kasabalar enkaz yığını haline geldi. Yerle bir olan ev ve araba enkazının üst üste istiflenmiş olması nedeniyle arama ve kurtarma çalışmaları güçlükle sürdürülüyor. Kurtarma ekipleri, enkaz altında kalanları çıkarmak için av köpekleriyle iz sürüyor. Hortumdan en çok etkilenen bölgelerde gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Okullar da tatil edildi. Eyalette yaklaşık 135 bin kişi uzun süre elektriksiz kaldı.

Disney World kurtuldu

Binlerce kişiyi evsiz bırakan hortum felaketi, Florida'nın ünlü eğlence parklarını da kılpayı farkla sıyırıp geçti. Disney World ve diğer parklar, üzerinden şiddetle geçtiği herşeyi yalayıp yutan hortumu hasarsız atlattılar. Geniş bir alana yayılmış olan Universal film stüdyoları da hortumdan zarar görmedi.

Görülmemiş afet

Florida'nın gördüğü en büyük hortum felaketi, geçtiğimiz pazar gecesi Meksika Körfezi'nde esmeye başlayan sert fırtına sonrasında patlak verdi. Florida'nın Karayib Denizi'ne bakan kıyılarında başlayan hortumlar, merkezden ilerleyip bütün eyaleti aşarak, Atlas Okyanusu kıyılarına kadar uzandı. Florida'nın bundan önce yaşadığı en büyük doğal afet 1992 yılında patlayan Andrew Kasırgası olmuştu. Bu felaket, Florida, Louisiana ve Bahamalar'da toplam 32 kişinin ölümüne yol açmıştı.

Tanınmaz halde

Florida'nın en çok turist çeken beldelerinden Kissimmee'deki Ponderosa kamp alanında çadır ve karavanlardan eser kalmadı. İtfaiye ekiplerinin enkaz kaldırma çalışmaları yaptığı kampta yedi kişi öldü.

Araçlar evlere düştü

Hortumların yutarak kilometrelerce sürüklediği araçlar, Kissimmee kasabasında, çatıları kopup savrulan evlerin içine düştü. Hortum felaketi geçtikten sonra felaketzedeler evlerine döndüler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!