Şike de özel mahkemede

Güncelleme Tarihi:

Şike de özel mahkemede
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2011 00:00

Futbolda şikeden dolayı aralarında Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın da bulunduğu şüphelilerin olası davaları İstanbul’da yeni kurulan 3 özel yetkili mahkemeye gidecek.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) CMK’nın 250’nci maddesi kapsamında yeni açılacak davaların bu 3 yeni özel yetkili mahkemede görülmesini kararlaştırdı. Bu nedenle Ergenekon, Balyoz benzeri darbe, silahlı suç örgütü gibi CMK’nin 250’nci maddesi kapsamındaki büyük davaların dosyaları artık İstanbul 15, 16 ve 17’nci özel yetkili ağır cezalara gidecek. Yeni 3 mahkemenin dava sayısı diğerlerine eşitlenene kadar mevcut özel yetkili mahkemelere dosya verilmeyecek.

Çağlayan Adliyesi’nde

İş yoğunluğu nedeniyle Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne bulunan İstanbul 9, 10, 11, 12, 13, 14’üncü ağır ceza mahkemelerine 15, 16 ve 17’nci ağır ceza mahkemeleri de eklendi. Bu kararla birlikte özel yetkili mahkemeler fiziki olarak iki ayrı yerde görev yapacak. Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’nde halen görev yapan 6 mahkeme Çağlayan’a taşınmayacak. Ancak fiziki yetersizlik nedeniyle yeni kurulan 3 ağır ceza mahkemesi Çağlayan’da yapılan yeni adliye binasında çalışacak. Önümüzdeki yıllarda ise özel yetkili mahkemelerin bir araya toplanması için yeni bir binanın yapılması gündemde. İstanbul 15’inci Ağır Ceza Mah-kemesi’ne üye hâkim olarak Kazım Kahyaoğlu ile Alpaslan Uz atandı. İstanbul 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’ne üye hâkim olarak Hikmet Şen ve Seyfettin Mermerci görevlendirildi. İstanbul 17’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne de Muzaffer İren ile Menekşe Uyar üye hâkim olarak atandı.
Yeni mahkemelere atanan isimler ve bazı tayinler nedeniyle eski mahkemelerde oluşan hâkim eksikliği de HSYK kararnamesiyle giderildi. Balyoz davasının görüldüğü İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne 2 hâkim atandı:

Şengün’ün yerine Uslu

Savaş Çelik ve Aytekin Ozanlı. Geçtiğimiz günlerde Ergenekon davasına bakan mahkemenin başkanı Köksal Şengün’ün atanması ile İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki eksilen yere ise Hâkim Fatih Mehmet Uslu atandı. Poyrazköy davasının görüldüğü İstanbul 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne Hâkim Vedat Dalda görevlendirildi. Hrant Dink davasının görüldüğü İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne Musat Özcan atandı. Hâkim Osman Kaya ise eski emniyet müdürü Hanefi Avcı’nın yargılandığı İstanbul 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görev yapacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!