Sigaracılar duman oldu

Güncelleme Tarihi:

Sigaracılar duman oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bir ABD mahkemesi, sigara firmalarının ölümlere yol açtığını bile bile halkı aldattığına karar verip, 500 milyar dolarlık tazminat kapısını açtı.

Tazminatlar geliyor

Sigara üreticilerine ağır bir darbe daha indiren karar, Miami'deki bir mahkemede alındı. Sigaradan hastalanan ve ölenlerin yakınları tarafından açılan davada jüri, sigaranın bağımlılık yarattığına, şirketlerin de, ürünlerinin sağlığa yönelik

tehlikeleri hakkında bir komplo içinde olduğuna ve bunun karşılığını ödemesi gerektiğine karar verdi. Jüri, R.J.Reynolds ve Philip Morris gibi dev firmaların, araştırmaları halktan sakladıklarına ve daha güvenli sigara üretimini amaçlayan bilimsel çalışmaları da durdurduklarına kanaat getirdi. Jürinin bu kararından sonra sigara üreticilerine verilecek ceza belirlenecek. Davacılar, en az 200 milyar dolar (85 katrilyon lira) talep ediyor.

Araştırmalar hasıraltı

Şirketler ise mahkemede, sigaranın hastalığa neden olduğuna ilişkin bilimsel kanıt bulunmadığı görüşünü savundular. Sigara şirketlerinin ödemek zorunda kalacağı tazminatın toplam 500 milyar doları (213 katrilyon lira) bulabileceği ifade ediliyor. ABD'de, sigara şirketleriyle en amansız mücadeleyi Başkan Clinton başlattı. Eyaletler ile varılan anlaşma, yeni vergiler, reklamlara getirilen kısıtlamalarla, sigara şirketleri sürekli geri adım attı. Sigara firmaları, geçen yıl dava açmamaları için eyalet başsavcılıkları ile 206 milyar dolara (87.5 katrilyon lira) anlaşmışlardı. Ancak bu anlaşma, bireylerin dava açmasını engellemiyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!