Sıfırcı Hoca kulağını çekti

Güncelleme Tarihi:

Sıfırcı Hoca kulağını çekti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2011 17:38

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Japonya’nın not görünümünü durağandan negatife çevirdi ve Tokyo hükümetinin şişen kamu borcunu kontrol altına almak için gerekli reformların yapmaması durumunda, kredi notunu indirebileceğini açıkladı.

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor         
Haberin Devamı

                           

Moody’s, 2006’dan bu yana beşinci Japonya Başbakanı olan Naoto Kan’ın, görevi bırakma konusunda yoğun baskılarla karşı karşıya kaldığını, etkin mali reformlar için ilk olarak siyasi istikrarı koruması gerektiğini belirtti.

Japonya’nın 5 trilyon dolarlık ekonomisinin iki katına çıkan kamu borcunu dizginlemeye çalışması, Standard & Poor’s’un ülkenin notunu bir basamak indirmesine, diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının da benzer uyarılar yapmasına neden oldu.

 

Moody’s’in üst düzey Başkan Yardımcısı Tom Byrne, “Eski Başbakan Junichiro Koizumi’den bu yana, ülkede Liberal Demokrat Parti’den görev süreleri bir yılı geçmeyen üç Başbakan çıktı” diye konuştu.

Haberin Devamı

 

Geçen Haziran’da göreve gelen Başbakan Naoto Kan, temel önceliğini mali reformlar olarak belirledi ve artan sosyal güvenlik maliyetlerini karşılamak için satış vergilerini yüzde 5 yükseltti.

 

Kan bu bağlamda muhalefeti ortak görüşmelere davet etse de istediği yanıtı alamadı. Muhalefet, bütçeyle ilgili düzenleme görüşmelerini boykot etme tehdidiyle, Kan’a erken seçim çağrısı yaptı.

 

Moody’s’in Japonya’nın Aa2 olan kredi notunun görünümünü değiştirmesinin ardından, ABD doları yen karşısında yükseldi. Japon tahvilleriyse, bu gelişmeden çok fazla etkilenmedi.

 

KAMU BORCU SORUNU

2007-2008 finansal krizi, gelişmekte olan ülkelerin bankaları kurtarmak ve ekonomik teşvik paketleri hazırlamak için milyarca dolar harcamasından dolayı, kamu borçlarının rekor yüksekliklere çıkmasına neden oldu.

 

Avrupa’da, Yunanistan ve İrlanda piyasalardan borçlanamayacak hale geldikleri için, AB’den mali yardım istemek zorunda kaldı ve diğer ülkeleri sert kemer sıkma önlemleri almaya zorladı.

Haberin Devamı

 

*Bu yazı Reuters’ta “Moody's warns of Japan ratings cut if no reforms” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.     

       

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet

 

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetEkonet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!