Şiddete karşı kadın çıkarması

Güncelleme Tarihi:

Şiddete karşı kadın çıkarması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2012 00:00

Dün İstanbul’da, kadına karşı şiddetle mücadele için iki önemli toplantı vardı. Biri, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Kadın Platformu’nun düzenlediği Uluslararası Aile ve Şiddet Konferansı’nın resepsiyonu, diğeri de Kadına Yönelik Şiddete Sıfır Tolerans kampanyasının başlama toplantısıydı.

Haberin Devamı

Kadın Platformu’nun Aile ve Şiddet Konferansı’nın resepsiyonuna gazeteci, akademisyen, sanatçıların yanı sıra AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit ve Hürriyet Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı da katıldı. Vuslat Doğan Sabancı, yaptığı konuşmada Hürriyet gazetesinin Aile İçi Şiddete Son kampanyasını ve yayın politikasını anlattı. “Bu konferansı özellikle çok önemsiyorum. Çünkü bu konferansa muhafazakâr kesimin ön ayak olmasıyla kadına karşı şiddetle ilgili kırılmayan tabular kırılacak. Gelirken billboardlarda Fethullah Gülen Hoca’nın kitabının reklamını gördüm. ‘Yenilmemek için yenilenmeli’ diyordu. Şiddete karşı yenilmemek için de yenilenmemiz lazım.” Resepsiyonun ardından ikinci etkinlik ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın öncülük ettiği Kadına Yönelik Şiddete Sıfır Tolerans kampanyasının başladığı toplantıydı. Gecede Bakan Fatma Şahin, Vuslat Doğan Sabancı ile iş, sanat, siyaset dünyası ve STK temsilcileri bir araya geldi. Türkan Şoray, Ajda Pekkan, Necati Şaşmaz, Özcan Deniz, Hadise, Hakan Şükür, Demet ve İbrahim Kutluay, Burcu Esmersoy, Janset, Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi Songül Öden ve Azra Akın, Tan Sağtürk, Kutsi , Tolgahan Sayışman, İpek Tanrıyar, Ogün Sanlısoy, Abdullah Oğuz, Cemal Toktaş, Yeliz Kuvancı, Esra Ceyhan, Saba Tümer, Harun Erdenay, Gökhan Gönül, Mehmet Topal gibi birçok ünlü ‘Kadına Yönelik Şiddete Sıfır Tolerans’ diyerek şiddete karşı duyarlılık sembolü olan beyaz kurdele biçimindeki heykeli imzaladı. Böylece kamuoyunun desteğiyle büyüyecek bilinçlendirme kampanyasında ilk adım, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında 23 Kasım’da atılmış oldu.

Haberin Devamı

Başarı hikayeleri bulmalıyız

2004’te bir töre cinayeti işlendi. Bu cinayet, daha önce işlenen binlerce töre cinayetinden farklıydı: Doğu’da değil, İstanbul’da ve bir hastane odasında işlenmişti. Aslında Güldünya, İstanbul’da ulu orta vurulmuştu, erkek kardeşi tarafından. Kurtuldu, hastaneye geldi. Olay Emniyet’e yansımıştı. Polis korumalıydı ama erkek kardeşi elini kolunu sallayarak hastaneye girdi, tabancayı çekti, Güldünya’yı vurdu. Güldünya olayı hem aile içi şiddetle mücadele hem de Hürriyet’in aile içi şiddetle mücadelesinde bir gündem oluşturdu. Bu konu basına yansıdığında, arkadaşlar, aile içi şiddetle mücadele başlatalım, dedim. Arkadaşlardan birçoğu destek vermedi. Aile içi şiddetin bir tabu olduğunu söylediler. “Okuyanı var, seveni, sevmeyeni var” dediler. Ama ben söyler söylemez Hürriyet’te birkaç arkadaşım çok sahiplendi ve bu kampanyaya başladık. Hürriyet önce birkaç otobüslerle psikologlar ve eğitmenlerle mahalle mahalle kadınlara ulaştı.

Haberin Devamı

ÇALIŞANLARA EĞİTİM VERDİK

Bin 500 Hürriyet çalışanına Aile İçi şiddet ile ilgili eğitim verdik. Özellikle kadına karşı şiddet konusunda daha duyarlı hale getirdik. Haberlerde hangi kelimeleri kullanmalı, nasıl bir araya getirmeliydik. O zamanlar “şiddet kurbanı” çok kullanılırdı. Kadın şiddet kurbanı kadın. Kadın şiddet kurbanı olunca, yerin dibine girmek istiyor. Dolayısıyla bu sözcüğü lügatten kaldırdık. Projektörleri şiddet uygulayana çevirdik. Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı kurduk. 7 gün 24 saat hizmet veriyor. Psikologlar, hukukçular, uzmanlar çalışıyor. Bugüne kadar 35 bin çağrı aldık. Psikolojik ve hukuksal destek sağladık. 1379 çağrı, acil vakaydı, Emniyet’e yansıtıldı. 81 il, 12 ülkede hattımız çalışıyor.

Haberin Devamı

ALMANYA’DAN ARANDIK

Almanya’da bir genç kadın, aylarca eve hapsedilmişti. Kapı altından atılan abone Hürriyet’te acil telefon hattımızı gördü. Eşi evden gittikten sonra arayıp o zindandan kurtuldu. Ağrı’nın ücra bir köyünden bir kadın aradı ve polisler gidip kurtardı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Fatma Şahin’e ne kadar teşekkür etsek azdır. Onun döneminde gerçekten çok çabuk ve kapsamlı bir Şiddet Yasası çıktı. Ama rakamlar artıyor. Ölen kadınların sayısı, geçen yıl şehit verdiğimiz asker sayısından fazla. Ne yapmak lazım? Yeni yollar bulmak, hikayeler anlatmak lazım. Yeni Güldünyalar bulmak lazım. Ama kurban hikayeleri değil; bu sorunu çözmüş, başarmışların hikayeleri olması lazım. Bir gün hattımıza telefon açtı Doğu’dan bir genç. “Dayanamıyorum artık. Kız kardeşimi öldürmemi istiyorlar. Ben katil olmak istemiyorum” dedi. Hem kendini hem kardeşini kurtardı. Aynen Güldünya’yı andığımız gibi bu genci anmalı, bu hikayeleri anlatmalı, paylaşmalıyız. Artık umutlara, farklı modellere ihtiyacımız var.

/images/100/0x0/55eac6dff018fbb8f8960818

Haberin Devamı

Bakan Şahin: Seferberlik başlattık

Şiddeti insan hakları ihlali olarak görüyoruz. Bunun için zihinsel dönüşüm gerekli dedik ve şiddete karşı hukuki alt yapımızı güçlendirdik sonra uygulama kapasitemizi artırdık. Şiddetle mücadeleyi toplumsal seferberliğe dönüştürdük. Bugün başlattığımız “Beyaz Kurdele İmza Kampanyası” da bu seferberliğin bir parçası. Geçtiğimiz yıl kadına şiddete karşı sıfır tolerans kampanyasında, erkekler  “Bizde Varız” kampanyasına katılarak imza atmışlardı. “Bizde Varız” kampanyasına ilk imzayı Başbakanımız Tayyip Erdoğan atmıştı. Bu yılki kampanyamızın da en az geçen yılki kampanya kadar ses getireceğine inanıyorum. Cinsiyet ayrımcılığı istemiyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!