Şiddet ilk aydan başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Şiddet ilk aydan başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2013 00:00

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı anket, şiddet mağdurlarının profilini ortaya koydu. 2012 yılı rakamlarına göre, 5 bin 899 kadın, bin 364 erkek ve 349 çocuk şiddet mağduru oldu.

Haberin Devamı

PAZARTESİ günü Antalya’da göreve başlayacak olan eski Ankara Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş, kendi döneminde ilk kez Ankara adliyesinde kurulan Aile İçi Şiddet Bürosu’nun çalışmalarıyla, 7 bini aşkın soruşturma dosyaları üzerinden “gönüllülük” esasıyla yapılan kadına şiddet anketinin sonuçlarını açıkladı. Kuriş, Ankara Adliyesi’nin aile içi şiddeti kapak yaptığı “Başkent Bakış” adıyla çıkarılan dergiyi de medyaya tanıttı. Ankara Cumhuriyet Başsavcı vekili Zeki Bayrak da “Büromuzda, aynı gün koruma tedbiri alınıyor, aynı gün kolluğa yetiştiriyoruz. Kolluğa sözlü talimat da veriliyor. Gece gözaltı oluyor, zaman kaybı yok” dedi. Şiddet Bürosu’nda görevli savcı Ahmet Gökay Aktaş da iki yılın altındaki suçlarda tutuklama kararı verilemediğini, önlerine gelen dosyaların yüzde 99’unun bu kapsamda olmasına rağmen şartları zorlayarak gözaltı ve tutuklama kararlarının alındığını anlattı.

Haberin Devamı

Erkeklik gururu bırakıldı

ANKARA’da ilk dört ayda 160 erkek, MHP Konya Milletvekili Faruk Bal gibi karısı hakkında evden uzaklaştırma kararı aldırırken, 2012 yılında bin 364 erkek şiddet mağduru oldu. Ankara Cumhuriyet Başsavcı vekili Nuri Yiğit, “Mağdur erkeklerin çoğu eşlerinden dayak yedi. Erkeklik gururunu bir yere bırakıp onlar da şikâyet haklarını kullanmaya başladılar” dedi.

Yüzde 14’ü üniversite mezunu

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın anket sonucunda ulaştığı ilginç tespitler de şöyle:
- 1 Ocak 2012 ve 31 Aralık 2012 arasında 8 bin 534, nisan sonuna kadar 3 bin 258 olmak üzere 16 ayda 11 bin 792 şiddet soruşturma yapıldı.
- Erkeğe şiddet artsa da şiddetin asıl mağduru kadın. Geçen yıl şiddet mağdurlarının yüzde 77’si kadın, yüzde 18’i erkek, yüzde 5’i ise çocuktu.
- Ankara’da şiddet gören kadınların yüzde 14’ü üniversite mezunu kadınlar. Mağdurların yüzde 35’i ise ilkokul mezunu kadınlar.
Çocuk arttıkça şiddet azalıyor
- En yoğun şiddet evliliğin ‘cicim aylarında.’ Evli kadınların yüzde 10.3’ü evliliklerinin ilk yılında şiddete uğruyor. İlk beş yılda oran yüzde 35’i, on yılda yüzde 52’yi buluyor.
- Torun sahibi kadına şiddet azalıyor. Mağdurların yüzde 41.1’i bir, yüzde 36.9’u iki, yüzde 12.68’i de üç çocuklu.
- Çocuk sayısı arttıkça ve evlilik uzadıkça şiddet azalıyor. Çocukların ebeveynlerine dönük şiddete başvurma oranı hızla yükseliyor. Mağdurların yüzde 9’u ise çocuklarından şiddet gören anne-babalar.
- Şiddet mental olarak sağlıklı insanlar tarafından işleniyor.
- Şiddet uygulayanların yüzde 81’i alkol alıyor; yüzde 75.3’ü serbest meslek sahibi, yüzde 8.6’sı emekli, yüzde 8.4’ü memur; yüzde 97.3’si tedbire uyuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!