Şiddet gören kadına büyük destek

Güncelleme Tarihi:

Şiddet gören kadına büyük destek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2010 12:58

Adana'da “kötü muamele ve onuru kırıcı davranışta bulunduğu” gerekçesiyle kocasına boşanma davası açan genç kadına, ailesi, akrabaları ve mahalle sakinleri, pankartla ve özel baskılı tişörtler giyerek “şiddete karşı protesto” gösterisiyle destek verdi.

Adana 3. Aile Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasında, “eşe karşı kötü muamele ve onur kırıcı davranış nedeniyle boşanma, 50 bin TL maddi ve 100 bin TL de manevi tazminat talebiyle dava açan bir çocuk annesi davacı Perihan Çalapkulu (28) ve davalı Gökay Çalapkulu (30) hazır bulundu.

Perihan Çalapkulu, mahkemede verdiği ifadede, barışmak istemediğini belirterek, şiddet gördüğünü ve bu nedenle ayrılmak istediğini söyledi.

Gökay Çalapkulu da barışmalarının mümkün olmadığını belirtti ancak eşine karşı şiddet uyguladığı iddiasını kabul etmedi.

Mahkeme başkanı, davalının ekonomik ve sosyal durumunun belirlenmesi amacıyla ilgili yazı cevabının beklenmesine, Perihan Çalapkulu ve Gökay Çalapkulu'nun evliliğinden dünyaya gelen 3 yaşındaki Kayra Çalapkulu'nun velayetinin annesine verilmesine ve babasının da kızını belirlenen zamanlarda görmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

DAVA DİLEKÇESİ

Davacı Perihan Çalapkulu'nun avukatı Serdar Kabaş, mahkemeye verdiği boşanma dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:
“Davacı müvekkilim ile davalının, evliliklerinden birkaç ay gibi kısa sürede sonra aralarında anlaşmazlık başlamış, daha sonraki süreçte sayısını hatırlamadığı kere şiddet görmüştür. Bu şiddet olaylarının sonuncusu da 28 Mart 2010 tarihinde meydana gelmiş, bu darp olayı doktor raporuyla tespit edilmiştir.

Davalı 5 yıllık evlilik süresince evlilik birliğinin kendisine yüklediği sorumlulukları yerine getirmediği gibi, müvekkilime şiddetin yanı sıra babasının 'hırsız, annesinin de 'mahalle karısı ve kötü kadın' olduğunu söyleyip ağır hakaretlerde bulunmuştur.

Davalı, müvekkilimi döverek çocuğuyla birlikte evden kovmuş, kızına bağırarak travma yaşamasına neden olmuştur. Müvekkilimin küçük kızı bu durum nedeniyle konuşamamakta ve pedagog tarafından profesyonel destek almaktadır.

Neticede bu evliliğin devam etmesinde, müvekkil açısından herhangi bir fayda olmayacağı gibi, kendisi ve küçük kızı için korkunç sonuçlar doğuracağı kaçınılmazdır.”

ADLİYE ÖNÜNDE DESTEK

Avukat Serdar Kabaş, boşanma davasının açılmasına en büyük etkenin şiddet ve müvekkilinin 3 yaşındaki kızının yaşadığı olayların etken olduğunu söyledi.
Küçük kızın daha sağlıklı ve topluma yararlı bir birey olarak yetişmesi için müvekkilinin boşanma kararı aldığını belirten Kabaş, “Küçük kızın tedavisi sürüyor ve erkeklere karşı konuşma çekingenliği var. Bu tür olaylarda en fazla çocuklar mağdur oluyor. Şimdilik yargı sürecini bekleyeceğiz. dedi.

Perihan Çalapkulu'nun annesi, babası, akrabaları ve mahalledeki komşuları da, ellerinde “anneler şiddet görmesin, Kayralar ağlamasın, anneler bir melektir, kadına uzanan eller kırılsın” gibi yazılı pankartlar ve Kayra'nın fotoğrafının olduğu özel baskılı tişörtler giyerek kadına yönelik şiddeti protesto etti.

Baba Bekir Çaylaklı, aile olarak kızının ve torunun her zaman yanında ve onlara destek olacaklarını söyledi.

Boşanma davası sonrasında yaptıkları eylemin, kızına ve aynı zamanda tüm kadınlara yönelik şiddeti protesto amacı taşıdığını belirten Çaylaklı, “Aile içi şiddetin son bulmasını, babaların daha medeni ve akılcı davranmalarını istiyoruz. Kızımın evlendiği kişi hem karısına hem de 3 yaşındaki kızına karşı şiddet uygulamıştır. Bu tür olayları kınıyoruz” dedi.

Perihan Çalapkulu da duruşma sonrası yapılan eylemin herkese örnek olması gerektiğini söyledi.

Kendisini şiddet gören ilk kadın olmadığını belirten Çalapkulu, “Umarım son olurum. Herkes çocuklarına çok dikkat etsin. Eş olmaktan vazgeçebilirsiniz ama anne ve baba olmaktan vazgeçemezsiniz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!