Sıcaklara dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Sıcaklara dikkat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2001 00:00


Sağlık Bakanı Osman Durmuş, güneşte fazla kalınmasının beyin ödemine kadar varan ciddi güneş çarpmalarına neden olduğunu belirterek, ''Çok sıcak olduğu zaman, öğle saatlerinde güneşe çıkmayın. Geniş kenarlıklı şapka ve açık renk giysiler giyin'' dedi.

Trafik kazalarının büyük çoğunluğunun haziran, temmuz ve ağustos aylarında meydana geldiğine dikkati çeken Durmuş, ''O bakımdan araç kullananların mola vererek dinlenmeleri, aşırı süratten kaçınmaları gerekir'' diye konuştu.

Sağlık Bakanı Durmuş, yaptığı açıklamada, tüm yurdu etkisi altına alan aşırı sıcakların yaz gribi benzeri durumlar ortaya çıkarabileceğini ve vücut dengesini bozabileceğini söyledi. Durmuş, ''Normalde bahardan yaza, her gün derece derece geçilmesi beklenirken, birden bire 10 derece değişiyor, ısı 10 derece artıyor. Bu, vücut dengesini bozar'' dedi.

Güneşte fazla kalınmasının beyin ödemine kadar varan ciddi güneş çarpmalarına, gece yaşanan soğukların ise zatürreeye varan üst solunumyolu enfeksiyonlarına neden olabileceğini ifade eden Durmuş, bu nedenle gündüz aşırı sıcak olsa bile, geceleri düşünerek giysilere dikkat edilmesini istedi.

Vatandaşların iklime hazırlıklı olmaları gerektiğini vurgulayan Durmuş, ''Çok sıcak olduğu zaman, öğle saatlerinde güneşe çıkmayın, korunun, gölgede kalın. Hatta geniş kenarlıklı şapka, açık renk giysiler giyin ve bol sıvı alın'' dedi. Terleme yoluyla vücutta tuz kaybı olacağına da dikkati çeken Durmuş, yüksek tansiyon riski olmayan kişilerin tuz almalarının ideal olacağını belirtti.

SAĞLIKLI TATİL İÇİN...

Aşırı sıcaklarda bebekler, çocuklar, yaşlılar, kalp-damar ve tansiyon hastalarının daha çabuk yıkıma uğrayacağını belirten Durmuş, bu kişilerin aşırı sıcaklara daha çok dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti. Yaz aylarını deniz kenarında geçiren vatandaşların sağlıklı tatil yapabilmeleri için, il sağlık müdürlüklerinin plaj sularından örnekler alarak, koli basili, kirlilik gibi konularda güvenli olup olmadığını kontrol ettiğini belirten Bakan Durmuş, denize giren vatandaşlara da şu önerilerde bulundu:

''Özellikle denizden çıktıktan sonra ıslak giysilerle uzun süre kalmaları, böbrek rahatsızlığı gibi hastalığı olan vatandaşlarda bu hastalığın derinleşmesine sebep olabilir. Güneşlenme ihtiyacı hissedenlerde, vücutta bulunan benlerin büyüme riski var. Ültraviyole ışınları aşırı alındığında, cilt kanserlerini provoke eder. Vatandaşlar, herhangi bir ben büyümesi gördüklerinde derhal bir cerraha görünmeli ve bu benleri kısa sürede aldırılmalı.''

SÜRÜCÜLERE UYARILAR

Durmuş, araç sürücülerine de şu uyarılarda bulundu:

''Asıl beni korkutan şey; aşırı ısıda, Türkiye gibi bir ülkelerde araç klimaları iyi olmadığı için, sürat yapılıyor. Trafik kazalarının büyük çoğunluğu, haziran, temmuz ve ağustos aylarında oluyor. O bakımdan araç kullananların zaman zaman mola vererek dinlenmeleri, aşırı süratten kaçınmaları, pencereyi açarak, 'klima yapıyoruz' diyerek, gaza basmamaları gerekir.''

Aşırı sıcaklarda tarlada çalışanlara önerilerinin sorulması üzerine Durmuş, tarlada çalışan vatandaşların güneşle kardeş olduklarını ve çalışma şartlarını iyi bildiklerini ifade ederek, ''Amayine de açık alanda çalışırken bol bol sıvı almak ve güneşten korunmak çok önemli'' diye konuştu.





Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!