Shrek

Güncelleme Tarihi:

Shrek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2001 00:00



Haberin Devamı

Dreamworks Pictures'ın en yeni çizgi filmi Şrek (Shrek), Cannes Film Festivali'nin yarışmalı bölümünde 48 yıl sonra büyük ödül Altın Palmiye adaylığı için yarışan ilk çizgi film olma unvanına sahip. Festivalde daha önce sadece 1953 yılında Walt Disney'in Peter Pan'i bu başarıyı göstermişti.

Şrek'i (Shrek) tanır mısınız? Peki ya Prenses Fiona'yı? Lord Farquaad'ı? William Steig'in aynı adlı çocuk kitabını okumuşluğunuz varsa mutlaka tanıyacaksınız. Bilmeyenler de bu yaz günlerinde öğrenecekler ve güzel Prense Fiona ile onun kurtarıcısı yeşil renkli, iğrenç görünümlü, irikıyım cüsseli Şrek'in büyük aşkına tanık olacaklar.

Şrek eski zamanlarda çok uzaklardaki bir bataklıkta yaşayan yeşil renkli ve kötü huylu bir canavarın hikayesini anlatıyor. Bu yaratığın düzeni, tek başına yaşadığı bataklığının bir gün canını sıkan peri masalı karakterlerinin işgaline uğramasıyla bozuluyor. Artık yemeğinin içinde bir kör fare, yatağında kötü bir kurt, üç tane evsiz barksız domuz ve niceleri vardır. Ve bunların hepsi Lord Farquaad'ın yönetimi altındaki krallıktan dışlanıp kovulunca çareyi bataklığa yerleşmekte bulmuştur.

Bataklığını kurtarmaya kararlı olan Şrek, Farquaad ile bir anlaşma yapar. Bu anlaşmaya göre, güzel Prenses Fiona'yı ejderhanın elinden kurtarıp Farquaad'a götürecek ve ikisinin evlenmesini sağlayacaktır. Bu yolculuğunda Şrek'e en iyi dostu akıllı eşek de eşlik edecektir. Çenesi durmayan eşek, Şrek için herşeyi yapmaya hazırdır. Prenses Fiona'yı ağzından ateş saçan ejderhanın elinden kurtarmak kolay iş değildir. Ancak asıl problem, güzel prensesin esrarengiz sırlarının ortaya çıkmasıyla başlayacaktır.

William Steig'in yazdığı aynı adlı çocuk kitabından uyarlanan Şrek'in yönetmenliğini Andrew Adamson ile Victoria Jenson üstlendi. Senaryosunu The Road to El Dorado'nun da senaryosuna imzalarını atmış olan Ted Elliot, Terry Rossio ikilisi birlikte yazdı. Yapımcılıklarını Aron Warner, John H. Williams ve Jeffrey Katzenberg gerçekleştirdi. Seslendirme kadrosunda Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, John Lithgow ve Vincent Cassel görev yaptı. Filmin Türkçe seslendirmesini ise Okan Bayülgen, Mehmet Ali Erbil, Hakan Vanlı, Oya Presçiler, Volkan Severcan, Ziya Kürküt ve Özgür Özdural'ın da aralarında bulunduğu sanatçılar yaptı.

Karakterlerin vücut uzuvlarının dijital gerçekliğinin sağlanabilmesi için herşeyden önce birer işlevi olması gerekiyordu. Her karakterin kemik yapısı dikkatle yaratıldı ve kaslar, kemiklerin üzerine yerleştirildi. Her birinin belirli vücut hareketlerini sağlayacak esnekliği olması gerektiği için kasların animasyon çalışmasına özel bir dikkat gösterildi. Bu özen sonucu karakterlerin en küçük ense hareketlerinden vücutlarındaki küçük yağ parçalarına kadar her ayrıntısının gerçeğe uygunluğu sağlandı ve sonuç kusursuz oldu.

Şrek rehberi Şrek

Şrek yeşil renkli, kötü kokan bir canavardır. Kendi bataklığında tek başına yaşamaktan mutludur. Çamur banyosu almayı, ormandaki hayvanları yemeyi ve yoluna çıkanları korkutmaya bayılır. Sonunda onun kalbini yumuşatan ve sevgiyi öğreten bir prenses olur.

Eşek

Bu eşek bildiğimiz eşeklerden değil. Konuşur, şarkı söyler, dans eder, mırıldanır. Tek bilmediği şey çenesini kapatmaktır.

Prenses Fiona

Prenses Fiona her erkeğin düşlerindeki prensestir. Akıllı, dayanıklı ve önder ruhludur. Ancak bir de gizli sırrı vardır ve onu gerçekten sevecek birisinin ortaya çıkıp bu sırrı çözmesini beklemektedir.

Lord Farquaad

Duloc ülkesinin iktidar hırsıyla dopdolu yöneticisidir. İdeal prensesle evlenebilecek çapta mükemmel bir kral olmayı hedeflemektedir. Bunu başarmak için Prenses Fiona'yı kurtarması gerekmektedir ama işlerinden başını kaldırıp da bir türlü bu işi başaramaz.

Dragon (Ejderha)

Her ne kadar alev saçıyor ve prensesi kurtarmayı deneyen şövalyeleri safdışı ediyor olsa da, bu ejderha peri masallarındaki ejderhalara benzemez.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!