Siyaset dünyası yasta

Güncelleme Tarihi:

Siyaset dünyası yasta
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2006 11:10

SHP eski Genel Başkanı Aydın Güven Gürkan, vefat etti.Özel Acıbadem Kozyatağı Hastanesi'nde tedavi gören Gürkan'ın, saat 08.25'te vefat ettiği bildirildi.

Haberin Devamı

Türkiye’de solun önde gelen isimlerinden eski HP ve SHP Genel Başkanı Aydın Güven Gürkan, uzun süredir tedavi gördüğü Özel Acıbadem Kozyatağı Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Durumu bir süredir ağır olan Aydın Güven Gürkan’ın bu sabah 08.25’de hayatını kaybettiği bildirildi. 23 Aralık 2005’de rahatsızlanarak Özel Acıbadem Kozyatağı Hastanesi’nde tedavi altına alınan Gürkan, 1941 yılında Elazığ’da dünyaya geldi.

TÜRKİYE SOLUNUN TANIKLARINDAN BİRİYDİ

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olan Aydın Güven Gürkan, Almanya Köln Üniversitesi’nde doktorasını tamamladı. Gazi Üniversitesi’nde ekonomi profesörü olarak görev yapan Gürkan, 1973 yılında doçent olmuş, 37 yaşında profesör ünvanı aldı. AITA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu Müdürlüğü görevlerinde de bulunan Gürkan, 12 Eylül sonrası politikaya atılmasının ardından, Türkiye solunun son dönemlerine tanıklık etti. 17’inci Dönemde Antalya, 18’inci Dönem Elazığ, 19’uncu dönemde de İçel milletvekili seçilen Gürkan, 1984 tarihinde Halkçı Parti’nin(HP) Genel Sekreterliği’ne, 1 Temmuz 1985 tarihinde ise partinin genel başkanlığına seçildi.

SODEP Genel Başkanı Erdal İnönü ile birleşme konusunda temaslar yürüten Gürkan, kısa sürede anlaşmayı sağlayarak 3 Kasım 1985’te gerçekleşen birleşmenin mimarlarından oldu. Birleşmenin ardından oy birliği ile SHP adını alan birleşik partinin ilk kurucu genel başkanı olan Gürkan, 1 Haziran 1986’da bu görevini İnönü’ye bıraktı. Eylül 1986 yılında SHP Genel Başkan Yardımcılığı’na seçilen Gürkan, 29 Kasım 1987 yılında SHP Genel Başkan Yardımcılığı görevine geldi. 29 Kasım 1987 tarihinde yapılan genel seçimlerde parlamento dışında kalan ve aktif politikaya bir süre ara veren Gürkan, 30 Temmuz 1991 tarihinde yapılan kurultayda SHP Parti Meclisi Üyeliğine seçilerek, 20 Ekim 1991 tarihinde yapılan Genel Seçimlerde İçel’den milletvekili seçildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da yapan Gürkan, Deniz Baykal’ın yeniden genel başkanlığa seçilmesinden sonra muhalif kanatta yer aldı.

Sanatçı Serap Aksoy’la evli olan Gürkan’ın "Kalkınmanın, Sosyo-ekonomik Sorunları" adlı bir kitabı bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!