Show Time

Güncelleme Tarihi:

Show Time
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Çocuklara ve büyüklere çeşitli maskeler ve değişik kostümler yapan tek dükkan

Viktorya ve Berrin Politi adlı bir anne-kızın bir buçuk ay önce Ihlamur'da açtıkları mekân türünün ilk örneği. Bu dükkanda istenilen her türlü kıyafeti ve maskeyi yaptırmak mümkün. Müşterilerin çoğu çocuklar. Müsamerelerde rol alanlara, parti düzenleyenlere, sürpriz hediyelerden hoşlananlara duyurulur.

Yeni açılan bir mekân. Adı: Show Time. Sahipleri bir anne-kız. Viktorya ve Berrin Politi. İşleri birlikte yapıyorlar. Dükkan kostüm ve maske ağırlıklı. Henüz broşürleri bile yok, daha çok yeniler. Burada neler satılıyor? Dünyanın çeşitli yerlerinden örneğin Uzak Doğu'dan, Almanya'dan getirilen maskeler... Hawai elbiseler, şapkalar, marakaslar, değişik eşyalar, örneğin dev bir güneş gözlüğü... Öncelikle çocuklar için müsamere kıyafetleri, yuva ya da ilkokul törenleri için elbiseler, doğum günü partilerine ve kıyafet balolarına kostümler... Ayrıca evlere palyaçolar, animatörler gönderiliyor. Partiler için özel süslemeler yapılıyor ve ayrıca çeşitli karnaval kıyafetleri -palyaço, kontes vs.- dikiliyor. Geçtiğimiz hafta Rize'den bir turizm şirketi palyaço kıyafeti istemiş. Çalışmalarından son örnekler şöyle: TV sunucusu Ece Erken'in kıyafeti ve Azeri şarkıcı 13 yaşındaki küçük Güner'in klibi.

Önümüzdeki günlerde de MEF okullarının yıl sonu müsamere kıyafetlerini yapmaya hazırlanıyorlar. Ayrıca hayal gücünü oldukça zorlayan elbiseler de yaratıyorlar: Midye, istakoz, at kıyafetleri gibi...

Berrin Politi, Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda müzik bölümü öğrencisi. Halen, AKM'de üç yıldır sahnelenen, Fındıkkıran müzikli çocuk oyununda yaramaz kız Katya'yı oynuyor. Geçen sene 'Anlat Şehrazat' adlı müzikalde Candan Erçetin'in yerine masal kızı rolünde oynamış.

Karakediler grubu

Anne, Viktorya Politi, 11 yaşındayken krepon kağıtlarından elbise yapmaya başlamış. 35 yıldır dikişle, yaratıcılıkla meşgul. Enstitü mezunu. Tiyatro kostümleri ile uğraşmış yıllarca. Ev hanımlığı ile sanatkârlığı beraber götürmüş. Viktorya Hanım için yaratıcılık çok önemli, severek çalışıp çok değişik kostümler yapıyor, hatta yaptıkları satılınca üzülüyor zaman zaman.

Sanatçı eğilime sahip olanlar sadece ana kız değil, dükkanın dekorasyonunu yapan baba da sanatçı. Gençliğinde İlham Gencer'le birlikte çalışmış ve Karakediler grubunda bateristlik yapmış. (Ek bilgi: Karı koca 1968'de Caddebostan Gazinosu'nda yapılan Türkiye Dans Yarışması'nda 2. olmuşlar). Ailenin diğer çocuğu gitar, anne de akordeon çalıyor. Kız zaten okulundan dolayı piyanoyu iyi biliyor. Sanatçı bir aile kısaca.

İstanbul'da türünün tek örneği olan böyle bir dükkanı açmak nereden gelmiş akıllarına? Uzun bir süre farklı kıyafetler almak istediklerinde aradıkları gibi kıyafetler bulmakta zorlanmışlar ve sonuçta bu boşluğu kendileri doldurmaya karar vermişler. Yaklaşımlarını şöyle açıklıyor Viktorya Hanım, ‘‘Bizden önce oradan buradan toplama kıyafetler kiralanıyordu. Defalarca giyilmiş, kullanılmış ama ucuz kıyafetler. Ya da bir kez giyilecek kıyafetlere dünyanın parası ödeniyordu. Biz 15-25 milyon lira arasında bir fiyata orijinal ve hiç kullanılmamış kıyafetler sunuyoruz.’’ diyor.

Küçük Noel Baba

Ihlamur'daki dükkanı tesadüfen bulup tutmuşlar; köşede, geçerken hemen fark ediliyor. Bir buçuk aydır açtıkları bu yere sığamıyorlar artık. Dükkanda ayrıca doğum günü partileri için Disneyland kahramanlı, kağıt bardak, tabak, peçete gibi resimli ve renkli parti malzemeleri var. Şapka ve maskeler genellikle ithal. Model sınırlaması yok. Viktorya Hanım’ın hayalleri her zaman iş başında, işini seviyor. Diktikleri parmak izi gibi eşsiz.

Renkli krepon kağıdı ile yapılan Pinyeta denen büyük oyuncaklar dükkanın çeşitli yerlerinde müşterileri, daha çok da çocukları bekliyor. Bu oyuncak bebeklerin içinden çikolatalar çıkıyor.

Bir keresinde üç aylık bebek için bile özel elbise siparişi verilmiş. Bir de iki yaşında bir çocuğa özel Noel Baba kıyafeti yaptırmışlar; babaanneyi şaşırtmak, sürpriz yapmak için. 3 yaşındaki çocuklar için dikilmiş frak bile var dükkanda.

Pelüşten yapılma hayvan kostümleri 14 milyon lira. Taş devri ve orta çağ devri bugünlerde çok moda. Dükkanda klasik, sıradan bir şey yok. Müşterilerin ilgisi ise umulanın çok üzerinde. Özel yer ve günlerde kullanılmak için çok büyük boyutlarda strafordan otomobil ya da hayvan maketleri de yapıyorlar. Örneğin kocaman bir şişko tavşan yapmışlar. Tavşan bu yıl Çinliler'in tavşan yılı olduğu için bir fuar dolayısıyla Çin'den gelen turistleri karşılamak için havalanında kullanılmış. Animatörlere animasyon kostümleri de yapıyorlar. Firmalarla anlaşıp özel gecelerin düzenlenmesine katkıda bulunuyorlar.

Viktorya'nın bir gözlemi de şöyle: ‘‘Çocuklar genelde kendi hayallerini takip ediyorlar. Kimi zaman anne değişik bir kıyafet için ne kadar ısrar ederse etsin, çocuk muhafazakar davranıyor. Annenin istediği gibi değil kendi istediği gibi giyiniyor.’’

Anne-kız büyük bir keyifle, hayal ettiklerini yapıyorlar. En son tasarımları şu: Sevgililer günü için vitrinlerini, beyazlar giyinmiş melek erkek ve kırmızılar giymiş şeytan kadınla süslemişler.

Ihlamur yolu, Mim Seferoğlu Apt. No. 25/1 Teşvikiye. Tel: 246 04 17.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!