SGK sahte sigorta şebekelerinin peşinde

Güncelleme Tarihi:

SGK sahte sigorta şebekelerinin peşinde
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2009 11:32

SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK) İzmir İl Müdürlüğü, ‘sahte sigortalı’ avına çıktı. Kağıt üzerinde var olmalarına rağmen faaliyetleri bulunmayan şirketlerde binlerce kişinin ‘sigortalı’ gözüktüğü, ancak tek kuruş prim ödenmediği ortaya çıkarıldı.

302 işyerinin ‘sahte’ olduğunun saptandığını, 808 şirketin de mercek altına alındığını belirten SGK İzmir İl Müdürü Mustafa Keskin, “Vatandaştan ‘sigortanı yaptıracağız' diye para alan çok sayıda şebeke var. Vatandaş internetten işe girişinin yapıldığını görüp, kanıyor, dolandırılıyor. Yakaladıklarımız ağır ceza mahkemelerinde yargılanıyor, alacağımızı da faiziyle alıyoruz” dedi.

SGK bir yandan kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında işyerlerini denetleyip, sigortasız işçi çalıştıranlara ceza yazdırırken, bir yandan da çalışmadığı halde çalışıyor gibi sigortalı girişi yapan çetelerin peşine düştü. SGK Genel Müdürlüğü, 6 ay boyunca işçilerinin sigorta primi ödenmeyen işyerlerini belirledi. İzmir'de 5 bin 336 işverenin işçilerinin sigorta primlerini ödemediği ortaya çıktı. İzmir İl Müdürlüğü de kendi çalışmasında ayrıca aynı durumda olan 267 işyeri daha saptadı. Toplam 5 bin 603 işyeri ‘sahte’ şüphesiyle incelemeye alındı. İncelemeler sonucunda 4 bin 493 işyerinin gerçekten var olduğu, bildirimi yapılan işçilerin o işyerinde çalıştığı, ancak işverenin ekonomik sıkıntı yüzünden primlerini yatıramadığı tespit edildi. Bu işyerlerinin üzerindeki sahte şüphesi kalkarken, 302 şirketin kayıtlarda var olduğu, ancak fiilen bulunmadığı, işçilerinin de işe girişlerinin yapıldığı, sigortalı oldukları, ancak tek kuruş prim yatırılmadığı ortaya çıkarıldı.

DOLANDIRICI ŞEBEKELER

Bu 302 işyerinin işverenleri ve sahte sigortalılar hakkında kurumu kandırdıkları gerekçesiyle Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunduklarını, halen 808 şirketin mercek altında olduğunu belirten SGK İzmir İl Müdürü Mustafa Keskin şöyle konuştu:

“Ortada şebekeler var, bunlar insanları dolandırıyorlar. Ya şirket kuruyorlar, ya da gayri faal bir şirketi yeniden canlandırıp, kağıt üzerinde çalışıyor gösteriyorlar. Bu şirketlere de sigortalı yapma vaadiyle, parasını aldıkları kişilerin girişlerini yapıyorlar. Sigorta yaptırdıkları kişilere de ‘internetten baktır, girişinin yapılıp yapılmadığını gör’ diyor. Cahil vatandaş da bunu görünce inanıyor, priminin yatmadığını bilmiyor bile. Sigorta girişini yaptırdıkları kişilerden 100-200- 300 lira alındığını biliyoruz. Vatandaş girişi yapıldıktan bir ay sonra sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlıyor. Bu şebekeler sosyal güvenliği bulunmayan kişileri buluyorlar. Hele hastası olanlar bu tuzağa daha çabuk düşüyor. Biz bu sahtekarlığı tespit edinceye kadar vatandaş sağlık hizmetlerinden yararlanıyor. Hatta eski sigortalı olup, emekliliğine çok az kalmış kişiler bu yolla yeniden sigortalı olup emekliliğe hak kazanıyor, emekli maaşı bağlanıyor.”

‘FAİZİYLE GERİ ALIYORUZ’

Bir şirkette ortalama 80- 150 işçinin çalışıyor göründüğünü, danışıklı olarak menfaat birliği içinde yapanların da olduğunu kaydeden Keskin, “Arkasından nasıl bir felaketin geleceğini bilmiyorlar. Sahte işverenlerle birlikte ağır ceza mahkemesinde yargılanıyorlar, kurum olarak bizden ne çıkmışsa faiziyle geri alıyoruz. Bu kişilerin sigortalılıklarını iptal ediyor, aldıkları sağlık hizmetlerinin faturası ya da emekli maaşlarını gecikme faizleriyle birlikte geri alıyoruz” dedi.

Keskin, bu dolandırıcılık durumunun 3-4 yıldır kurumun başını ağrıttığını, her şirketteki sahte sigortalı sayısının 80- 150 arasında değişmesi nedeniyle mahkemelerin hemen sonuçlanamadığını vurguladı. 808 şirketle ilgili incelemelerinin sürdüğünü kaydeden Keskin, vatandaşları sahte sigortalılık konusunda uyardı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!